Hoppa till huvudinnehållet (tryck enter)
02:36 min

Cykel vs bil

Vi bad Cecilia och Gunnar att ta sig från inre hamn till Våxnäs centrum. En med cykel och en med bil. I filmen ska vi se vem som kommer fram först och vilka fördelar det finns med att välja cykel.

Cecilia kör bilen. Om hon kör denna sträcka varje dag till jobbet med en bensinbil skulle det ge 374 kg växthusgaser på ett år. Cykeln skulle inte orsaka några utsläpp alls.

Gunnar cyklar och får frisk luft och motion. Forskning visar att vuxna som är fysiskt aktiva minst 2,5 timme/vecka har upp till 50 procent mindre risk att få diabetes typ 2 och tjocktarmscancer.

Våra mätningar visar att en majoritet av Karlstadsborna tar bilen även för korta resor. Cirka 60 procent av alla resor under 5 km görs med bil. Om majoriteten av dessa korta resor gjordes med cykel istället skulle både bilköerna och utsläppen i Karlstad minska. För ungefär 50 procent av utsläppen av växthusgaser i Karlstad kommer från just biltrafiken.

Ska vi nå vårt klimatmål behöver vi inte bara byta bränsle i tanken utan också åka mindre bil. Ersätter vi majoriteten av de korta bilresorna upp till 5 km med cykel har vi kommit en bra bit på väg.

Studier visar också att de som är fysiskt aktiva presterar bättre. Barn som cyklar till skolan får till exempel bättre resultat och är piggare. Även små mängder motion får effekt.

Alla vet nog att det är dyrare att resa med bil än cykel men frågan är hur mycket dyrare? Studier visar att bilen är 6 gånger dyrare än cykeln per kilometer när man lägger ihop kostnader för både privatpersoner och samhället. Tittar vi bara på samhällskostnader tjänar vi på cyklandet medan samhället betalar pengar när vi kör bil.

Glöm inte att du slipper leta parkering, betala p-avgifter och skrapa rutor på vintern när du väljer cykeln.

I vårt experiment är cykeln framme efter 10 min 15 sek. Bilen kommer fram efter 11 min 40 sek.

Det går fortare att cykla än många tror. Med start i inre hamn kommer du till exempel till Norrstrand på tio minuter. Till Norra Kroppkärr på 20 min. Till Kronoparken, Skåre och Hammarö på 30 minuter. Med elcykel tar samma sträcka bara 20 minuter. Och på 30 minuter tar en elcykel dig ända bort till Skattkärr.

Så välj cykeln för miljön och din hälsas skull!