Klimatsmart Mat

Matsvinn

Bordstablett, minskat matsvinn

Vi arbetar för att bli mer klimatsmarta och vi behöver din hjälp! Maten vi äter har stor klimatpåverkan, ännu större blir den om maten som lagas släng i onödan.

I våra skolor slängs uppemot 100 ton mat varje år. Matsvinnet väger lika mycket som 64 bilar. Vi behöver tillsammans hjälpas åt att minska matsvinnet!

Matsvinnet har minskat med 25 procent på ett år

Under projektets första år har flera insatser gjorts för att minska maten som slängs i våra skolrestauranger. Under året har vi vid flera tillfällen vägt den slängda maten och vi kan nu se att den minskat med 25 procent. I det här fallet motsvarar det 30 ton mat. I pengar är det en besparing på 800 000 kronor och i klimatpåverkan är det 17 varv runt jorden med bil som aldrig körts.

En bidragande orsak till det minskade matsvinnet är skolkockarnas stora engagemang i frågan.

Experter med ett viktigt budskap hjälper oss att minska matsvinnet

Vi har tagit hjälp av experter från Vallargärdets skola för att få de bästa tipsen på hur vi kan minska all mat som slängs i onödan i våra förskolor och skolor.

Matsvinnet är en riktig miljöbov

Klimatpåverkan från maten vi slänger i skolorna är lika stor som klimatpåverkan från en bil som kör 88 varv runt jorden. Det tar cirka 5,7 år att köra motsvarande sträcka med en bil som kör 70 km/h.

Matsvinnet kostar miljontals kronor varje år, det är pengar som vi mycket hellre lägger på att köpa in bättre råvaror till skolrestaurangerna.

Tillsammans behöver vi hjälpas åt att slänga mindre mat

I Karlstads skolor har vi börjat att mäta hur mycket mat som slängs. Vi gör mätningar med jämna mellanrum samtidigt som vi genomför informationsaktiviteter riktat mot elever, måltidspersonal och pedagoger.

Här kommer några tips för att minska matsvinnet både hemma och i skolan!

  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys
  • Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, ta hellre om. Då kan du spara och äta resterna
  • Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in
  • Bra maträtter att laga rester på är omelett, pytt i panna, varma mackor eller pizza
  • Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen.
  • Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras
  • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha dem framme – ät upp dem snabbt
  • Sätt in matrester i kylen så snart som möjligt. Om maten står framme i rumstemperatur mer än ett par timmar kan bakterier hinna växa till.

Läs mer om matsvinn på Livsmedelsverkets hemsida

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den