Olika typer av förrättningar
Lantmäteriet arbetar med en rad olika typer av förrättningar.
Bland dem är avstyckning, fastighetsreglering och klyvning. Nedan har vi samlat de förrättningar som görs och vad de innebär.
Ny fastighet
När ett område avskiljs från en fastighet och bildar en ny egen fastighet kallas det för avstyckning. I samband med en avstyckning kan man bilda servitut eller gemensamhetsanläggning.
Den nya fastigheten kan göras fri från inteckningar. Det betyder att de pantbrev som finns i den ursprungliga fastigheten inte kommer att belasta den nybildade fastigheten.
Vad gäller för avstyckning utanför detaljplanerat område?
Vill du stycka av utanför detaljplanerat område krävs att du har ett förhandsbesked som vunnit laga kraft eller ett bygglov innan du kan ansöka om lantmäteriförrättning.
Har du frågor eller behöver hjälp med e-tjänsten?
Hör av dig till oss på Kontaktcenter så hjälper vi dig eller hänvisar dig rätt.
Ring, mejla eller besök oss i Bibliotekshuset.
Du hittar alla kontaktuppgifter och öppettider till Kontaktcenter här Öppnas i nytt fönster.
Lagfart och värdeintyg
När avstyckningen är klar ansöker du om lagfart hos Inskrivningen på statliga Lantmäteriet Länk till annan webbplats.. Du behöver bifoga ett värdeintyg som används för beräkning av stämpelskatt. Vanligen skrivs intyget av bank eller mäklare.
Fastighet och servitut
Fastighetsreglering är när en hel eller en del av en fastighet överförs till en annan fastighet. Det kan också innebära att ett servitut nybildas, ändras eller upphävs.
Ett servitut ger en fastighet rätt att utnyttja något på en annan fastighet. Det kan till exempel gälla rätt till utfartsväg eller att dra fram ledningar på annan fastighet. Servitut kan bildas vid förrättning eller genom privata avtal och är inte tidsbegränsat.
Ny fastighet
En fastighet som ägs av två eller flera personer gemensamt kan delas så att varje ägare får en egen fastighet, det kallas klyvning. Det räcker om en av delägarna ansöker.
Ny fastighet
När två eller fler fastigheter som ägs av samma person/personer läggs samman till en ny fastighet kallas det sammanläggning.
Allmän ledning
En rättighet för en allmän ledning, till exempel kommunalt vatten och avlopp.
Samverkan kring olika typer av anläggningar
Det är vanligt att fastigheter behöver samverka kring olika typer av anläggningar som till exempel väg, brygga, ett lokalt bredbandsnät eller ett gemensamt grönområde.
Gemensamhetsanläggning
För att lösa frågor kring förvaltningen kan vi hjälpa till att bilda en gemensamhetsanläggning. Vid förrättningen beslutas vilka behov som ska lösas gemensamt, vilka fastigheter som ska delta samt skyldigheten att bidra till olika kostnader.
Samfällighetsförening
Förvaltningen sker ofta genom en samfällighetsförening. Samfällighetsföreningen är en juridisk person och medlemmarna utgörs av ägarna till deltagande fastigheter. En samfällighetsförening bildas av lantmäterimyndigheten, normalt vid samma möte som gemensamhetsanläggningen bildas.
Delägarförvaltning
Delägarförvaltning är den form som gäller om inte en samfällighetsförening bildats. Denna förvaltningsform har visat sig fungera bättre vid mindre anläggningar med ett fåtal delägare. Behövs en samfällighetsförening bildas det av lantmäterimyndigheten efter ansökan.
Fastighetsreglering innebär att fastigheter förändras genom att exempelvis byta mark eller att fastigheter görs större eller mindre.
Genom fastighetsbestämning får du ett rättsligt avgörande av var gränsen mellan fastigheter går eller vad ett servitut omfattar.
Vad är ett servitut?
Ett servitut är en rätt för en fastighetsägare att på ett visst bestämt sätt använda en del av någon annans fastighet. Det kan handla om till exempel en väg eller en brunn.
Genom särskild gränsutmärkning kan vi:
- återställa försvunna gränsmarkeringar
- markera tidigare omarkerade gränspunkter
- vid behov sätta ut markeringar på nya ställen i gränsens sträckning.
Byggnader och andra anläggningar som hör till en fastighet kan överföras till en annan fastighet utan att du fysiskt flyttar på anläggningen. Om du ska göra det måste det samtidigt bildas ett servitut.
Ledningar eller andra liknande anläggningar som hör till en fastighet kan frigöras så att de blir lös egendom eller för att sedan överföras till en annan fastighet.
Om det finns oklara äganderätter till en fastighet så kan de, under vissa förutsättningar, klaras ut så att nuvarande innehavare får lagfart.
Om mark tidigare delats upp privat så kan den jorddelningen godkännas som fastighetsbildning i efterhand. Då kan nya fastigheter bildas enligt den äldre privata delningen.
Sidan uppdaterad: 2024-09-10
Hittade du det du sökte på sidan?