Kultur, idrott, fritid och utbildning

IF Start – en idrottsklubb på 50-talet som drevs av unga pojkar

Artikeln IF Start är skriven av Bengt Schüllerqvist, professor emeritus i historia vid Karlstads universitet samt föreningens ständige sekreterare.

Texten i sin helhet

Schüllerqvist, IF Start


Texten i korthet

Några år in på 1950-talet flyttade familjen Schüllerqvist till Herrhagen. Där bodde redan en familj Lind, vars söner varit med om att bilda en idrottsförening som hette IF Start.

När bröderna Lind flyttat från staden övertog tre bröder Schüllerqvist, Anders, Ulf och Bengt ansvaret för föreningen. Till en början genomfördes bordtennismatcher i familjen Schüllerqvists källare, men 1956 beslöt man att utvidga verksamheten. Då spelades en ishockeymatch på Leret, ett gärde mellan Herrhagen och Lamberget.

Matchen slutade 14-3 till Start. Bengt stod i mål, utrustad med en tung hemmatillverkad målvaktsklubba. Målburen saknade nät på sidorna. Han minns än i dag hur en puck faktiskt gick i mål utan att någon märkte det och hur han i åratal skämdes för att ha fuskat.

Våren 1956 anordnade Start också flera fotbollsmatcher och samma vår spelades en bordtennis-cup med hela 16 deltagare, 10 till 13 år gamla.I slutet av maj genomfördes ett klubbmästerskap i terränglöpning på en snitslad bana på Örsholmen. I den äldre klassen blev det en spurtstrid om segern, men tre man av sex startande bröt loppet.

På Regementets Idrottsplats avgjordes samma år friidrottsmästerskap omfattade olika löpgrenar, hopp och kast med liten boll.  Det gav blodad tand. Nu skulle man arrangera friidrottslandskamper efter Finnkampsmodell mot stadsdelslag och hastigt hopkomna föreningar! Man tävlade i 100 meter, höjd, kula (som var en gatsten), 800 meter och längd första dagen. Andra dagen var det dags för 400 meter, stav, spjut, tresteg och stafett 4x100 meter. I stafettloppet vann ett IF Start-lag bestående av tre pojkar och en flicka - den enda kvinnliga medlemmen i föreningens historia.

1957 hade IF Start 25 betalande medlemmar. Det året var, liksom 1958, var ett aktivt år för föreningen, men allt har en ände. De drivande medlemmarna växte upp, slutade skolan och skingrades. 1959 tynade föreningen helt enkelt bort.

Föredrag på Karlstadsdagen 2010.

Uppdaterad den