Bostadsområden i Karlstad

I Karlstad finns det många olika typer av boenden – vid vattnet, på landet eller i staden. Välj mellan äldre bostäder eller helt nybyggda. Var du än väljer att bo har du nära till arbete, bostad och skola.

Karlstad växer och i tätorten finns det numera 66 namngivna stadsdelar. Områdena har olika typer av bebyggelse. En del är naturområden medan andra har enbart verksamheter och företag. Hur vill du bo – mitt i stan eller med en känsla av livet på landet? Valmöjligheterna är många.

Bostadsområden

Alster

Ett naturskönt bostadsområde med villor knappt en mil öster om Karlstad. I området finns en förskola, Alsters strandbad och Alsters herrgård - Gustaf Frödings minnesgård. Vackra Alsterdalen har fantastiska vandringsleder i storslagen miljö. Den pekas ut som område av riksintresse för kulturmiljövård. Här finns bland annat Bäverdalen, Frödingleden, Frödingstenen och ett fågeltorn. I öster planeras det för utökad villabebyggelse vid Lungvik och Busterud.

Bergvik och Skutberget

Bergvik är ett villaområde med vacker natur och många sjötomter vid Vänern. Det kallas Karlstads guldkust av många. Det är även nära till Bergviks köpcenter och till Skutbergets frilufts- och motionsanläggning. Skutberget är populärt för bad på sommaren och här finns flera motionsspår.

Bellevue

I det här området finns främst flerfamiljshus från 1950-talet. Det finns fina strövområden runt Bellevue som ligger precis vid Vänern.

Dingelsundet och Knappstad

Området ligger söder om Zakrisdal, Bellevue och Björkås, vid gränsen mot Hammarö kommun. Dingelsundet har utvecklats från ett sommarstugeområde till en villaidyll. På östra sidan om järnvägen ligger Knappstad. Där har nya villaområden med lantligt läge växt fram. Intill vandringsleden Knappstadsleden finns ett mysigt kafé, precis vid Klarälven. Där stannar båtbussen sommartid.

Edsgatan och Steffensminne

Här finns lummiga villaområden belägna vid sjön Alsterns västra och södra strand. Det är nära till Klarälvsbanan, en gammal järnvägsvall som är ombyggd till gång- och cykelväg.

Färjestad, Järpetan och Fallängen

På östra sidan om Klarälven norrut ligger detta lite äldre villaområde. Här finns hus i alla former och färger. De äldsta husen byggdes på 1920-talet. Här finns låg- och mellanstadieskola och förskola, Färjestads Travbana och Färjestads BK:s hemmaarena - Löfbergs Arena. Öster om travbanan ligger Anneberg. Det är ett radhusområde som byggdes i slutet av 1990-talet. Norr om Färjestad ligger stadsdelen Järpetan med området Jägartorpet. Den tidigare nordöstliga delen av Färjestad har fått namnet Fallängen. Där är Tyrskogen ett populärt friluftsområde.

Gruvlyckan

Cirka tre kilometer nordväst om centrum ligger Gruvlyckan. Det är en stadsdel med gott om lägenheter. I området finns både förskolor och grundskolor. De som bor på Gruvlyckan bor mitt emellan Bergviks köpcentrum och Karlstads centrum.

Gustavsberg, Hagalund, Henstad och Hultsberg

Intill skogen västerut ligger dessa villaområden som är byggda på 1970- och 1980-talet. Friliggande villor blandas med radhus och stora lekområden. Här finns förskolor och grundskolor. I nordvästra Gustavsberg finns ett område med nyare villor och radhus.

Haga

Haga är centralt beläget med en utpräglad stadsbebyggelse. Här finns många äldre stenhus med lägenheter och ett litet lokalt centrum med torg, flera affärer och restauranger. Gamla pråmkanalen skiljer stadsdelen från Tingvallastaden. Den fungerar också som en liten oas i stadsbilden. Områdets norra del gränsar till det populära grönområdet Gubbholmen, som är en ö i Klarälven.

Herrhagen

Precis öster om centrum ligger Herrhagen, uppe på en höjd. Det är en stadsdel med liv dygnet runt. I området finns det gott om förskolor samt en grundskola. Här finns både lägenheter och många äldre villor, några affärer samt nöjesanläggningen Nöjesfabriken och en idrottshall. Området Vågmästaren består av bostadsrätter med extremt vattennära läge och utsikt mot Vänern.

Jacobsberg

Jacobsberg är en helt ny stadsdel som växer fram med parker, natur och närhet till Klarälven. Här blir det extra fokus på att kunna leva ett hållbart liv med stor miljöhänsyn, bara två kilometer från Karlstads centrum.

Klara

Strax norr om centrum och väster om Klarälven ligger stadsdelen Klara. Här finns äldre bebyggelse, stadsvillor och flerfamiljshus. Sekelskifteshuset "Sockerslottet" och teatern dominerar vyn från centrum. Här ligger också Karlstads största kontorshus Karolinen samt fotbolls- och friidrottsarenan Tingvalla IP.

Kronoparken

På Kronoparken finns både lägenheter, flerbostadshus och villor. De flesta är byggda på 1970- och 1980-talen. I området finns flera förskolor och grundskolor samt Karlstads universitet med campusområde. Där bor många studenter, vilket präglar delar av stadsdelen. Här finns också ett lokalt centrum samt ett utomhusbad.

Kroppkärr, Stockfallet och Lorensberg

Längre västerut, några få kilometer från centrum, ligger dessa områden med blandad villabebyggelse. På Stockfallets norra del finns det många nya villa- och radhusområden som gränsar mot Edsgatan. De flesta husen på Kroppkärr och Lorensberg byggdes på 1960- och 1970-talen. På Södra Kroppkärr hittar du en äldre koloniträdgård och Kroppkärrssjön där många badar på sommaren. Här finns också ett flertal förskolor och grundskolor.

Kvarnberget och Marieberg

Väster om centrum ligger Kvarnberget med lägenheter och Marieberg med villor och flerfamiljshus. På Kvarnberget finns en av Karlstads största arbetsplatser, Centralsjukhuset. I området finns flera förskolor och skolor. Här hittar du också Mariebergsskogen, Karlstads stadspark. I Mariebergsviken finns en småbåtshamn där många Karlstadsbor har sina båtar. Där badar man också på sommaren och åker skridskor på vintern.

Lamberget och Tormestad

Lamberget ligger ett par kilometer öster om centrum. Här finns en blandning av villabebyggelse och flerfamiljshus, i direkt närhet till Lambergstjärnet och Lambergsparken. I en del av stadsdelen finns ett större verksamhetsområde med många företag. En småbåtshamn finns i området, liksom en förskola samt gymnasieskolan Karlstads Teknikcenter. Norr om Lambergstjärnet ligger Tormestad, med några villor längs Klarälven samt olika typer av handel och företag.

Norrstrand och Sjöstad

Norrstrand är en äldre central stadsdel med flerfamiljshus, villor och lägenhetsområden. Här finns gott om service i form av affärer och restauranger. Den gamla stenbron, ett av Karlstads mest kända riktmärken, ligger här. Ett flertal förskolor och grundskolor finns också i området. Sjöstad är en liten stadsdel söder om Norrstrand, som ligger söder om Kroppkärrssjön.

Orrholmen

Orrholmen är omgiven av Vänern på tre sidor. Det är ett fint läge med olika typer av lägenheter. Området är rikskänt för sin unika 1960-talsbebyggelse. I området finns förskolor, en grundskola, ett gymnasium och ett nyare äldreboende. I väster ligger Mariebergsviken som är populär för bad på sommaren och skridskoåkning vintertid. I öster ligger Tullholmsviken med en småbåtshamn.

Romstad, Strand och Björkås

Här hittar du mestadels äldre villaområden längs Klarälvens västra gren. I områdena finns både förskola, grundskola och idrottsplaner. Björkås består av både en äldre del med villabebyggelse, men även flera nyare radhus och villor i området som kallas Kartberget.

Rud

Naturnära boende strax norr om E18. Bebyggelsen är mestadels från 1960- och 1970-talen. Det finns bra förbindelser till centrum med kollektivtrafik. Här finns också service i form av skolor, ett gymnasium och ett antal affärer.

Råtorp och Älvåker

Råtorp och Älvåker är ett äldre villaområden med hus i alla former och färger. Det ligger utsträckt längs med Klarälven norrut. Södra Råtorp är ett nyare område med blandad bebyggelse och olika typer av bostäder. På Råtorp finns låg- och mellanstadieskolor, förskolor och närhet till idrottsanläggningarna i Sandbäcken i söder.

Sandbäcken

I stadsdelen Sandbäcken hittar du bostadsområdet Kasernhöjden. Det är omvandlat från Karlstads tidigare regemente. På tio minuters promenadavstånd från Karlstads centrum finns dessa gamla regementsbyggnader som idag består av moderna lägenheter med rejäl takhöjd. Alldeles intill ligger Tingvalla isstadion och Tingvallahallarna, där du bland annat kan spela innebandy, racketsporter och curling. På norra delen finns också numera de nya arenorna Eva Lisa Holtz arena och Solstadens sportcenter. Även räddningstjänsten och polishuset ligger i Sandbäcken.

Skåre och Stodene

Skåre ligger åtta kilometer norr om Karlstad. På Skåreberget och Stodene finns villaområden, medan det i centrala Skåre finns både småhus och lägenheter. Flera förskolor och grundskolor finns, samt en högstadieskola. Även Bryngfjordens slalombacke, en golfbana och Ilanda handelsområde ligger i den här delen av staden.

Sommarro och Jakobsberg

Sommarro är ett äldre villaområde längs med Klarälvens västra gren, i söder finns en nyare del. Här har du mycket nära till centrum och i området finns förskola och en låg- och mellanstadieskola. I söder gränsar Sommarro till den nya stadsdelen Jakobsberg, där det tidigare har legat en flygplats. Det finns en driving range och en stadsnära golfbana som drivs av Sommarro golfklubb. I norra delen av Jakobsberg ligger Jakobsbergsskogen med fina motionsspår. De gränsar till ett nytt radhus- och flerfamiljsområde med förskola.

Sundsta

Nära stan, men precis utanför centrum, ligger Sundsta med flerfamiljshus och villor. Här finns Sundsta bad- och idrottshus, en förskola samt en ny modern gymnasieskola: Sundsta-Älvkullegymnasiet. Mitt i stadsdelen ligger Sundstatjärn, där många motionerar eller solar i gräset på sommaren.

Tingvallastaden

Karlstads centrum, byggt på en ö mitt i Klarälvens deltaland. Här finns mestadels äldre stenhus med lägenheter, men även några villor. Bara ett stenkast från alla affärer och restauranger ligger Tingvallagymnasiet. I centrum ligger också domkyrkan, bibliotekshuset med kommunens Kontaktcenter, Värmlands museum och Sandgrundsudden med Lars Lerins konsthall.

Tullholmen, Tyggårdsviken och Kanikenäset

Tyggårdsviken är udden mellan Pråmkanalen och Inre hamn. Här finns Löfbergs kafferosteri. På sommaren sjuder området av liv, när restaurangerna öppnar upp i området kring Inre hamn. Mittemot, på andra sidan vattnet, ligger Tullholmen som Karlstads populära båtbussar utgår från. Tullholmen är ett område under stor omvandling. Här finns många nybyggda bostäder, en kajpromenad och lokaler för handel och kontor. På södra sidan av Hammaröleden ligger Kanikenäset, med lägenheter som blickar ut mot Vänern och en småbåtshamn.

Viken

Centralt bostadsområde med blandad lägenhetsbebyggelse. Här finns livsmedelsaffärer, konditori och restauranger. I Viken ligger också Karlstads stadsträdgård, där du kan njuta av mycket fina blommor, buskar och träd.

Våxnäs

I Våxnäs bor många i lägenheter. De flesta är byggda på 1980-talet. Här finns också ett större handels- och industriområde med dagligvaru- och sällanvaruhandel. I området finns även ett flertal förskolor och en friskola.

Zakrisdal och Katrineberg

På Zakrisdalsudden ligger ett hundratal bostäder nära Vänern. Det är ett svårslaget västerläge, mindre än fem kilometer från centrala Karlstad. Här finns också en liten hamn och en allmän badplats. I den nordöstra delen av Zakrisdal finns både nyare och äldre bebyggelse. Mestadels villor, men även ett äldreboende och seniorboendet Bovieran. I södra delen av Zakrisdal ligger Göteborgsudden, en av få obebyggda Väneruddar med klippstränder och utsikt mot Vänerskärgården. Katrineberg är en ännu obebyggd stadsdel som planeras i området mellan Zakrisdal i söder och Bergvik i norr.

Taggar för sidan

Bostäder och boendemiljö

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

17 Juni 2024