Klimatsmart Mat

Matsvinn

Bordstablett, minskat matsvinn

Vi arbetar för att bli mer klimatsmarta och vi behöver din hjälp! Maten vi äter har stor klimatpåverkan, ännu större blir den om maten som lagas släng i onödan.

Matsvinnet har minskat med 46 procent

Under projektet Klimatsmart mat har flera insatser gjorts för att minska maten som slängs i våra skolrestauranger. Vi har vid tretton tillfällen vägt den slängda maten och vi kan nu se att den minskat med 46 procent sedan fösta mätningen gjordes i slutet av 2015. I det här fallet motsvarar det drygt 60 ton mat. I pengar är det en besparing på över en 1,7 miljoner kronor.

Resultat samtliga skolor 

  • 20 gram tallrikssvinn, en minskning med 35 % 
  • 11 gram serversingssvinn, en minskning med 56 % 
  • 7 gram beredningssvinn, en minskning med 50 %
  • Totalt har matsvinnet minskat med 46 % 

Resultat grundskolor 

  • 17 gram tallrikssvinn, en minskning med 16 % 
  • 11 gram serversingssvinn, en minskning med 50 % 

Resultat gymnasieskolor 

  • 32 gram tallrikssvinn, en minskning med 40 %
  • 9 gram serversingssvinn, en minskning med 71 % 

Resultat förskolor 

  • 33 gram tallrikssvinn, en minskning med 40 %
  • 52 gram serversingssvinn, en minskning med 32 % 

Måltidspersonalens stora engagemang i matsvinnsfrågan bedöms som den största anledningen till att matsvinnet minskat under projektet. Det syns inte minst i serverinsgsvinnet som minskat med 56 %.

Experter med ett viktigt budskap hjälper oss att minska matsvinnet

Vi har tagit hjälp av experter från Vallargärdets skola för att få de bästa tipsen på hur vi kan minska all mat som slängs i onödan i våra förskolor och skolor.

Här kommer några fler tips för att minska matsvinnet både hemma och i skolan!

  • Ät upp maten i tid – håll koll på maten i kylskåp och frys
  • Lägg inte upp för mycket mat på tallriken, ta hellre om. Då kan du spara och äta resterna
  • Ta hand om rester – gör en plockmåltid, använd dem i en ny maträtt eller frys in
  • Bra maträtter att laga rester på är omelett, pytt i panna, varma mackor eller pizza
  • Släng inte mat bara för att den passerat bäst före-datum – ofta håller den mycket längre. Titta, lukta och smaka först och våga lita på dina sinnen.
  • Mat som förvaras enligt anvisningarna blir inte farlig för att datumet passeras
  • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp. Om du vill ha dem framme – ät upp dem snabbt
  • Sätt in matrester i kylen så snart som möjligt. Om maten står framme i rumstemperatur mer än ett par timmar kan bakterier hinna växa till.

Läs mer om matsvinn på Livsmedelsverkets hemsida

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den