Om någon klagar på fukt och eller mögel i sin bostad ska du som fastighetsägare kunna visa att kraven i miljöbalken uppfylls. Det kan innebära att du måste göra en fuktskadeutredning.
Har miljöförvaltningen begärt in en fackmässig utredning ställs vissa krav på innehåll och utformning. Inför en fuktskadeutredning bör du ta fram fakta om fastigheten.
Undersökningen ska bland annat ge svar på följande frågor:
När undersökningen är klar måste insamlad information analyseras för att man ska kunna dra slutsatser om den eventuella skadans omfattning och orsak.
Om fuktskador förekommer i bostaden, vad beror dessa på, till exempel läckage, brister i byggnadskonstruktionen, byggfukt, fuktkonvektion eller fuktdiffusion? Var i bostaden förekommer skadorna och hur omfattande är de?
Om mikrobiella skador finns i bostaden, vad är orsaken till det? Var i bostaden förekommer skadorna och hur omfattande är de?
Det är viktigt att utredningen genomförs och redovisas på ett korrekt och tydligt sätt eftersom den fungerar som underlag när miljöförvaltningen bedömer om olägenhet för människors hälsa enligt miljöbalken föreligger eller inte.
Resultatet av undersökningen ska tillsammans med analys och slutsatser ingå i redovisningen till miljöförvaltningen. Avsikten med utförda mätningar och provtagningar ska också presenteras. Har inte någon provtagning skett ska skälen till detta anges. I övrigt ska felkällor, besiktningsman, undersökningsdatum, vilka mätinstrument som använts och när de senast kalibrerades framgå av redovisningen.
Sidan uppdaterad: 2023-04-19