Hoppa till huvudinnehållet (tryck enter)
01:35 min

Tullhusgatan omvandlas - en resa mot ett mer hållbart Karlstad

Från mars till juli 2020 stängdes Tullhusgatan i centrala Karlstad för biltrafik. Ombyggnationen är en del av projektet Vikenförbindelsen som ska förbättra framkomligheten, styra om trafiken och göra det enklare att gå, cykla och åka buss. Här kan du se vad de 21 000 arbetstimmar gav för resultat.

För att kunna byggas upp måste det först rivas ner. 1600 ton asfalt grävs bort. När det är klart fortsätter grävarbetet för att kunna lägga vattenledningar, elledningar och markvärme.

Eftersom vi vill spara den fina trädallén har vi jobbat runt den. Men träden gör också att det kommer bli svårt att ploga. Så en 16 000 meter lång markvärmeslangen ser till att hålla snön borta.

När alla ledningar och kablar är på plats, är det bara att fylla igen. 2,5 kilometer kantsten sätts på plats. Vägen börjar form. Då läggs den nya asfalten. Omkring 20 000 kvadratmeter, som tre fullstora fotbollsplaner ungefär. Den röda asfalten visar var bussen ska gå.

Efter drygt 21 000 arbetstimmar kan Tullhusgatan öppna för trafik igen. En liten del av resan mot ett smidigare trafikflöde, och ett mer hållbart Karlstad, är nu avklarad.

Här kan du läsa mer om vad vi planerar längs sträckan