Hoppa till huvudinnehållet (tryck enter)

Våxnäsparken

Det mest kännetecknade för den här parken är de storvuxna träden, och en vacker allé av vitoxel. Här finns det granna träd av olika slag, samt perenn- och blomsterplanteringar. Här häckar fåglar som stare, nötväcka, bofink och björktrast.

Tillgänglighetsanpassat

Vackrast på våren

Parken är extra vacker under magnoliornas blomning i slutet av april och i maj, sväng gärna förbi på promenad och ta dig en titt på de vackra blommorna.

En historisk park

År 1898 blev Karlstads stad ägare till landeriet Lilla Våxnäs (mark som staten tilldelat staden i samband med att staden fick sina stadsprivilegier), som Våxnäsparken på den tiden var en del av. På 1830–talet flyttade Otto August Malmborg, en generallöjtnant och akvarellist, in i landeriets herrgårdsbyggnad och började ställa i ordning byggnader, trädgård och park.

Herrgårdsbyggnaden blev lägenheter

Genom årens lopp har parken gjorts om, men de storvuxna träden är ett bevis på att den inte har genomgått några större förändringar. Idag består herrgårdsbyggnaden av åtta stycken lägenheter, men den tydligaste skillnaden märker du först om du studerar kartor från början på 1900-talet. På den tiden hade parken ett slingrande gångsystem som sträckte sig som ett spindelnnät över hela platsen, det har parken inte idag. Du kan läsa mer om parkens historia under dokument.

Hitta hit

Våxnäsparken ligger i stadsdelen Klara, mitt emot länsstyrelsen och intill Karolinen utefter Våxnäsgatan.