Yrkeshögskolan i Karlstad

Processtekniker, 2 år

Den moderna processindustrin är idag en högteknologisk bransch. Vill du vara med och fortsätta den spännande utvecklingen av det som många kallar ”navet i den värmländska industrin”, ska du bli processtekniker.

Studierna till processtekniker ger dig generella grunder som är viktiga för ett kommande arbete inom processteknisk verksamhet. Utbildningen inriktas mot skogsindustrin och framförallt massa- och papperstillverkning. Efter utbildningen kan du bland annat jobba som processoperatör eller på ett processlaboratorium.

Du lär dig bland annat apparatteknik med värme- och strömningslära,automationsteknik, service/underhåll och miljö/kvalitetsteknik.

Läs mer om utbildningen och om processindustrin i de studerandes egen tidning Processnytt.

 

 

 

Klass YhPR16
Examen 2018
Klass YhPR15
Examen 2017

  

Modern miljöteknik är viktig kunskap

Det är viktigt att du känner till vilka effekter industrin har på vår miljö och vad som görs i branschen för att bidra till en hållbar utveckling. Miljö och hållbarhetstänkandet är därför viktiga delar av utbildningen. Den moderna processindustrin är en del i ett internationellt nätverk och därför kommer du också att få studera kommunikation och presentationsteknik.

Du kommer att ha tillgång till ett unikt processtekniskt center under utbildningen. Här kommer du att, under handledning av erfarna yrkesmänniskor, själv få framställa pappersmassa och tillverka papper i en skalmodell av en”riktig” pappersmaskin.

Gigantiskt nätverk inom branschen

Värmland har ett gigantiskt nätverk av företag med inriktning mot skogs- och processteknik. Få platser i Sverige eller i världen, kan stoltsera med en så unik koncentration av skogsnära verksamhet som Karlstad. Här finns både producerande enheter, världsledande maskinleverantörer, forskningsanläggningar och ingenjörskompetens som slår det mesta i den här branschen.

Du som väljer att studera till processtekniker hos oss kommer att få stifta bekantskap med företag som är bland de främsta i världen inom sitt område. Detta gör du under dina praktikperioder, vid föreläsningar och studiebesök.

Informationsblad

Informationsblad Processtekniker

Utbildningslängd

Utbildningen är på 2 år, heltidsstudier

Behörighet

För att söka till utbildningen behöver du uppfylla behörighetsvillkoren för studier inom yrkeshögskolan. Läs mer här om behörighet för studier inom Yh.

Dessutom krävs särskilda förkunskaper för att vara behörig att söka till utbildningen. Här kan du se vilka förkunskaper som krävs.

Utbildningsstart 

Nästa utbildning startar den 27 augusti 2018.

Ansökan

Här kan du söka till utbildningen.  Ansökan stänger den 20 maj.

Tänk på att du har dina betyg och övriga intyg/dokument digitalt. Vi tar inte emot något i pappersform.

CSN

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Kontaktperson

Charlotte Hjort, utbildningsansvarig
Telefon: 054-5401707
E-post: charlotte.hjort@karlstad.se

 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den