Kultur, idrott, fritid och utbildning

Varför framgång i ishockey men inte i fotboll?

Västerstrands idrottsplats

Artikeln Fotbollen i Karlstad är skriven av Anders Ajaxon, journalist.

Texten i sin helhet

Ajaxon, Fotbollen i Karlstad

Texten i korthet

Ett väl fungerande växelspel mellan Karlstad kommunförvaltnings starke man Staffan Hallström och den handlingskraftige ledarpersonen Kjell Glennert var nyckeln till Färjestad BK:s väg till toppen av svensk ishockey och till rollen som Karlstads största idrottsarrangör. Någon motsvarande satsning av kommunen har aldrig skett för fotbollen. Fotbollslagen från Karlstad har därför som bäst haft ett antal säsonger i andra divisionen, i dag motsvarande Superettan.

Under en kort period i början av 1960-talet var Karlstads BIK (Kubik) med Gunnar Nordahl som tränare ett topplag i dåvarande division II. När laget ramlade ner i en lägre division valde klubbarna Karlstads BIK och Karlstads FF att gå samman och lyckades spela sig tillbaka till tvåan. Men efter några år var man tillbaka i trean igen. Karlstad är 2019 en av få länshuvudstäder som aldrig haft ett allsvenskt fotbollslag.

Länge fanns de ledande värmländska ishockeylagen i bruksorterna Forshaga och Grums. Även Hagfors med IK Viking tog sig tidigare än Färjestad, FBK, upp i högsta hockeydivisionen. När Forshaga 1960 förlorade en allsvensk match till uterinken på Färjestad var det dock motståndarlaget Djurgården som spelade med kaffebolagsreklam på ryggen.

Under många år satt Staffan Hallström i FBK:s styrelse och kunde bidra till att kommunalt stöd gick till ishockeyn bland annat genom det kommunala bolaget Isbanan i Karlstad AB. Kjell Glennert blev ordförande redan 1961, en roll som han skulle behålla långt fram mot sekelslutet. När denna effektiva duo 1968 ytterligare förstärktes genom värvningen av landslagstränaren Arne Strömberg 1968 blev Färjestads BK stabiliserat som ett svenskt elitlag, och har så förblivit.

Uppdaterad den