Parker och grönområden

Residenstorget

Vårblommor 2016, residenstorget. residenset

Residenstorget mitt i Karlstad är en populär mötesplats. Här kan man slå sig ner runt statyn av Hertig Karl, ta en fika och se ut över Klarälvens glittrande vatten.

Tillfällig gestaltning 2019

Karlstads kommun bygger om Residenstorget med en tillfällig design eftersom arbetet med upptagningen av Båten satt sina spår i parken. Det kommer bli en blomsteräng och solstolar i en sandstrand med fantastisk utsikt. 

En av Karlstads med välbesökta parker

Residenstorget är troligen en av Karlstads mest välbesökta parker. Under trädens kronor kan besökarna äta sin lunch, njuta av en glass eller sträcka ut sig i det friska gräset för en stunds vila. Residenstorget är en mötesplats där gammal som ung möts i centrumhetsen för en stunds samvaro – allt tillsammans med Hertig Karl, Christian Erikssons skulptur, som står precis intill. Stora skogslönnar skapar parkens rumslighet och de långsträckta blomsterrabatterna dess prakt.

Parken ligger med utsikt mot Karlstad teater, i korsningen Järnvägsgatan/Älvgatan.

Kär park med många namn

”Kärt barn har många namn”, säger ordspråket och Residenstorget är inget undantag. Detta lilla markområde har haft många namn genom historien.

Residenstorget har varit park sedan 1916 då man terrasserade och planterade det dåvarande hamntorget som var helt utan grönska. Den park som uppfördes hade ungefär samma strikta grundton som dagens park, men entrén från Järnvägsgatan var förlagd intill det hörn där den stora pyramideken står idag. Eken och många av parkens skogslönnar kan antas vara från parkens ursprung.

Här kan du läsa mer om Residenstorget.

Hitta hit

Residenstorget ligger mitt i centrala Karlstad, i korsningen Järnvägsgatan/Älvgatan.

Karta

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den