Tulpan
Alsters herrgård

Herrgårdsparken

Herrgårdsparken fylls av olika ädelträd och vackra sommarplanteringar. Historiskt följer parken 1800-talets struktur men är fri i utformning och innehåll.

Planteringar

Under högsäsong fylls rabatterna med sommarblommor som kompletterar de befintliga perennerna. Årets planteringar följer sommarljuset i vita och gula toner men med vissa färgelement och speglar till viss del Frödings författarskap där det ljusa och vackra i vitt och gult möter djärva inslag av dramatiskt blåvioletta toner.

Om världen ock min ära tog
och ensam jag sitter i mörkan skog
och aldrig skall bättre tider nå,
så vill jag ej sörja och klaga ändå,
ty fågelen flyger så glad emot sky
och solen går upp var morgon ny
och björken om vårarne knoppas,
vi skulle då jag ej hoppas?

Gustaf Fröding (1860 – 1911)
Ur: En fattig munk från Skara (1891)

Rabattskiss 2021 Alsters herrgård Ovalen

Ovalen

Herrgårdsparkens oval är norrsidans centrala mittpunkt och följer årets tema med sommarljus i vitt och gult som möter djärvt blåvioletta inslag. Ovalen innehåller följande blommor:

Rabattskiss 2021 Alsters herrgård Västra flygeln

Flyglarna

Herrgårdsparkens flygelrabatter flankerar den centrala ovalen och ramar in norrsidan med sommarljus i vitt och gult med vågade blåvioletta inslag. Flyglarna innehåller följande blommor:

Rabattskiss 2021 Alsters herrgård Terassen

Terrassen

Herrgårdsparkens terrassrabatt följer stenmuren vid herrgårdscaféts uteservering och domineras av de aromatiska lagerbladsträden. Träden kompletteras av sommarblommor i årets tema med sommarljus i vitt och gult som möter djärvt blåvioletta inslag. Terrassrabatten innehåller följande blommor:

Alsters herrgård Rabattskiss 2023 Perennrabatterna

Perennrabatterna

Perennrabatterna omger Italienska brunnen och blir en rofylld mittpunkt där gångarna korsas på herrgårdsparkens sydsida. Perennrabatterna innehåller följande blommor:

Ädelträd

Ädelträden i herrgårdsparken och närområdet är flera hundra år gamla. Här finns bland annat ek, ask, alm, poppel, hästkastanj, lönn och lind.

Äppelträd

Äppelträden är bland annat av sorterna Värmlands paradisäpple, Sävstaholm, Gyllenkroks astrakan, Gravensteiner och Åkerö. Vi har som ambition att utöka med fler äppelträd och påbörjade detta under hösten 2021 då vi planterade fler nya värmländska sorter, Mölnbacka skogsäpple, Dottevikinga, Sankta Brita och Storkrisken. Vi försöker i största möjliga mån ta vara på äpplena och bland annat sälja dem som must i herrgårdsbutiken.

Grillplatsen

Strax sydöst om herrgårdsparken i gränslandet mot Bäverdalen och Alsterån finns grillplatsen. Här är allt nära men ändå långt ifrån. Vi fyller på ved så ofta vi kan. Grillplatsen är tillgänglighetsanpassad.Sidan uppdaterad: 2023-12-01

26 Februari 2024