Personporträtt

I fängelset var jag någon – inte bara en sketen alkis

Artikeln Det började med droger är skriven av Gunvor Nyman, journalist, Karlstad och handlar om John Lindberg, den gapiga A-lagaren som senare blev föreläsare.

Texten i sin helhet

Nyman, Det började med droger

 

Texten i korthet

Många äldre Karlstadsbor minns John Lindberg som den där gapige A-lagaren som höll till utanför Systembolaget. Andra, något yngre, mötte honom senare som föreläsare i skolorna, där han som nykter alkoholist tog sig själv som varnande exempel på hur det kunde gå om man började dricka i unga år.

Det kunde kanske ha gått annorlunda. I hans fall var det framför allt en händelse som kom att prägla hans liv.

John föddes i Lämbacken 1932. Familjen tillhörde resandefolket som man på många håll såg ner på. I trakterna kring Östmark bodde många resande och där var de accepterade som en del av befolkningen. John trivdes i skolan och hade lätt för sig. I vissa ämnen var han bäst i klassen.

Sämre blev det sedan mamman blivit änka och flyttat med sin stora barnaskara till en by utanför Sunne. Johns nya lärare behandlade honom föraktfullt. När han en gång frågade eleverna vad de ville bli när de blev stora svarade John att han skulle vilja bli ingenjör.

Läraren skrattade ut honom. Det var det dummaste han hört. ”En sån som du kan aldrig bli ingenjör!”

- Det var då jag beslöt mig för att lägga av, berättade John. Varför skulle jag plugga och vara duktig när jag ändå aldrig skulle kunna bli något?

Alkoholen slog ut honom redan tidigt. Han hamnade i fel sällskap och började stjäla för att få ihop pengar till sprit. På fängelserna kom han i kontakt med grövre kriminella och snart var han själv känd för sina kassaskåpskupper.

Han räknade på äldre dagar ut att han tillbringat 26 år av sitt liv i fängelse. Till det kom åratal på landets ”torkar”. En behandling som han senare dömde ut fullständigt. Den enda nytta han hade haft av dem var att han fick vila upp sig så han orkade fortsätta supa när han kom ut, hävdade han.

Men vistelserna i fängelserna och på ”torkarna” gav inte bara negativa upplevelser. Där blev han en inflytelserik person. Han utsågs till talesman för de intagna på anstalt efter anstalt. Han spelade schack med fängelsedirektörer, kallades in som expert på riksnivå när det gällde kriminalpolitiken och anlitades av Socialstyrelsen som rådgivare i frågor som rörde alkoholistvården.

- Jag mådde faktiskt bra när jag satt inne, erkände han. Där VAR jag någon! Inte bara en sketen alkis!

John avled 2015. Han och jag var vänner i mer än 20 år. Innan han dog fick jag, Gunvor Nyman, lova honom att jag skulle skriva ner och berätta hans livs historia. Här kommer den.

Uppdaterad den