Om du ska bygga en altan eller veranda med väggar eller tak behöver du söka bygglov. Även att glasa in altan eller balkong kräver bygglov.
Har du frågor är du välkommen att höra av dig till Kontaktcenter. Våra kommunvägledare kan ge svar direkt på frågor som gäller anmälan och ansökan om bygglov samt status på ditt ärende. De hjälper också till med att beställa ritningar.
Bygglovsenheten nås via Kontaktcenter på telefon 054-540 00 00:
Måndagar, onsdagar och fredagar 10.00-12.00
Gustaf Lovéns gata 30, Samhällsbyggnadshuset
652 26 Karlstad
Besökstider: Måndagar, onsdagar och fredagar 10.00-11.30
Boka gärna ditt besök i förväg.
Västra Torggatan 26, Bibliotekshuset
651 84 Karlstad
Öppettider: Måndag till fredag 08.00-16.30
Trädäck kallas i bygglagstiftningen för altaner. Dessa kan anläggas på marken utan bygglov, men ibland blir de ändå höga om man har en lutande tomt.
Följande kriterier gäller för att en altan ska få byggas utan bygglov:
Vid ett en- eller tvåbostadshus får du bygga ett skärmtak utan bygglov under vissa förutsättningar. Följande kriterier måste vara uppfyllda för att ett skärmtak ska vara bygglovsbefriat:
En- eller tvåbostadshus får du bygga till med en liten balkong. Storleken avgörs från fall till fall beroende på hur huset ser ut. En sådan balkong får inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter utan grannes godkännande. Kom ihåg att om du installerar en ny dörr i anslutning till balkongen kan dörren kräva bygglov som ändring av husets yttre utseende. Balkongen får heller inte strida mot detaljplanens bestämmelser.
Om området eller byggnader är utpekade som värdefulla ur arkitektonisk, historisk eller konstnärlig synpunkt så kanske undantagen för balkonger, skärmtak och trädäck inte gäller på din fastighet.
Undantagen gäller inte heller om kommunen i detaljplan eller områdesbestämmelser bestämt att lov krävs.
Hör av dig till oss om du är osäker på om något av undantagen gäller för ditt bygge.
Vid alla byggnadsarbeten du gör så ska kraven som finns i Boverkets bygg- och konstruktionsregler följas, även om din åtgärd inte kräver bygglov eller anmälan.
Innan du kan skicka in din ansökan om bygglov måste du ta fram ritningar som ska skickas in tillsammans med ansökan. Ritningarna måste vara fackmannamässigt utförda för att vi ska kunna godkänna dem. Har du inte kunskap själv att utforma ritningarna behöver du anlita en fackman som kan hjälpa dig.
Ritningarna måste vara scannade digitala kopior eller inskickade på papperskopior med tydliga kontraster. Foto eller ritningar på rutat papper är därför inte godkänt.
En kontrollplan är ett dokument innehållande ett antal punkter som ska kontrolleras under projektets gång. I kontrollplanen ska det framgå vilka kontroller som ska göras, vem som utför kontrollen och vad kontrollerna kontrolleras mot.
Om du ska glasa in balkonger på ett flerbostadshus behöver du även fastighetsägarens tillstånd.
En kontrollansvarig hjälper till att se till att ditt projekt uppfyller kraven i bygglagstiftningen. Du behöver inte en kontrollansvarig för att bygga ny eller glasa in befintlig balkong på ett enbostadshus. Kontrollansvarig behövs om det gäller ett flerbostadshus. Är du osäker på om din byggnation kräver en kontrollansvarig eller inte, hör av dig till Kontaktcenter.
Om du behöver en kontrollansvarig behöver du skicka med en blankett för kontrollansvarig i din bygglovsansökan.
Om du inte behöver en kontrollansvarig behöver du ändå göra en kontrollplan. Kontrollplanen kan du med fördel skicka in i samband med bygglovsansökan.
Om din fastighet ligger inom strandskyddat område måste du samtidigt som du söker bygglov även ansöka om strandskyddsdispens för din byggnation. Är du osäker på om din fastighet ligger inom strandskyddat område eller inte, hör av dig till Kontaktcenter.
Du ansöker eller gör anmälan via vår e-tjänst. Där bifogar du samtidigt dina handlingar digitalt.
I e-tjänsten guidar vi dig genom processen steg för steg och det är lätt att följa ärendet. Du får ett mejl eller sms så fort något händer och sen får du ditt besked i e-tjänsten.
Logga in med BankID och följ stegen.
Har du frågor eller behöver hjälp med e-tjänsten?
Hör av dig till oss på Kontaktcenter så hjälper vi dig eller hänvisar dig rätt.
Ring, mejla eller besök oss i Bibliotekshuset.
Normal handläggningstid för bygglov är upp till tio veckor från det att du lämnat in en komplett ansökan. Det är din handläggare på Stadsbyggnadsförvaltningen som avgör om din ansökan är komplett och hen ber dig komplettera om det behövs.
Vi har en servicegaranti som innebär att beslut om enklare bygglovsärenden ska tas inom fyra veckor från det att du lämnat in kompletta ansökningshandlingar.
Sidan uppdaterad: 2023-05-24