Gör ditt eget projekt!

Ungdomsarrangörer

Här berättar Camilla och Henrik om två olika projekt som de genomfört med hjälp av Ungdomspengar.

Camilla Rudberg – berätta om ditt projekt Third Eye!
– Projektet var en fotoutställning med mina egna manipulerade fotografier som var för sig framför en idé. Jag visade elva meterstora foto-tavlor och två höga vepor.

Hur fick du reda på att ungdomspengar fanns?
– Genom en god vän som tidigare arrangerat evenemang på Uno.

Vad har projektet och  stipendiepengarna betytt för dig?
– Utställningen gick över förväntat bra. Projektet har gett mig en betydlig framgång som fotokonstnär. Utan hjälp av ungdomspengar hade det kunnat dröja flera år innan jag äntligen fått visa upp mina bilder på liknande sätt, om ens det.

Har du några tips till andra som vill genomföra sina drömprojekt?
– Har du ett drömprojekt behöver du bara gå till Uno och berätta om idén. Till slut är drömmen en verklighet.Tro på det du gör och våga satsa.
 

Henrik Graan – berätta om ditt projekt HeartQuake!
– HeartQuake är min andra fotoutställning som jag jobbade på i många månader. Jag började planera bilder redan i mars och fotade från april och utställningen var i oktober. Hela idén föddes när jag hade tagit mig en bit på banan i min karriär. Jag upptäckte vad kul det var att få göra det man verkligen älskade. Och vad underbart det kändes att åstadkomma saker som man länge drömt om, i mitt fall var det att få jobba med TV på rikstäckande nivå. Jag började tänka på andra i min umgängeskrets som hade drömmar de ville uppnå men som de aldrig riktigt satsade på. Och jag visste att det finns otroligt många där ute som drömmer men som tänker "nej varför skulle jag lyckas" Så jag ville göra en utställning till alla dom. En pushande utställning och ge folk en spark i baken i rätt riktning. Det hela slutade med "Live your life, take a chance and never look back". Med det ville jag säga att man ska skapa sina egna chanser till att ta sig dit man vill och aldrig tvivla på att man kan, utan tro på sig själv. Om det nån gång inte går som man tänkt så ska man inte haka upp sig på det utan fortsätta blicka framåt och gå vidare. Ta vara på vad man lärt sig av vad man nyss gjort "fel" och ändra det tills nästa gång. Lev ditt liv helt enkelt.

Hur fick du reda på att stipendiepengarna fanns?
– Några kompisar gjorde ett projektarbete i årskurs tre på gymnasiet som var sponsrat av Ungdomspengar. Så när idén till HeartQuake kom så var jag inte sen med att ta kontakt med Uno och presentera vad jag hade för att se om de ville vara med på projektet.

Var det svårt att söka?
– Det var hur smidigt som helst. Kan inte bli så mycket lättare och bättre. Antingen skickar man bara ett mejl och berättar om sin idé. Eller så går man bara in till Uno och presenterar sin idé för någon som jobbar där. Att vara väl förberedd och ha idén klar för sig själv tycker jag är viktigt så man verkligen vet vad man vill göra. Sen är det bara att köra. Respons och bollande av idéer går supersmidigt på Uno. Så även om man har några frågetecken kring sitt projekt så tycker jag man kan presentera den, för tillsammans med Uno:s personal så kommer man alltid fram till bra lösningar.

Vad använde du bidraget till?
– Pengarna gick till tryck av bilder, hyra av utställningsplats på Bergvik Köpcenter och till marknadsföring i form av affischer. Väl investerade pengar och jag är super glad över att Ungdomspengarna har låtit mig göra det jag gjort.

Vad har projektet och stipendiepengarna betytt för dig?
– Jag är så otroligt tacksam att detta finns här i Karlstad. Det är inte alla som kan få en sån chans att få förverkliga en dröm. Att få göra mina utställningar – nu jobbar jag på min tredje – är lite av drömmar som blir sanna. Här får jag vara kreativ på mitt sätt och skapa saker som jag annars inte skulle kunna göra. Pengarna som går till bilder och marknadsföring är pengar som jag annars inte har haft möjlighet att lägga ut. Att då få hjälp att skapa något som man drömmer om är helt underbart. Detta projekt har gett mig jättefin respons från personer som sett utställningen och som fotograf är det kul att kunna ha en utställning och få visa upp sitt arbete. Jag har utvecklats otroligt mycket under min utställning HeartQuake och jag har en fin utställning i ryggen. Även idag, ett halvår senare, så pratar folk om den med mig och det känns som jag gjort ett bra avtryck hos folk. Jag fotar mycket hela tiden och när jag ser alla bilder – speciellt den blå med halva ansiktet i vattnet – så känner jag mig superstolt. Det är en bild jag jobbat med i tre månader, dagligen, och att sen få visa upp den för folk och få den underbara respons jag fått, det är obeskrivligt. Det kan jag tacka Ungdomspengarna för. Utan det så hade det inte blivit som det blev.

Har du några tips till andra som söker?
– Tveka inte. Tveka aldrig på din idé. Har du en idé så ska du utveckla den tills du känner att här har jag något bra. Sen är det bara att köra, presentera för Uno och bolla idéer. Jag tror att många glömmer bort att man kan söka pengar till nästan vad som helst och det gör det lättare för de projekt som blir presenterade att bli finansierade. Så kör hårt! Planera, bolla och skapa.

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den