Tips inför vedeldningssäsongen
Det finns många olika sätt att värma upp sin bostad på. I tätorter används ofta fjärrvärme eller luftvärmepump. En del värmer också sin bostad genom att elda med ved. Glöm inte att en öppen spis eller braskamin bara ska vara ett komplement till den huvudsakliga värmekällan.
I tätbebyggt område bör du bara trivselelda i braskamin och liknande i begränsad omfattning. Det kan uppstå störande rök eller lukt även när du eldar i en vedpanna beroende på hur du eldar, pannans ålder och konstruktion. Det är därför mycket viktigt att eldningen sker på rätt sätt.
Goda råd om vedeldning
- Om du använder vedpanna för uppvärmning är det viktigt att regelbundet se över anläggningen så att den fungerar som den ska. Äldre vedpannor kan ha dålig förbränning som orsakar höga halter av skadliga ämnen i röken.
- Ett enkelt sätt att själv kontrollera om du har en god förbränning är att gå ut och titta på röken. Om röken är svart, mörkgrå eller gulaktig och med kraftig lukt är förbränningen ofullständig. Vid god förbränning kommer röken ofta, vid kalla dagar, att vara vit av vattenånga.
- För att få en god förbränning med högt energiutbyte och små utsläpp av luftföroreningar behöver pannan vara ansluten till en ackumulatortank som kan lagra värmeenergin.
- Det är förbjudet att elda avfall - till exempel mjölkkartonger, plast, målat eller tryckimpregnerat virke.
- Elda bara med torr ved. Se till att lufttillförseln är tillräcklig. Pyrelda inte eftersom det då sker en ofullständig förbränning och ökade utsläpp av farliga ämnen.
- Tänk på att en braskamin och liknande inte får användas som huvudsaklig värmekälla, utan endast som kompletteringsvärme eller trivseleldning.
- Ta hänsyn till dina grannar! Vissa människor är mer känsliga för rök än andra.
- Ta hänsyn till vädret så att du inte eldar vid tillfällen då röken slår ned i bostadsområdet.
Naturvårdsverkets webbsida om vedeldning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sidan uppdaterad: 2023-05-24
Hittade du rätt information på sidan?