I översiktsplanen kan du se var man föreslår att nya bostads-, handels- och industriområden ska ligga i framtiden. Översiktsplanen vägleder kommunen i all detaljplanering. Detaljplaneringen ligger till grund för exempelvis beslut om bygglov. Den nuvarande översiktsplanen togs fram 2024.
OBS. Arbete med digitala kartor pågår och kommer kompletteras med inom kort. Handling med kartor finns som pdf längre ner på sidan.
ÖP2050 som antogs i december 2024 kan sammanfattas med fem huvudpunkter. Det handlar bland annat om att Karlstad ska vara en tillväxtmotor som växer balanserat efter nya behov, en ny roll för Vålberg och en levande landsbygd.
I inledningen beskrivs det vad en översiktsplan är, vad planeringsstrategin har för roll samt hur den ska bidra till en mer rullande översiktsplanering. I avsnittet framgår även planeringsnivåerna i Sverige samt hur kommunen förhåller sig till relevanta nationella och regionala mål, planer och program.
Utvecklingsinriktningen redogör för kommunens fysiska utveckling ur ett övergripande och strategiskt perspektiv samt förhållandet till regionala och nationella samband. Utvecklingsinriktningen visar kommunens övergripande viljeriktning för kommunikationer, bebyggelsestruktur samt natur- och friluftsliv med de grova penseldragen avseende geografi samt strategier och ställningstaganden. Utvecklingsinriktningen bidrar till att ge en överskådlig bild av kommunens prioriterade utveckling samt utgör ett komplement till kommunens mark- och vattenanvändning.
Denna del av översiktsplanen beskriver hur mark, vatten och bebyggelse ska användas, utvecklas och bevaras. I mark- och vattenanvändningskartan redovisas grunddragen och kommunens inriktning för den avsedda användningen av mark- och vattenområden för hela kommunen. Beskrivningar och kartor för utvecklingen för kommunens tätorter finns även i detta avsnitt.
Av översiktsplanen ska det framgå hur kommunen anser att gällande miljökvalitetsnormer ska följas. Kommunen ska även i sin översiktsplan redogöra för vår syn på klimatrelaterade risker för skador på den byggda miljön till följd av översvämning, ras, skred och erosion. Det ska även framgå hur dessa risker kan minska eller upphöra.
Utvecklingen som föreslås i översiktsplanen har delats upp i tre etapper. Det som skiljer etapperna åt är hur långt man kommit i planeringen.
Ett allmänt intresse av nationell betydelse kallas riksintresse och definieras enligt 3 och 4 kapitel miljöbalken. I översiktsplanen ska kommunen redovisa riksintressen och hur kommunen avser att tillgodose dem. Kommunen ska också i översiktsplanen peka ut områden för landsbygdsutveckling i strandnära läge. Här redovisas ett utdrag från gällande LIS-plan.
LIS står för landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Karlstads kommun har en LIS-plan antagen av kommunfullmäktige 2016 som ett tematiskt tillägg till översiktsplanen. Planen utgör en förutsättning för att utvecklingsidéer inom strandskyddat område ska få prövas vidare i detaljplan eller bygglov, och för att strandskyddet inom vissa områden ska kunna upphävas.
Karlstads kommun har valt att utvidga miljökonsekvensbeskrivningen till att även omfatta alla dimensioner av hållbar utveckling. Dessa är sammanställda i en hållbarhetsbedömning. Syftet med den är att utvärdera översiktsplanens eventuella inverkan på miljömässiga, sociala samt ekonomiska aspekter.
En aktuell översiktsplan är en förutsättning för ett effektivt planeringssystem där översiktsplanen ger vägledning och underlättar för efterföljande planering. Planeringsstrategin redovisar kommunens fortsatta arbete med översiktsplanering för att hålla översiktsplanen aktuell.
Dessa fyra planer är så kallade tematiska tillägg till gällande översiktsplan.
Denna plan och miljökonsekvensbeskrivning ska bidra till en hållbar och långsiktig utveckling av landsbygden och göra det möjligt att utveckla i strandnära lägen. Planen pekar ut 25 områden som omfattas av strandskydd där kommunen vill öppna upp för utveckling av bostäder, fritidshus samt verksamheter inom exempelvis turism.
Masshushållningsplan som innehåller ställningstaganden för en hållbar materialförsörjning och till olika områden som kan vara tänkbara för täktverksamhet.
Att rätt typ av bergkross, grus eller sand finns i närheten när det byggs vägar eller bostäder är en viktig förutsättning för att kunna bygga hållbart, både ur ett ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Att kunna återanvända massor är viktigt för att minska klimatpåverkan och gör att massorna inte behöver transporteras lika långt och minskar behovet av att bryta nytt material i täkter.
Syftet med vatten- och avloppsplanen (VA) är att visa hur kommunen avser att hantera VA-försörjningen inom hela kommunen. I planen framgår bland annat var kommunen kommer att bygga ut kommunalt vatten och avlopp fram till och med år 2026.
VA-planen är del 3 i kommunens VA-planering där de två första delarna är genomförda och omfattar VA-översikt (del 1) som beskriver nuläge och VA-policy (del 2) som anger strategiska ställningstaganden.
Vindkraftsplanen ska göra det snabbare och enklare att fatta beslut om vindkraftsetableringar. Att korta ner tiden för planering och beredning av ansökningar kan ha avgörande betydelse för etableringen av vindkraftsanläggningar. Kommunfullmäktige antog Karlstads kommuns vindkraftsplan i november 2011.
Sidan uppdaterad: 2025-01-16