Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Bågsäv

Ansvarsarter

I kommunens naturvårds- och friluftsplan har vi valt ut flera arter som ansvarsarter. Det handlar om arter som är relativt ovanliga i landet och i flera fall rödlistade, men som finns här i Karlstads kommun och som vi vill förbättra förutsättningarna för.

Det finns flera arter i Karlstads kommun som nationellt eller regionalt sett är ovanliga och som vi därför tar ett särskilt ansvar för. Vi har gjort ett urval bland arter och valt ut ett antal ansvarsarter.

När vi har gjort urvalet har vi bland annat kollat på att få med arter från olika organismgrupper och naturtyper och att det är möjligt för oss att göra insatser som bidrar till att förbättra förutsättningarna för arten. Tanken med att välja ut ansvarsarter är att de ska användas i prioriteringen av kommunens naturvårdsarbete.

Våra ansvarsarter

Här ser du vilka våra ansvarsarter är:

Aspen är en stor karpfisk som lever i större sjöar. Till skillnad från andra karpar är aspen en rovfisk. En stor del av den svenska populationen finns i Vänern. Det finns flera platser i Karlstads kommun där aspen leker. Aspen vandrar till grunda strömmande vattendrag om våren för att leka. Leken kan ses bland annat vid Väse kyrka när vattentemperaturen ligger runt 6 °C.

Under de senast åren har aspen minskat kraftigt. Det största hotet mot aspen är att deras vandring stoppas av hinder i vattendragen och att deras lekmiljöer förstörs av mänsklig aktivitet och övergödning. Fiske har också påverkan på artens livskraftighet och därför är det förbjudet att fiska asp mellan 1/4 - 31/5 i alla till Vänern mynnande vattendrag.

En person håller i en fisk
Asp

Bågsäv är en stor, tuvad och gräsliknande växt som hittas i näringsrik lera eller gyttja vid sjö- eller älvstränder. På sensommaren får växten en kraftig växtspurt och bildar karaktäristiska bågar längs marken.

Bågsäven är en konkurrenssvag art och den hotas idag av igenväxning av livsmiljön där den trivs som bäst. Den finns bara på 60-tal platser i hela Sverige. Karlstad kommun utgör en del av kärnområdet av bågsävens utbredning. Vi har därför extra ansvar att hålla lämpliga stränder öppna, så att artens livsmiljö skyddas.

{"X":0.165,"Y":0.0,"Width":0.75,"Height":1.0}
Bågsäv

Grönskäran är en strandväxt som har en stor del av sin svenska population längs Vänerns och Klarälvens stränder. Arten kan variera i storlek från några få centimeter till en meter och är mycket lik sin närstående släkting brunskäran, men är till färgen ljusare grön och har bredare blomkorgar. Den försvinner lätt från områden om de växer igen och kräver därför bete eller liknande på strandängar för att upprätthålla sina livskraftiga värmländska populationer.

En grön växt med gula blommor.
Grönskära

Brun gräsfjäril är Sveriges minsta gräsfjäril. Den känns lätt igen på vingarnas distinkta band och fläckar. Arten finns bara i inlandet och kräver en mosaik av skog och örtrika ängar för att ha en god livsmiljö. Denna miljötyp minskar i landet på grund av igenväxning, men är förhållandevis vanligt förekommande i Värmland.

Fjärilen har en stor del av sitt kärnområde för Sverige, Norden, och faktiskt hela Västeuropa i Karlstad kommun. Detta lägger stort ansvar på Karlstad kommun att upprätthålla deras livsmiljöer, genom att hålla gräsmarker i det småskaliga odlingslandskapet öppna och undvika trädplantering på före detta åkermarker.

En fjäril sitter på en blomma
Brun gräsfjäril

Mindre hackspett är Sveriges minsta av totalt åtta hackspettar. Arten hotas av förlorade livsmiljöer och avverkning av främst löv- och blandskogar med inslag av äldre lövträd. Dessa skogstyper förekommer relativt mycket i Karlstads kommun. Kommunen har möjlighet att bevara förekomsten av lövskog och död lövved, vilket är en viktig häckningsmiljö. Det kan även bidra med livsmiljöer för andra arter med liknande miljökrav.

Här kan du läsa mer om vårt LONA-projekt för att gynna mindre hackspett.

En fågel som sitter på en gren i ett träd.
Mindre hackspett

Talltickan är en hovformad flerårig ticka som växter nästan uteslutande på levande och gammal tall. På grund av avverkning av gammal tall i skogsbruket och i stads- och parkmiljö, har talltickans utbredning begränsats och har idag svårt att hitta tillräckligt gamla träd att växa på.

Karlstads kommun har dock gott om gammal tallskog, även i stadsnära miljö. Genom att bevara äldre tallskog och evighetsträd vid avverkning kan kommunen bidra till ett ökat talltickabestånd.

En svamp som sitter på en trädstam
Tallticka

Större vattensalamander är en fridlyst groddjursart som förekommer relativt mycket i Karlstads kommun. Vi behöver dock göra åtgärder för att behålla artens goda status lokalt då den de senaste decennierna hotats av förstörelse av habitat.

Under lekperioden hittar du större vattensalamander i småvatten. Det är en viktig uppväxtmiljö för larverna. Under resten av året lever de främst på land.

För att säkra goda förutsättningar för reproduktion och uppväxtmiljöer till större vattensalamander är det lämpligt att restaurera småvatten, bland annat genom att förhindra igenväxning. Vi undviker även inplantering av fisk i redan fiskfria vatten för att minska risken att vattensalamandrar blir uppätna.

Här kan du läsa mer om vårt LONA-projekt för att gynna större vattensalamander.

{"X":0.135,"Y":0.0,"Width":0.75,"Height":1.0}
Större vattensalamander

Reliktbock är en av våra skyddsvärda skalbaggar som idag hotas av beskuggning och avverkning av gamla tallar. Larverna utvecklas i solexponerad bark på äldre tall och det är även i sådana träd de lever resten av sitt liv.

En viktig åtgärd att bevara de tallar i öppna lägen som finns inom Karlstads kommun och att röja omkringliggande sly som skuggar träden för att förbättra förutsättningarna för arten.

Här kan du läsa mer om vårt LONA-projekt för att gynna reliktbock.

En skalbagge
Reliktbock

Den idag rödlistade växten daggvide kan räknas som ett träd eller en stor buske och känns igen på sina lansettlika blad. Ett av växtens naturliga utbredningsområden är här i Värmland längst med Klarälven, där den växer främst på sand och grus vid strandkanten.

De senaste decennierna har växten varit under kraftig nedgång av flera anledningar, bland annat på grund av igenväxning och konkurrens av andra arter. Karlstads kommun vill därför förbättra förutsättningarna för daggvidet genom att röja bort konkurrenter kring Klarälvens strandzoner.

{"X":0.2425,"Y":0.0,"Width":0.75,"Height":1.0}
Daggvide

Sandödlan är en fridlyst och hotad art. Arten är mycket intressant för Karlstads kommun då den lever kring Sörmons gamla grustag.

Sandödlan är en sårbar art då den lever i små populationer på begränsade områden med öppna och solexponerade sandytor. På grund av igenväxning, trädplantering eller annan markexploatering minskar förekomsten av livsmiljöer för ödlan.

Vi kan hjälpa det lokala beståndet kring Sörmons sandtäkt med olika naturvårdsåtgärder. Genom att skrapa fram öppna sandytor som vuxit igen, anpassa avverkningen samt sprida information kring problematiken med olovlig terrängkörning i området, skapar och bevarar vi potentiella bo- och äggläggningsplatser för sandödlan.

En ödla sitter på en människas hand
Sandödla

Liten myrlejonsländan är en rödlistad insekt som hör till nätvingar. Under larvstadiet gräver de ner sig i sand och förekommer oftast i kustnära områden. Att arten finns i Karlstad är därför väldigt unikt och det är Sveriges enda inlandsfynd av liten myrlejonslända.

Insekten har observerats längst stränderna vid Vänern och i Sörmons sandtäkt. Den hotas av slitage från badturism och av igenväxning på sandytor. Möjliga åtgärder för att gynna arten är därför att röja igenväxande sandstränder och att begränsa kraftigt slitage på stränderna.

Här kan du läsa mer om vårt LONA-projekt blotta sanden.

{"X":0.16,"Y":0.0,"Width":0.665,"Height":1.0}
Liten myrlejonslända

Naturvårds- och friluftsplan

Naturvårds- och friluftsplanen är Karlstads kommuns sammanställning av befintlig kunskap om värdefulla natur- och friluftsområden inom hela kommunens yta. Planen anger också hur kommunen ska jobba med naturvård och friluftsliv under de närmaste åren. Läs mer om planen här.

Fridlysta arter

Att en art är fridlyst innebär att den är fredad och därför inte får plockas, dödas, fångas, samlas in eller på annat sätt skadas eller störas. Skyddet kan också gälla för frön, ägg, rom och bon. Anledningen till att vissa arter är fridlysta är att skydda dem. Det kan till exempel gälla arter som är sällsynta och samtidigt attraktiva för insamling.

I svensk lagstiftning anges vilka arter som är fridlysta och vad som gäller för dessa i artskyddsförordningen. Läs mer om fridlysta arter här.

Sidan publicerad: 2025-05-21

Sidan uppdaterad: 2025-06-12

Hittade du det du sökte på sidan?