Vuxenutbildningen

Yrkesförarutbildning - gods

Är du ansvarsfull, serviceinriktad, noggrann, flexibel och tycker om att träffa nya människor? Då kan yrkesförare vara jobbet för dig!

Yrkesförare - ett omväxlande jobb

Som yrkesförare finns möjligheter till olika uppdrag:
• Distribution, körning i närområde
• Kranbil med byggvaror
• Tippbil vid anläggningsarbeten
• Fjärrbil, körning långa sträckor inom Sverige
• Utlandstrafik, t ex. körning mellan Sverige och Italien

Jobb efter utbildningen

Åkerier ringer regelbundet och söker ny personal, samtidigt som många yrkesförare närmar sig pension. I framtiden kommer det därför att behövas många yrkesförare, så passa på att söka en utbildning som ger möjligheter till jobb.

Läs mer om yrken inom området.

Utbildningsplan

Utbildningen bedrivs på heltid och ser i stora drag ut som följer, men är dock individuell och kan skilja sig lite mellan er som studerar.

Det första du får göra är ett nivåtest av ordförståelse, läsförståelse, matematik och körkortsteori (B-behörighet). Efter godkänt nivåtest börjar du jobba med utbildningsmaterialet. Du läser igenom allt som ingår i en B-behörighet (grundteori till tyngre behörigheter) och börjar sedan jobba med körkortsteorin för lastbil, de gymnasiala kurserna och yrkeskompetensbeviset (YKB). Teorin varvas med praktiska moment. För att klara en C-behörighet ska du bli godkänd på de gymnasiala kurserna, göra ett godkänt YKB, teoriprov och körprov på C-behörigheten hos Trafikverket. Därefter avlägger du ett teori- och körprov för CE-behörighet.

Under utbildningen ska du även genomgå utbildningar för truck och farligt gods, ADR. 2 veckors praktik på åkerier ingår också.

Egna utlägg under utbildningen är cirka 1 500 kronor. Ytterligare kostnader kan tillkomma vid eventuella omprov och uppkörningar.

Behörighet/förkunskaper

Svenska eller svenska som andraspråk och matematik på grundskolenivå eller motsvarande.

Körkort B

För att delta i utbildningen måste du ha fyllt 21 år.

Utbildare

YFUV, Yrkesförarutbildning i Värmland
All utbildning, förutom praktiken, sker på plats i utbildarens lokaler i Karlstad.


Hemsida: http://yfuv.se/

Sven Hedlund 
E-post: sven.hedlund@yfuv.se
Telefon: 054-22 44 216

Kurser i utbildningen

Kurs Kurskod Poäng
Introduktionskurs KGYORI11C 40
Yrkestrafik - vux TRAYRK1 300
Godstrafik GOSGOD0 200
Godshantering - vux GODGOD1 100
Fordonskombinationer TRAFOR0 200

 

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den