Parker och grönområden

Teaterparken

Teaterparken

Under varma sommardagar är Teaterparken ett mycket populärt utflyktsmål för solhungrande och badsugna Karlstadsbor. Parken är välförsedd med blommande prakt under vår och sommar. 

Denna oerhört välbesökta park ligger både centralt och vattennära invid Karlstads teater. Under sommaren är parken med sitt vackra läge intill Klarälven en arena för några av stadens utomhusarrangemang och varma dagar är gräsytorna fyllda av solbadande karlstadbor.

Blomsterprakt och vacker grönska

Teaterparkens grönska omsluter Axel Andebergs magnifika teaterbyggnad. Här kan man njuta av magnolior, vackra träd och blomsterrabatter. Framför teatern finns skulpturen ”Vindarnas boning”.  

Under våren blommar ett hav av 130 000 lökar i parken. Krokus, vårstjärnor, narcisser och pärlhyacinter möter då magnoliornas blomning på bar kvist.

Öster om Sandbäcksgatan finns en staty av Selma Lagerlöf. Här växer gamla grova lönnar. Gamla träd är värdefulla och får högre värden ju äldre de blir. Björktrast är den fågelart som trivs bäst i Teaterparken.

Parken förr

Teaterparken uppfördes i samband med att teatern byggdes under 1890-talet, på platsen som kallades Nya Salttorget. Redan då fanns de stora lindar som kantar parken mot de omgivande gatorna i norr och öster.

”Vindarnas boning” skänktes till parken 1967 som en nationalgåva från Finland.

Områdets historia och teaterparkens naturvärden

Hitta hit

Teaterparken ligger intill Klarälven utanför Karlstads teater.

Karta

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den