Lev som på 90-talet
Levde vi klimatsmartare på 90-talet? På vissa sätt gjorde vi faktiskt det. Vi åt mindre kött, flög mindre och konsumerade mindre kläder. Genom att ta tillbaka en del av livsstilen från 90-talet kan vi underlätta för en mer hållbar vardag, både för klimatet och ekonomin.
Om projektet
Sedan 1990-talet har mycket förändrats. Vi har lärt oss hur vi kan agera mer hållbart, men vårt levnadssätt bidrar fortfarande till stora utsläpp av växthusgaser och vi behöver agera snabbt. I Karlstads kommun strävar vi efter att bli klimatneutrala senast 2030. För att lyckas med detta ambitiösa mål krävs det samarbete och engagemang från oss alla.
Projektet ”Lev som på 90-talet” har drivits av två medie- och kommunikationspraktikanter från Karlstads universitet. På 90-talet åt vi mindre kött, flög mindre och konsumerade färre kläder, och var inom dessa områden mer hållbara utan att ens tänka på det. Ibland kan det vara svårt att tänka in i framtiden, då kan vi i stället blicka tillbaka och återanvända smarta levnadssätt. Genom att återuppliva en del av 90-talets levnadssätt kan vi underlätta för mer hållbara val i vardagen och agera smartare för plånboken och klimatet. Det är de små förändringarna i vår vardag som kan skapa stora skillnader.
Enligt Jordbruksverkets siffra från 2022 så äter vi svenskar 612,5 gram griskött per vecka. Att vi åt mindre kött på 1990-talet betyder inte att vi åt mer vegetariska alternativ, utan mindre och färre portioner kött. Genom att äta som på 90-talet kan du spara både pengar och klimatpåverkan – utan att din levnadsstandard drabbas.
Vi reser dessutom mer med flyg idag än vi gjorde på 90-talet. Flygresor utgör en stor klimatpåverkan, men vi väljer ofta flyget trots att det finns mer miljövänliga alternativ. Tåget kan ta dig till många olika platser i Sverige och världen, och är mycket bättre för klimatet. Genom att välja smartare alternativ när du reser kan du spara både pengar och klimatpåverkan, och kanske även får chansen att upptäcka platser du vanligtvis inte ens hade tänkt på.
Visste du att en ny jacka har samma koldioxidutsläpp som 393 begagnade jackor? Vår konsumtionskultur, där kläder och prylar ofta används under kort tid och sedan kastas, bidrar till onödiga utsläpp, i Sverige och inte minst i Karlstads kommun. På 90-talet köptes mindre kläder och mer gick i andra hand. I Karlstads kommun finns flertalet alternativ för att handla second hand, billigt och miljövänligt!
Kampanjen utformades för unga vuxna som ska eller nyss har flyttat hemifrån. Alla attraheras av olika saker, inte minst när det gäller hållbarhet, därför är det viktigt att kommunicera hållbarhet ur olika synvinklar för att attrahera olika målgrupper att delta i resan mot en mer hållbar värld. Med denna kampanj uppmanar vi till återanvändning av levnadssätt från ett annat årtionde. Syftet med detta är uppmuntra unga vuxna till goda vanor tidigt i deras vuxenliv. Med detta vill vi belysa hur enkelt det kan vara att bli mer hållbar i sin vardag.
Källor som använts:
jordbruksverket.se, wwf.se, klimatsmartsemester.se, livsmedelsverket.se, medvetenkonsumtion.se, naturskyddsforeningen.se och naturvardsverket.se
Sidan publicerad: 2024-01-04
Sidan uppdaterad: 2024-02-01
Hittade du det du sökte på sidan?