Fem huvudpunkter i ÖP2050
ÖP2050 som antogs i december 2024 kan sammanfattas med fem huvudpunkter. Det handlar bland annat om att Karlstad ska vara en tillväxtmotor som växer balanserat efter nya behov, en ny roll för Vålberg och en levande landsbygd.
Översiktsplanen skapar förutsättningar för ett bättre liv i solstaden
Vi vill att Karlstad ska vara en attraktiv kommun där människor väljer att bo, arbeta och utvecklas. Livet i Karlstad ska vara bättre än på andra platser och vi utgår från vad människor behöver för att kunna ha ett bra liv. Det ska finnas bra boendemiljöer för alla, i stad, tätort eller på landsbygd. Det ska vara enkelt att resa och transportera varor hållbart till och från kommunen. Möjligheterna till en aktiv och stimulerande fritid ska vara många.
Karlstad växer med nya invånare och nya företag, vilket betyder att översiktsplanen behöver ge plats för nya bostäder och verksamheter. Samtidigt behövs ytor för rekreation och friluftsliv samt fungerande ekosystemtjänster nära de områden där vi bor. Konkurrensen om mark är hög och översiktsplanen gör avvägningar mellan olika intressen när mark reserveras och planeras.
Översiktsplanen utvecklas under en process
En översiktsplan arbetas fram under en process som tar tid. Kommuninvånare och berörda samhällsaktörer har haft två möjligheter att tycka till om kommunens översiktsplanering sedan 2021. Tack vare synpunkterna har vi fått mer kunskap om olika intressen som hjälpt oss att göra bättre avvägningar om hur mark- och vatten ska användas i framtiden. Översiktsplanen antogs av kommunfullmäktige den 12 december 2024. Kommunens översiktsplanering behöver hållas aktuell och därför kommer nya processer i framtiden.
Fem huvudpunkter i ÖP2050
1. Karlstad ska vara en naturlig motor och mittpunkt
Vi vill att Karlstad ska vara en regional och nationell tillväxtmotor som bidrar till en spännande och växande arbetsmarknad. Infrastrukturen har stor betydelse för Karlstads kommuns attraktionskraft och tillväxt. Att lättare och snabbare kunna resa med tåg mellan städer och regioner i Oslo-Stockholmsstråket kommer att göra det enklare för Karlstadsbor och företag att välja hållbara transportsätt. I översiktsplanen reserverar vi mark för att det ska vara möjligt att bygga ny järnväg och planerar mark för bostäder och verksamheter utmed stråket.
2. Vålberg får en ny roll
Nationella mål ställer krav på att mer gods fraktas med båt och tåg, och efterfrågan på mark för att samla gods där det enkelt går att byta mellan olika transportsätt är stor. Vålbergs läge intill järnvägen och de stora europavägarna innebär goda förutsättningar att samla gods här, därför planerar vi för ny mark intill både järnväg och hamn i Vålberg.
Utvecklingen innebär att Vålberg har potential att bli ett regionalt centrum för godshantering! Fler företag kommer vilja etablera sig i Vålberg, det innebär fler jobb och vi behöver ha en plan för att fler kommer att vilja flytta till och bo i Norsbygden.
3. En levande landsbygd i Karlstad är viktig
Att bo på landsbygden är populärt och efterfrågan av lantliga, enskilda boenden i Karlstads kommun är stor. Man vill bo nära naturen och kanske ha långt till närmsta granne eller ha möjlighet till djurhållning. Ny lagstiftning och ny teknik gör det enklare att bo och bygga på landsbygden, vilket innebär att fler kan förverkliga drömmen om livet på landet. Karlstads kommun ser positivt på byggande på landsbygden och vilka principer som gäller hittar du nu i översiktsplanen.
4. Karlstad ska växa balanserat och ska fortsatt vara en grön stad
I Karlstad vill vi motverka segregation. Det är viktigt att våra bostadsområden är attraktiva och fortsätter utvecklas, och i Karlstad är vår ambition att stadsdelarna Rud och Kronoparken ska bli lokala centrum för service. Det ska vara smart och smidigt att bo där och vi bygger vidare på karlstadstråket som gör hållbara resor i staden enkla!
Vi vill ha en fortsatt grön och skön stad när vi blir fler. Vi säkerställer att de allra flesta karlstadsbor har max 300 meter till ett större grönområde eller park och vi utvecklar nya stråk och entréer som gör att fler kan hitta till naturupplevelser. Vi skyddar de viktigaste skogarna för framtiden och när vi bygger nya hus i staden ser vi till att fler träd planteras. Det innebär att staden på sikt blir ännu grönare.
5. Vi bygger om staden efter nya behov
I takt med att staden växer blir tidigare perifera verksamhetsområden intressanta för stadsomvandling. Vi har insett att hamnen behöver vara kvar där den är idag, men Tormestad är fortsatt ett bra omvandlingsområde med gångavstånd till stadens centrum och goda förutsättningar för kollektivtrafikförsörjning. Lika så är Våxnäs handelsområde intressant för stadsomvandling där mark och infrastruktur kan nyttjas mer effektivt i ett centralt läge med direktkontakt till I2-skogen.