Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Det här ingår för deltagande arbetsplatser

Under året finns det möjlighet att medverka i aktiviteter, nätverka och få hjälp att göra resvaneundersökning. Det är inget krav att vara med på allt utan arbetsplatserna deltar det som passar utifrån deras förutsättningar. Ta chansen och haka på!

Vad händer under 2025?

Vår:

  • Startmöte för nya arbetsplatser
  • Erbjudande om att ansöka till projektet Testcyklisterna
  • 27 mars - Nätverksträff för kontaktpersoner
  • 27 mars - Webbinariet "Hur kan du förstå hälsopotentialen i din cykelpendling?" med Peter Schantz, professor vid Gymnastik och Idrottshögskolan
  • Underlag för att anordna en tipspromenad på temat hälsa
  • Resvaneundersökning
  • Pendla grönt

Höst:

  • Bingobricka
  • Nätverksträff och/eller föreläsning under hösten
  • Digital föreläsning om vinterväghållning och vintercykling i Karlstad
  • Erbjudande om att ansöka till projektet Vintertrampare

Startmöte för nya arbetsplatser

De arbetsplatser som anmäler sig får ett erbjudande om att delta på ett digitalt startmöte. Där informerar vi om Cykelvänlig arbetsplats. Det finns även tid till att diskutera förutsättningar och möjligheter för att öka cyklandet och det hållbara resandet.

Testcyklisterna och Vintertrampare

Till våra projekt Testcyklisterna och Vintertrampare söker vi vanebilister som vill börja cykla. Tillsammans med andra tar de sig an utmaningen att cykla till jobbet i snitt tre gånger i veckan under en period. Ansökningen är öppen för alla som bor i eller jobbar i Karlstads kommun, men här kan vi ge förtur till anställda på arbetsplatser som deltar i Cykelvänlig arbetsplats förutsatt att de uppfyller de kriterier som gäller i projekten.

Nätverksträffar och föreläsningar

För deltagande arbetsplatser ingår ca 1-3 nätverksträffar och/eller föreläsningar under året. Syftet är att höja kunskapsnivån inom specifika områden samt att arbetsplatserna lär sig av varandra om hur man kan arbeta med åtgärder som främjar cykling.

Tipspromenad på tema hälsa

Arbetsplatserna får under våren ta del av en tipspromenad som de själva kan använda med syfte att uppmärksamma hälsofördelarna med ökad rörelse i vardagen.

Kartlägg jobbresorna med en resvaneundersökning

Vill ni göra det enklare för era medarbetare att resa hållbart till och från jobbet? Då är ett bra första steg att kartlägga hur resorna till arbetsplatsen ser ut idag. Under våren 2025 erbjuds deltagande arbetsplatser i Cykelvänlig arbetsplats med över 100 anställda att genomföra en resvaneundersökning helt utan kostnad. Mindre arbetsplatser får ta del av förslag på frågor som de själva kan använda för att t ex samla in synpunkter och förbättringsförslag som kan underlätta i arbetet för ökad cykling.

Vad är en resvanundersökning?

Syftet med en resvaneundersökning är att hjälpa deltagande arbetsplatser att kartlägga hur medarbetarna reser till, från och i jobbet. Undersökningen genomförs genom en digital enkät där medarbetarna får svara på frågor om exempelvis hur de reser till jobbet och vilka transportmedel de väljer under olika delar av året.

Varför ska man genomföra en resvaneundersökning?

Om du som arbetsgivare vill underlätta för medarbetarna att resa hållbart till, från och i jobbet så är ett bra första steg att kartlägga hur resvanorna på arbetsplatsen ser ut idag. En resvaneundersökning ger en bra nulägesbild av hur långt medarbetarna har till jobbet och vilka transportmedel de väljer idag. Utifrån resultaten på undersökningen kan du se vilka åtgärder och satsningar som skulle underlätta för medarbetarna att resa mer hållbart.

Hur går resvaneundersökningen till?

Alla arbetsplatser med över 100 anställda som är anmälda till Cykelvänlig arbetsplats senast 15 april får möjlighet att genomföra en resvanundersökning under mars-april 2025. Steg ett är att anmäla sin arbetsplats till cykelvänlig arbetsplats. Projektledarna för Cykelvänlig arbetsplats tar fram enkäten för resevaneundersökningen som kontaktpersonen för arbetsplatsen sedan sprider till sina kollegor. Projektledarna sammanställer enkäten i en Powerpoint-rapport samt ger förslag på förbättringsåtgärder.

Pendla grönt under maj och ha chans att vinna fina priser!

Under maj månad kan deltagande arbetsplatser i Cykelvänlig arbetsplats vara med i utmaningen Pendla grönt. Utmaningen går ut på att medarbetare cyklar, går, rullar, åker kollektivt eller samåker till jobbet minst tio gånger. Alla som deltar är med och tävlar om presentkort i cykelbutik, kollektivtrafikkort hos Värmlandstrafik eller biobiljetter. När tävlingen är slut utser vi även den bästa arbetsplatsen där störst andel medarbetare har pendlat grönt under minst tio dagar.

Som kontaktperson på arbetsplatsen behöver du hjälpa oss att sprida kampanjen på arbetsplatsen. Vi sköter övrig administration, ordnar text till utskick eller intranätsinlägg, fixar en informationsaffisch att skriva ut och en informationssida där de medarbetare som vill delta anmäler sig. Vi står också för priser. För arbetsplatser där medarbetarna inte använder dator finns det i stället möjlighet att skriva ut ett dokument där de som vill delta fyller i på plats.

Bingobricka för att uppmuntra hälsosamma vanor

Efter sommaren skickas en bingobricka ut som arbetsplatserna själva kan använda för att uppmuntra medarbetarna till att komma igång med hälsosamma vanor efter sommaren.

Brickan finns i både en färdig version, men också som en redigerbar fil där arbetsplatsen kan anpassa alternativen.

Digital föreläsning: Nyfiken på att cykla på vintern?

I november kan du få tips om vad som är bra att tänka på när du ska fortsätta cykla även när det blir kyligare. Du får även lära dig mer om hur vinterväghållningen fungerar i Karlstads kommun.

Sidan uppdaterad: 2025-03-11

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida