Hoppa till huvudinnehållet (tryck enter)

Residenstorget

Residenstorget är en populär mötesplats i centrala Karlstad. Här kan du slå dig ner för att ta en fika och se ut över Klarälvens glittrande vatten.

Närhet till café
Bra plats för picknickfilt
Tillgänglighetsanpassat
Närhet till vatten

Ny gestaltning

Strandhäng, grönytor för spontanlek, hållbara planteringar och en ny entré. Det kommer finnas på Residenstorget efter den upprustningen som ska ske under 2021. Byggnationen väntas komma igång sommaren 2021 och parken ska stå klar hösten 2021.

Läs mer om ombyggnaden av Residenstorget

En välbesökt park

Residenstorget är troligen en av Karlstads mest välbesökta parker. Under trädens kronor kan besökarna äta sin lunch, njuta av en glass eller en stunds vila. Residenstorget är en mötesplats där gammal som ung möts i centrumhetsen för en stunds samvaro – allt tillsammans med Hertig Karl, Christian Erikssons skulptur, som står precis intill. Stora skogslönnar skapar parkens rumslighet och de långsträckta blomsterrabatterna dess prakt. 

Kär park med många namn

”Kärt barn har många namn”, säger ordspråket och Residenstorget är inget undantag. Detta lilla markområde har haft många namn genom historien och kallas ofta Residensparken. Residenstorget har varit park sedan 1916, då planterades det dåvarande hamntorget som var helt utan grönska. Parken hade på den tiden ungefär samma utseende som dagens park, men entrén från Järnvägsgatan var placerad intill hörnet där den stora pyramideken står idag. Eken och många av parkens skogslönnar tros vara kvar från den gamla parken.

Hitta hit

Parken ligger med utsikt mot Karlstad teater, i korsningen Järnvägsgatan/Älvgatan.