Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Konstverk Skulptur av sittande dam i gröna kläder av Sara Nilson och gröna grodor i träd av Jenny Johansson.

Spår - Sara Nilsson och Jenny Johansson

Konstutställning i Galleri Östra flygeln och inre rum i herrgårdscafét 1 maj-15 juni. Konstnärerna Sara Nilsson och Jenny Johansson i gemensam utställning curerad av Susanne Lund Pangrazio. Arrangeras av Värmlands Konstnärsförbund.

I utställningen Spår möts två konstnärer som på olika sätt undersöker människans interaktioner med de landskap som intresserar dem. Här ryms frågeställningar kring vad vår relation till ett landskap i dagens teknologiska tidevarv innebär, med en skärskådning av både fysiska och digitala platser. I konstverken som visas utforskas de spår vi avsiktligt eller oavsiktligt lämnar till eftervärlden, och de spår som vi följer för att finna vår egen väg.

Jenny Johanssons intresse ligger i vad som kan skapas inom ramen för ett givet format, samt hur formatet påverkar henne. I samarbete med flera gratis AI-verktyg har konstnären skapat ett växande arkiv med tusentals sekunderkorta ljud- och videofiler. Utan att särskilja det AI-genererade från det egenproducerade materialet har Johansson bearbetat arkivet och skapat det audiovisuella landskapet ’Where the Sun never sets: New Twang’. Ett verk som tar oss in i en värld där nuet-dået-framtiden samexisterar och där nya myter om tid och arbete uppstår i landet där solen aldrig går ner.

{"X":0.0,"Y":0.0,"Width":1.0,"Height":1.0}

I Sara Nilssons olika verk får vi följa karaktärer som besitter en stark önskan att ta sig ut i skog och mark och att återupprätta en förlorad koppling till naturen. Trots att de enskilda verken visar solitära figurer så märks deras önskan efter ett sammanhang och nätverk: en figur bär på textilband som kanske ska användas till att märka upp nya eller gamla stigar i naturen. Karaktärer ses läsa och bära med sig böcker, redo att inhämta fakta om dessa platser och dess invånare och kanske skriva ned information till kommande vandrare. Möjligen tillhör de en förening, ägnar sig åt skogsterapi eller är del av en miljörörelse.

{"X":0.1525,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}

Som betraktare bjuds vi in att fundera över gemensamma nämnare mellan Nilssons och Johanssons intressen och bildvärldar. Vad är egentligen naturen och vad av oss själva projicerar vi på dessa föreställningar om landskapet?

I ett vidare perspektiv formulerar utställningen frågan om hur vi tar oss an världen vi lever i och hur vi relaterar vi till den. Och vad händer med dessa frågeställningar när de möter Frödings salonger?

Utställningen arrangeras av Värmlands Konstnärsförbund i samarbete med Karlstad Kommun med syfte att lyfta konstens betydelse i regionen och att aktivera det starka nätverket av konstnärer som verkar här. Värmlands Konstnärsförbund är en ideell förening med över 200 medlemmar med syfte att tillvarata värmländska bildkonstnärers och konsthantverkares intressen.

Text av Susanne Lund Pangrazio

Sara Nilsson

{"X":0.115,"Y":0.0,"Width":0.75,"Height":1.0}

I Sara Nilssons konst står relationen mellan människa och natur i fokus. Sedan många år är det återkommande temat tillbaka till naturen. I verken porträtteras individer som letat sig ut i skog och mark. De söker nätverk och drivs av en längtan efter sammanhang. Möjligen tillhör de en förening, ägnar sig åt skogsterapi eller är del av en miljörörelse.

Sara Nilsson (f. 1978) har magisterexamen i Fri konst från Konstfack 2007. Hon bor och arbetar utanför Olsäter. De senaste åren har hon haft ett flertal separat‐ och grupputställningar, både nationellt och internationellt bl.a. svenska paviljongen på den 15:e Gwangju biennalen i Sydkorea, Grafikens Hus, Katrineholms Konsthall, Galleri Thomassen och biennalen Le Latitudini dell’Arte i Italien.

Hon arbetar även med konstnärliga gestaltningsuppdrag bl.a. till Lorensbergsparken i Göteborg, Vreta kloster skola i Linköping och Trädgårdslänken vid nya resecentrum i Karlstad (pågående).

Jenny Johansson

{"X":0.0,"Y":0.053333333333333337,"Width":1.0,"Height":0.66666666666666663}

Jenny Johansson (f. Kristinehamn) baserad i Göteborg är en audiovisuell konstnär som arbetar interdisciplinärt med kollage. Genom skulptur, teckning, text, video och musik utmanar hon medvetet materiella hierarkier och historieskrivning, i relation till massproduktion, estetik och folkkonst. I hennes poetiska kompositioner sammanflätas fysiska och digitala hantverk och processen präglas av kritisk reflektion om tid och arbete, myt och verklighet.

Har en kandidatexamen i konstnärligt fotografi från HDK-Valand (2020) och tidigare universitetsstudier i filosofi, psykologi och genusvetenskap. Det senaste året har hon bland annat haft separatutställning på Galleri Box, Göteborg (2025), 3:e Våningen, Göteborg (2024), medverkat i grupputställningen ’Capsule’, Luxembourg Art Week (2024) och Studio Hanniball, Berlin (2025) samt deltagit i konstnärsresidenset ’På väg 45’, Konsthallen Trollhättan (2024).

Sidan publicerad: 2025-04-09

Sidan uppdaterad: 2025-04-15

Hittade du det du sökte på sidan?