Parker och grönområden

Badhusparken och pråmkanalens alléer

Med vacker utsikt över Sveriges längsta stenbro är Badhusparken och pråmkanalens alléer Karlstads äldsta parkområde. Pråmkanalen bjuder på ett mysigt promenadstråk och sommartid är området populärt för picknick och solbad. 

Badhusparken och pråmkanalens alléer räknas som Karlstads äldsta parkområde. Badhusparken ligger intill Klarälven, bredvid Karlstads konsert- och kongresshus (KCCC) och har en vacker vy mot Sveriges längsta stenbro. Pråmkanalens alléer bjuder svalka från de grova träden av lönn, lind, alm och kastanj på promenaden från Badhusparken och söderut förbi slussen i Haga.

Vid Badhusparken finns också några värdefulla grova pilar, som utgör livsmiljö för flera sällsynta eller hotade insektsarter.

Kanalpartiets två broar bjuder sommartid på kaskader av blomsterprakt från broräckeslådor. Både park och alléer ingår i det mycket intressanta stadsnära älvstråk som är en av Karlstads stora tillgångar.

Promenadstråk vid kanalen

När pråmkanalen invigdes år 1838 planterades alléer i dubbla rader. Alléerna var även på den tiden ett mycket omtyckt promenadstråk.

Efter den stora branden som ödelade stora delar av Karlstad sommaren 1865, tog många av de hemlösa människorna sin tillflykt till alléerna som fick fungera som ett primitivt tak över huvudet.

Området idag

En del av alléernas ursprungliga träd av skogslönn och skogsalm finns kvar i alléerna idag. Eftersom många träd varit i dåligt skick har de bytts ut på senare tid.

Sommartid är kanalbankarna populära platser för picknick och solbad.

Områdets historia och om dagens naturvärden

Hitta hit

Badhusparken ligger vid Gamla badhuset som ligger mellan Bibliotekshuset och Karlstads CCC. Pråmkanalens alléer följer Pråmkanalen söderut från Badhusparken.

Karta

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den