Yrkeshögskolan i Karlstad

Industriell elektroniktekniker, 400 yh-poäng, 2 år

Har du ett genuint intresse för teknik och vill ha spännande och varierande arbetsuppgifter inom elektronikindustrin? Då ska du satsa på utbildningen Industriell elektroniktekniker. Branschen är ständigt på jakt efter personer med rätt kunskap. 

Du får bland annat lära dig produktionsteknik, lödteknik, hur man gör beräkningar och dimensioneringar av elektroniska applikationer samt grundläggande kunskaper om kvalitets- och miljöcertifieringssystem. Utbildningen förbereder dig även för arbetsledande befattningar..

Bred kompetens inom elektronik

Efter utbildningen kommer du att ha en bred kompetens inom elektronik. Du får bland annat kunskaper i hur man bedömer lödkvalitet, skapar kretskortslayouter, olika monte-ringssätt samt utföra mätning och felsökning på de tillver-kade produkterna.

Programmering och hantering av maskiner för elektronik-produktion, komponenthantering samt produktionsflöden är andra exempel på uppgifter som en elektroniktekniker förväntas behärska.

Goda framtidsutsikter

Fokus ligger på ämnesområden som främst syftar till att fördjupa dig i elektronikproduktion. Efter utbildningen har du också en god grund för att arbeta med felsökning, försäljning eller att gå vidare mot exempelvis konstruktion. Eftersom ett generationsskifte väntar runt hörnet, har du som gått utbildningen mycket goda chanser till ett spännande och utvecklande arbete på olika nivåer.

Utbildningen är framtagen i samarbete med företag som är verksamma inom elektronikbranschen och ger dig nödvändiga kunskaper för att direkt efter godkänd examen kunna genomföra uppdrag inom flera teknikgrenar.

Våra teknikutbildningar är en del av kvalitetssatsningen Teknikcollege. 

Företag i ledningsgruppen

Det företag som har representanter i ledningsgruppen och är med och utformar utbildningen är: Inission AB, Progotech, Hanza AB, Note AB, Servicon, Conductor AB och WEAB.

Utbildningsstart och utbildningslängd

Nästa utbildningsstart är i slutet på augusti 2019 och den pågår i 2 år (heltidsstudier).

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha den grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, d.v.s. ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer här om behörighet för studier inom Yh.

Förutom den grundläggande behörigheten behöver du även särskilda förkunskaper, vilket innebär att du måste ha godkänt betyg (E/G) i någon av följande kurser eller ha motsvarande kunskaper:

  • Mekatronik 1, 100 p
  • Elektronik och mikrodatorteknik, 100 p
  • Praktisk ellära, 100 p
  • Fysik 1, 150 p

Om du saknar betyg i ovanstående kurser men har den grundläggande behörigheten kan du söka till vår behörighetsgivande förutbildning. Det innebär att du går en kurs tre veckor innan utbildningsstart och om du blir godkänd på kursen har du en plats på elektronikteknikerutbildningen. Den behörighetsgivande förutbildningen söker du samtidigt som du söker till själva utbildningen. Ansökan kommer att öppnas i slutet på februari 2019.

Kurser

Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.

Antal platser

Vi tar emot 20 studerande på utbildningen.

Ansökan

Vi stänger för ansökan den 19 maj 2019. Se till att du har dina betyg inskannade så att du kan ladda upp dem i ansökan. Vi tar inte emot några betyg/intyg i pappersformat. 
Här kan du ansöka till utbildningen Industriell elektroniktekniker.

CSN

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Kontaktperson

Mikael Persson
Utbildningsledare/lärare
Tel 054-540 17 12
E-post:mikael.persson2@karlstad.se

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den