Yrkeshögskolan i Karlstad

Processtekniker, 2 år

Den moderna processindustrin är idag en högteknologisk bransch. Vill du vara med och fortsätta den spännande utvecklingen av det som många kallar ”navet i den värmländska industrin”, ska du bli processtekniker.

Studierna till processtekniker ger dig generella grunder som är viktiga för ett kommande arbete inom processteknisk verksamhet. Utbildningen inriktas mot skogsindustrin och framförallt massa- och papperstillverkning. Efter utbildningen kan du bland annat jobba som processoperatör eller på ett processlaboratorium.

Du lär dig bland annat apparatteknik med värme- och strömningslära,automationsteknik, service/underhåll och miljö/kvalitetsteknik.

Läs mer om utbildningen och om processindustrin i de studerandes egen tidning Processnytt.

 
  Klass YhPR17
Examen 2019
Klass YhPR16
Examen 2018
Klass YhPR15
Examen 2017

  

Modern miljöteknik är viktig kunskap

Det är viktigt att du känner till vilka effekter industrin har på vår miljö och vad som görs i branschen för att bidra till en hållbar utveckling. Miljö och hållbarhetstänkandet är därför viktiga delar av utbildningen. Den moderna processindustrin är en del i ett internationellt nätverk och därför kommer du också att få studera kommunikation och presentationsteknik.

Du kommer att ha tillgång till ett unikt processtekniskt center under utbildningen. Här kommer du att, under handledning av erfarna yrkesmänniskor, själv få framställa pappersmassa och tillverka papper i en skalmodell av en”riktig” pappersmaskin.

Gigantiskt nätverk inom branschen

Värmland har ett gigantiskt nätverk av företag med inriktning mot skogs- och processteknik. Få platser i Sverige eller i världen, kan stoltsera med en så unik koncentration av skogsnära verksamhet som Karlstad. Här finns både producerande enheter, världsledande maskinleverantörer, forskningsanläggningar och ingenjörskompetens som slår det mesta i den här branschen.

Du som väljer att studera till processtekniker hos oss kommer att få stifta bekantskap med företag som är bland de främsta i världen inom sitt område. Detta gör du under dina praktikperioder, vid föreläsningar och studiebesök.

Företag i ledningsgruppen

Det företag som har representanter i ledningsgruppen och är med och utformar utbildningen är: Stora Enso Skoghalls Bruk, BillerudKorsnäs Gruvöns bruk, Valmet, Nordic Paper Säffle, Rottneros Bruk, ÅF samt Paper Province. 

Utbildningslängd

Utbildningen är på 2 år, heltidsstudier

Behörighet

För att vara behörig till utbildningen behöver du ha den grundläggande behörighet för studier inom yrkeshögskolan, d.v.s. ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Läs mer här om behörighet för studier inom Yh.

Förutom den grundläggande behörigheten behöver du även särskilda förkunskaper, vilket innebär att du måste ha godkänt betyg (E/G) i kursen Matematik 2/matematik Beller ha motsvarande kunskaper.

Kurser

Här kan du se vilka kurser som ingår i utbildningen.

Antal platser

Vi tar emot max 18 studerande på utbildningen.

Utbildningsstart 

Nästa utbildning startar i slutet på augusti 2019.

Ansökan

Vi stänger för ansökan den 19 maj 2019. Se till att du har dina betyg inskannade så att du kan ladda upp dem i ansökan. Vi tar inte emot några betyg/intyg i pappersformat. 
Här kan du ansöka till utbildningen Processtekniker.

CSN

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Kontaktperson

Charlotte Hjort
Utbildningsledare/lärare
Telefon: 054-540 17 07
E-post: charlotte.hjort@karlstad.se

 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den