Åtgärder mot erosion, ras och skred i Åstorpsbäcken

Åstorpsbäcken i bostadsområdet Bårum i Vålberg har eroderat och rörelser i marken har upptäckts. Efter ett mindre ras 2020 inledde kommunen en förstudie för området. Sedan dess har flera utredningar genomförts och nu pågår förberedelser för att stabilisera området kring bäcken.

Vattnet som rinner i Åstorpsbäcken har med årets lopp eroderat kraftigt genom de fina jordlagren och bildat djupa branta slänter längs bäcken. Det har på flera håll i området upptäckts tecken på markrörelser, det senaste var ett mindre ras 2024.

Förstudie och utredningar

Efter det första raset 2020 genomfördes en förstudie som beskriver erosionsrisken längs Åstorpsbäcken. Här beskrivs också vilka möjligheter och ansvar fastighetsägare längs bäcken har och vilka möjligheter kommunen har att minska erosionen i bäcken och förbättra stabiliteten.

Därefter gjordes en mer detaljerad stabilitetsutredning för några av de drabbade fastigheterna vid Stora Bårum. Utredningen pekade på att olika åtgärder var nödvändiga för att förhindra framtida erosion, ras eller skred vid det aktuella området.

Under 2023 utfördes geotekniska fältarbeten för att klarlägga jordens egenskaper och vilka grundvattenförhållanden som finns i området. Grundvattenrör har installerats för att nivån löpande ska kunna mätas.

Ansvar som fastighetsägare

Kommunen har, precis som andra fastighetsägare, det primära ansvaret för sin egendom, vilket också innefattar att vidta förebyggande åtgärder inom sin fastighet med hänsyn till omgivningen. Detta kan till exempel innebära att fastighetsägaren måste vidta förebyggande åtgärder på sin fastighet för att skydda mot erosion och för att inte öka risken för försämrade stabilitetsförhållanden som i förlängningen kan påverka eller skada andra fastigheter i omgivningen.

Åtgärder och tidplan

Då erosionen längs bäcken beror på många olika faktorer kommer åtgärderna behöva se olika ut vid olika fastigheter. Området är dessutom svårtillgängligt, både på grund av markförhållandena och på grund av tätbevuxen skog med höga naturvärden.


Under 2025 pågår projektering av åtgärder för att säkra stabiliteten längs bäcken. Exempel på åtgärder kan vara att erosionsskydda samtliga utlopp och anslutningar som leder vatten till bäcken, se över dimensionering av trummor längs bäcken så det inte finns för trånga passager vid höga flöden, anlägga fördröjningsmagasin för att minska toppflödet och på vissa platser schakta bort jordmassor för att justera bäckens sträckning och släntlutning. Det kan också behövas en långsiktig planering av skogen, där träd inte blir för stora och riskerar att falla. När stora träd faller dras såväl rötter som jord och lera med, vilket i sin tur ökar risken för erosion.


Innan åtgärderna kan genomföras måste Mark- och miljödomstolen ge tillstånd för vattenverksamhet, en tillståndsprocess som tar ett par år. Arbetet med underlag till ansökan har påbörjats och planeras att skickas in runt årsskiftet 2025/2026. Samråd med särskilt berörda och myndigheter genomförs preliminärt våren 2025.

Taggar för sidan

Naturvård, parker
Sjöar och vattendrag

Sidan uppdaterad: 2025-02-19

16 Mars 2025