Två kvinnor i arbetskläder håller upp och tittar på något.

Världsledande region för framtidens lösningar

Det är i Karlstadsregionen du ska vara om du vill driva utveckling av fossilfria och förnyelsebara material. Här växer framtidens företag tack vare skogen.

Fantastiska möjligheter för bioekonomi

I Karlstadsregionen finns resurserna för en hållbar framtid i form av ett komplett ekosystem – skogen, bruken, sågverken, tillverkning av utrustningen, de tekniska konsulterna, forskningen och de nya spännande startup-bolagen som kommer med framtidens lösningar!

Med skogens hjälp jobbar vi för att få fram klimatsmarta lösningar med så lite spill som möjligt.

Litet företag med stor idé

- Jag är VD för ett litet företag med en stor idé. Vi vill finna nya sätt där material tas tillvara och inte slängs. Här finns många som brinner för bioekonomi, det finns i det lokala DNA:t, säger Krisztina Kovacs Schreiner, VD på Lixea som valt att bygga upp sitt företag i Karlstadsregionen.

Ett magnetfält som växer sig starkare

Här finns kompetensen, utbildningarna, pengarna och investerarna. Det är ett magnetfält som bara växer sig starkare. Forskningsidéer kommer från resten av världen – det är här du kan utveckla dina idéer och få ditt bolag att växa. Karlstadsregionen är världsledande när det handlar om framtidens hållbara lösningar baserade på bioekonomi.

Paper Province - 120 företag som sänker koldioxidutsläppen

Klustret Paper Province består av 120 företag och minst lika många samarbetspartners.

Paper Province kopplar ihop olika företag med varandra så de tillsammans kan göra sina idéer bättre. De upptäcker nya innovationer tillsammans. Det handlar om förpackningar, bränsle och tyger – men det finns mer att upptäcka tillsammans.

Det gemensamma målet är att skapa en hållbar framtid med skogen som råvara.

Mer om Paper Province Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillsammans med resten av världen

I Karlstadsregionen finns testmiljöerna där startuppföretagen kan utveckla framtidens produkter och hållbara lösningar!

Här växer de små innovativa bolagen som har fantastiska nya affärsidéer – de som kan möta framtidens krav på hållbarhet.

Det vi gör här - det gör vi för framtiden tillsammans med resten av världen.

Sting Bioeconomy Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Detta är bioekonomi

Bioekonomi är att använda förnybara råvaror från skogen, jorden och havet. Bioekonomi är enkelt uttryckt ett klokt sätt att leva utan att förbruka jordens ändliga resurser.

Stora delar av vårt samhälle bygger idag på varor och tjänster från fossila råvaror, som olja. Råvaror som finns i en begränsad tillgång på jorden och som dessutom resulterar i hög klimatpåverkan.

Visste du att allt som vi idag gör av olja lika gärna kan göras av trä?

Skoglig bioekonomi är att använda skogen som förnybar råvara för att producera klimatsmarta lösningar inom livsmedel, material och energi.

På så sätt blir det ett hållbart kretslopp som minskar vår påverkan på klimatet.

Sidan uppdaterad: 2024-06-13

19 Juni 2024