Yrkes-sfi och yrkesgrund

Grundläggande fordonsteknik

Inom yrkes-sfi integreras språkundervisningen med yrkesutbildningen. Sfi-läraren och yrkeslärare har ett nära samarbete för att du ska få så goda förutsättningar som möjligt att lära dig yrket och förbättra dina språkkunskaper.

Du studerar utbildningen på heltid. Tiden fördelas mellan yrkeskurser och sfi. Yrkesutbildningen består till stor del av praktiska lektioner, men även teoripass och självstudier ingår. 

Vill du arbeta med bilar och andra fordon? Tycker du om att ge service till kunder? Då är utbildningen Yrkes-sfi grundläggande fordonsteknik något för dig. 

Om utbildningen

Under utbildningen lär du dig grunderna i fordonsteknik. Du lär dig utföra enklare reparationer samt underhåll på fordon. Du får lära dig att dokumentera ditt arbete enligt de krav som finns i branschen. Utbildningen innehåller också rekonditionering och vård av fordon. Du kommer att förstå alla grunder på bilen och du får chans att arbeta praktiskt i våra verkstadslokaler samt på praktik på företag.

Utbildningen ger dig goda kunskaper genom både teoretisk och praktisk undervisning. Du kommer att förstå alla grunder på bilen och kunskaperna använder du sedan på utbildningens samarbetsföretag under din praktik.

Urval

Om du är behörig till utbildningen kallar vi dig till praktiska tester och kartläggande intervju. Antagningen till utbildningen baseras på denna urvalsprocess. 

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du till exempel arbeta som servicetekniker på en blverkstad. Du kan också jobba med däckbyte och rekonditionering. 

INFORMATIONSBLAD

Utbildare

Nobelgymnasiet och Tingvalla Sfi.

För mer information kontakta

Maria Edvardsson
054-540 13 77
maria.edvardsson@karlstad.se

Behörighet/förkunskaper

Klar med SFI kurs B. Erfarenhet från eller intresse av arbete inom fordonsbranschen.  

APL

Arbetsplatsförlagt läraande (APL) är en viktigt del av utbildningen. Under din APL får du nyttiga erfarenheter från yrkes samt möjlighet att få kontakter inför framtiden. 

Kurser i utbildningen

Kurs Kurskod Poäng
Fordonsteknik-introduktion FODFOO0 200
Reparation av personbilar och lätta transportfordon PERREA0 300
Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden FORFOD0 200
Orienteringskurs KGYORI11F 200
TOTAL   900p

Uppdaterad den