Hoppa till huvudinnehållet (tryck enter)

Sandgrundsparken

Sandgrundsparken ligger på en udde i Klarälven, mitt i centrala Karlstad. Det är en park för både vardag och fest. Sommartid nyttjas de öppna ytorna för picknick, spel, spontanidrott, konserter och arrangemang. Vintertid anordnas ibland spännande eldkonstarrangemang.

Närhet till café
Blomsterprakt
Konst och skulpturer
Bra plats för picknickfilt
Tillgänglighetsanpassat
Närhet till vatten
En grusgång genom en grönskande park.

Bryggor och blomstrande dalar

Sandgrundsparken ger närhet till vatten och vattenväxter, spännande möjligheter till lek, avkoppling och vackra vyer mot Klarälven. Passa på att ta en liten promenad och igenom ormbunksdalen och magnoliadalen när du är här. I parken hittar du även krollilja, myskmadra, strutbräken och skogsaster. 

Hur Sandgrund skapades

År 1929 invigdes Vämlands museum och museipark. Sedan dess har älven byggt upp och format en 300 meter lång, fågelnäbbsliknande sanddeponi på baksidan av museet. Det är den landtungan vi idag kallar för Sandgrundsparken.

Sienapriset 2010

År 2010 vann parken Sienapriset, som är till för att främja god utemiljö och tilldelas ett objekt och dess arkitekt. I motiveringen står det:

”…en tidlös och romantisk skapelse, med säker växtbehandling och terrassering. Här ryms både robusta bryggor, vida utblickar och intima mjukt formade blomstrande rum. Motivet har målats med bred pensel och resultatet har blivit en mycket vacker och användbar park.”

Hitta hit

Sandgrundsparken ligger mitt i Karlstad, mellan östra och västra älvgrenen.