
Du får bland annat lära dig produktionsteknik, lödteknik, hur man gör beräkningar och dimensioneringar av elektroniska applikationer samt grundläggande kunskaper om kvalitets- och miljöcertifieringssystem. Utbildningen förbereder dig även för arbetsledande befattningar..
Bred kompetens inom elektronik
Efter utbildningen kommer du att ha en bred kompetens inom elektronik. Du får bland annat kunskaper i hur man bedömer lödkvalitet, skapar kretskortslayouter, olika monte-ringssätt samt utföra mätning och felsökning på de tillver-kade produkterna.
Programmering och hantering av maskiner för elektronik-produktion, komponenthantering samt produktionsflöden är andra exempel på uppgifter som en elektroniktekniker förväntas behärska.
Goda framtidsutsikter
Fokus ligger på ämnesområden som främst syftar till att fördjupa dig i elektronikproduktion. Efter utbildningen har du också en god grund för att arbeta med felsökning, försäljning eller att gå vidare mot exempelvis konstruktion. Eftersom ett generationsskifte väntar runt hörnet, har du som gått utbildningen mycket goda chanser till ett spännande och utvecklande arbete på olika nivåer.
Utbildningen är framtagen i samarbete med företag som är verksamma inom elektronikbranschen och ger dig nödvändiga kunskaper för att direkt efter godkänd examen kunna genomföra uppdrag inom flera teknikgrenar.
Våra teknikutbildningar är en del av kvalitetssatsningen Teknikcollege.
Företag i ledningsgruppen
Det företag som har representanter i ledningsgruppen och är med och utformar utbildningen är: Inission AB, Progotech, Hanza AB, Note AB, Servicon, Conductor AB och WEAB.
Utbildningsstart och utbildningslängd
Nästa utbildningsstart är i slutet på augusti 2019 och den pågår i 2 år (heltidsstudier).
Behörighet
För att vara behörig till utbildningen behöver du ha den grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, d.v.s. ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer här om behörighet för studier inom Yh.
Förutom den grundläggande behörigheten behöver du även särskilda förkunskaper, vilket innebär att du måste ha godkänt betyg (E/G) i någon av följande kurser eller ha motsvarande kunskaper:
- Mekatronik 1, 100 p
- Elektronik och mikrodatorteknik, 100 p
- Praktisk ellära, 100 p
- Fysik 1, 150 p
Om du saknar betyg i ovanstående kurser men har den grundläggande behörigheten kan du söka till vår behörighetsgivande förutbildning. Det innebär att du går en kurs tre veckor innan utbildningsstart och om du blir godkänd på kursen har du en plats på elektronikteknikerutbildningen. Den behörighetsgivande förutbildningen söker du samtidigt som du söker till själva utbildningen. Ansökan kommer att öppnas i slutet på februari 2019.
Kurser
Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.
Antal platser
Vi tar emot 20 studerande på utbildningen.
Ansökan
Ansökan kommer att öppna i slutet på februari 2019.
CSN
Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.
Kontaktperson
Mikael Persson
Utbildningsledare/lärare
Tel 054-540 17 12
E-post:mikael.persson2@karlstad.se