Mindre kostsam kost
Äter du mycket kött? Idag konsumerar vi mer kött än på 90-talet, vilket påverkar både plånboken och klimatet negativt. Genom att äta mindre portioner kött kan du bidra till att minska vår klimatpåverkan.
Små förändringar i din kost
Kött är ett av de livsmedel som har störst negativ miljöpåverkan. Samtidigt är grönbetesdjur viktiga för Sveriges biologiska mångfald och köttkonsumtion kan bidra till att vi får i oss bra näringsämnen. För att minska våra negativa utsläpp är det dock viktigt att tänka på vad för kött du äter och hur mycket (WWF). Enligt Jordbruksverkets siffra från 2022 så äter vi svenskar 612,5 gram griskött per vecka. Att vi åt mindre kött på 90-talet betyder inte att vi åt mer vegetariska alternativ, utan mindre och färre portioner kött. Genom att äta lite mer som på 90-talet kan du spara både pengar och klimatpåverkan – utan att din levnadsstandard drabbas.
För att äta mer hållbart är det viktigt att välja bra kött, mindre portioner och att äta mer vegetabiliska produkter. Genom att göra små förändringar i din kost kan du vara snällare mot klimatet och plånboken. Du behöver inte sluta äta kött men ät mindre vid varje portion eller byta ut några maträtter i veckan mot vegetariska rätter. På WWF kan du hitta en receptbank med mer hållbara måltider.

Guide
Kött som kött?
- 90 gram kyckling - 0,3 kgCO2e
- 90 gram lax - 0,3 kgCO2e
- 90 gram fläskkött - 0,4 kgCO2e
- 90 gram räkor - 1,3 kgCO2e
- 90 gram nötkött - 2,5 kgCO2e
- Testa din måltid med Matkalkylatorn
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du behöver inte sluta äta kött, men ät mindre vid varje portion.
Visste du att?
- 90 gram nötkött ger lika mycket utsläpp som 1500 gram vegokött (WWF Matkalkylatorn).
- Att köpa svenskt kött märkt med KRAV eller Svenskt Sigill Naturbeteskött är bättre för miljön (WWF).
- Att äta svenskt viltkött är bra både för klimatet men också den biologiska mångfalden (WWF).
