Parker och grönområden

Våxnäsparken

Magnolier i Våxnäsparken

Våxnäsparken är magnoliornas och de storvuxna trädens park. Här kan du höra fågelkvitter från allén av vitoxel som leder besökaren mot den vackra herrgården. 

Våxnäsparken har anor från tidigt 1800-tal.

Det mest kännetecknade för parken är de storvuxna träden. En allé av vitoxel leder besökaren mot herrgården, som idag rymmer åtta lägenheter. Här finns också vackra träd av olika slag samt perenn- och sommarblomsplanteringar. I Våxnäsparken häckar fåglar som stare, nötväcka, bofink och björktrast.

Parken är extra vacker och väl värd ett besök under magnoliornas blomning. Sedan början av 2000-talet har kommunen provat ut tåligheten av olika sorter magnolior just i Våxnäsparken.

Parkens förändring

Genom årens lopp har parken genomgått förändringar, men de många storvuxna träden vittnar om att parken har en lång historisk tradition utan större ändringar. Den tydligaste skillnaden som man kan se när man studerar kartor från början på 1900-talet är att parken idag saknar det slingrande gångsystem som en gång låg likt en spindelväv över parken.

Det var år 1898 som Karlstads stad blev ägare till landeriet Lilla Våxnäs (Läs här på Wikipedia om vad landeri är) som dagens Våxnäspark då var en del av. Men redan på 1830–talet flyttade Otto August Malmborg in i landeriets herrgårdsbyggnad och började ställa i ordning såväl byggnader som trädgård och park.

 Läs mer om Våxnäsparkens historia

Hitta hit

Våxnäsparken ligger i stadsdelen Klara, mitt emot länsstyrelsen och intill Karolinen utefter Våxnäsgatan. 

Karta

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den