Hoppa till huvudinnehållet (tryck enter)
03:26 min

Frånvaro, ledighet, skolplikt – vad gäller i skolan?

I den här filmen får du veta vad som gäller för skolnärvaro, ledighet, skolplikt och sjukdom inom grundskolan i Karlstads kommun.

Andra språk

Filinkaan oo lagu hadlayo afka Soomaaliga (filmen med somaliskt tal):
Maqnaansho, Fasaxyo, waxbarashada dugsiga waa khasab,--maxaa leyska doonayaa dugsiga?

English version (engelsk version):
Absence, leave, compulsory school (skolplikt) – what rules apply in school?

النسخة العربية
(arabisk version):
*Arabiskt tal* Frånvaro, ledighet, skolplikt – vad gäller i skolan?

Texten i filmen:

Välkommen till skolan!

Det är en rättighet för alla barn och ungdomar från 6-16 år att få undervisning i skolan. Här lär de sig viktiga saker för att klara sig bra i samhället och får kunskaper som behövs för att studera vidare på gymnasiet.

Grundskolan är obligatorisk enligt skollagen och alla elever ska delta - det är det som kallas skolplikt. Du som vårdnadshavare ansvarar för att ditt barn kommer till skolan. Och skolan har ansvar för att ditt barn har en bra skoldag.

Om eleven är frånvarande från skolan missar eleven den utbildning den har rätt till och riskerar att inte klara skolans kunskapskrav. När barn och ungdomar lämnar skolan utan godkända betyg har det stor inverkan på deras framtid.

Det finns olika anledningar till frånvaro, men oavsett om det är sjukdom, beviljad ledighet eller något annat så missar eleven viktig undervisningstid.

Om ditt barn är frånvarande behöver skolan veta det. Du ringer 054-540 30 00 eller anmäler på nätet, med e-tjänsten på Karlstads kommuns hemsida. Du behöver anmäla på nytt varje dag som ditt barn är frånvarande.

Skolan registrerar alltid ditt barns närvaro och om ditt barn inte är med på undervisningen får du meddelande om det.

Så, får man vara ledig från skolan?
Vi vet ju att priserna på resor sjunker utanför loven. Och ja, du kan ansöka om ledighet, men det är ingen rättighet att få ledigt och enligt lagen ska rektor vara återhållsam med att bevilja ledigt.

Det är för att det påverkar ditt barn kunskapsmässigt och socialt att vara borta från skolan. Klassen har jobbat vidare och det kan vara svårare att hänga med i samtalen om det som hände förra veckan. Barnet kan också bli orolig för att komma efter och stressat över att behöva jobba ikapp efter ledigheten.

Alla barn blir sjuka ibland och måste stanna hemma. Om det är något smittsamt, till exempel magsjuka, är det viktigt att inte komma tillbaka förrän eleven inte smittar längre. Annars kan barnet komma tillbaka när hen orkar med skoldagen.

TILLÄGG: Under Coronapandemin är det viktigt att barnet stannar hemma vid snuva, hosta eller feber även om barnet bara är lite sjuk.

Ibland kan fysiska symptom som huvudvärk och magont komma av att eleven inte trivs i skolan. Om du tror det är så är det extra viktigt att prata med någon på skolan om det, så ni tillsammans kan göra något åt det. En varningssignal kan vara om ditt barn är orolig efter lov och helger, inför att skolan ska starta igen. Prata med ditt barns mentor, med skolsköterskan eller någon annan du har bra kontakt med på skolan.

Om ditt barn av olika anledningar inte kommer till skolan är det upp till oss vuxna att ta reda på varför.

Om ditt barn har upprepad frånvaro tar mentorn kontakt med dig som vårdnadshavare så ni kan diskutera hur skolarbetet påverkas. Mentorn kan också ta hjälp av skolans elevhälsoteam för att hitta bra lösningar för ditt barn.

Om du vill påverka ditt barns resultat och skolgång, hjälper det mycket om du är nyfiken på skolan. Om du är intresserad och pratar gott om skolan, visar du att skolan är viktig. Du kan till exempel fråga: – Vad har du lärt dig idag? och – Berätta om något du tyckte du gjorde bra idag.

Vi jobbar ihop för att ditt barn ska ha en riktigt bra skoltid!