Parker och lek

Vår- och sommarblommor

Stadsparken i Karlstad, juni 2015.

Varje år smyckar Karlstads kommun staden med vår- och sommarblommor i alla möjliga färger enligt ett speciellt utvalt tema. Över 50 000 blommor planteras ut för att pryda Karlstad från april till september.

Vårblommorna sätts oftast ut i april. Då planterar vi ungefär 5 000 blommor och under hösten har vi satt omkring 27 000 lökar som sakta men säkert börjar blomma ut vid vårkanten. 

Karlstad blommar i blått

Temat för 2018 är blåbärsris och går i färgerna blått, violett, lime och vitt. Både sommarblommorna och vårblommorna kommer att följa detta tema. 

Inspiration i blomsterprogram

Karlstads kommun får många frågor om vilka sommarblommor vi använder från både privatpersoner och andra kommunen. Därför har vi sammanställt ett blomsterprogram där vi visar upp hur vi har planterat vissa rabatter, urnor och broräckeslådor och vilka blommor vi använder. Här nedan kan du hitta blomsterprogrammet för både 2016 och 2017.

Här kan du hitta vårt blomsterprogram för 2017 

Här kan du titta på vårt blomsterprogram för 2016

Sommarblommor

Totalt planterar vi ut cirka 30 000 sommarblommor. 2017 smyckades Karlstad med:

  • 6 amplar
  • 44 blomträd
  • 12 kuber
  • 3 blombollar i en blomsterskulptur
  • 429 broräckeslåder.
  • 40 urnor varav 16 med hållbara blommor.
  • Rabatter på 15 platser

Många av sommarblommorna kommer som små bebisar till oss och under ett par månader så ser vi till att de växer och mår bra i vårt växthus på Kroppkärr. När de har växt till sig så gräver vi upp vårblommorna och skänker bort dem. Vem som helst kan då ta för sig av blommorna som vi lägger på norra fältet.

Hållbara blommor

Sedan 2016 testar vi att ha hållbara blommor i 16 stycken av våra 40 urnor. De hållbara blommorna består av lök, perenner och en buske som har en längre livstid än de flesta sommar och vårblommor. Urnorna består av 18 olika växter, bland annat tulpan, trädgårdsnäva, mossflox, akleja och flikbladig rönnsumak. Urnorna kommer stå framme från april till oktober då de flyttas till växthuset på Kroppkärr. Sen får de komma fram nästa vår igen. Eftersom de hållbara blommorna lever i flera år så följer de inte färgtemat.

Att plantera perenner i urnor som ska hålla sig fina i flera år är inte det enklaste. Karlstads kommun är lite i framkant med tänket kring hållbara blommor så därför testar vi oss fram för att se vad som fungerar.

Film med sommarblommor

Här är en kort liten film där du kan se sommarblommorna innan de flyttats ut i staden.

 

Tidigare teman

2016 Äppelblom

2015 Eld

2014 Apelsin och choklad
2013 Jubileum
2012 Lyskraft
2011 Sommarens blå nyanser
2010 Solens leende
2009 Mellan hägg och syrén
2008 Solens färger i upp- och nedgång
2007 Snöstorm
2006 Trend
2005 Unionsupplösningen

 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den