Gymnasieskola

Lärlingsutbildning

Du kan läsa vissa av våra yrkesprogram antingen som en traditionellt skolförlagd utbildning eller som lärling. Som lärling får du tillbringa halva utbildningstiden ute i arbetslivet och lära dig hur din valda bransch fungerar i verkligheten.

Som lärling måste du vara beredd på att följa arbetsplatsens tider och förutsättningar. Du får också räkna med att lägga mer tid hemma på dina skolförlagda ämnen.

Du läser dina gymnasiegemensamma ämnen tillsammans med elever från andra yrkesprogram som valt lärlingsalternativet. Tack vare att ni läser tillsammans kan ni samarbeta och genomföra branschöverskridande projekt.

Våra lärlingsutbildningar

Följande lärlingsutbildningar söker du under ditt andra år på respektive program:

  • Barn- och fritidsprogrammet inriktning Fritid och Hälsa - Lärling
  • Bygg- och anläggningsprogrammet - Plåtslageri - Lärling
  • Bygg- och anläggningsprogrammet - Måleri- Lärling
  • VVS- och fastighetsprogrammet - Ventilation - Lärling
  • VVS- och fastighetsprogrammet - VVS- Lärling 

Halva utbildningen är praktik

På ett vanligt yrkesprogram har du minst 15 veckor Arbetsplatsförlagt Lärande (APL). På en lärlingsutbildning sker cirka 50 procent av utbildningen ute på företag. På arbetsplatsen tas du emot av en utbildad handledare som jobbar på företaget.

Grundläggande behörighet

Antagningen fungerar precis som till alla andra gymnasieprogram. Det innebär också att du måste ha grundläggande behörighet.

Efter utbildningen har du goda förutsättningar att få jobb inom din bransch. Om du skulle vilja studera vidare i framtiden kan du under dina tre gymnasieår välja till kurser som ger dig högskolebehörighet.

Informationsträffar

Kom gärna på de informationsträffar som vi anordnar inför gymnasievalet. Då berättar vi mer om vad det innebär att läsa på en lärlingsutbildning.

Kontakta oss för mer information

Agneta Ernstson, VVS- och fastighetsprogrammet samt Fordons- och transportprogrammet
Tel: 054-540 14 65
E-post: agneta.ernstson@karlstad.se

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den