För över 45 år sedan blev Håkan Engmalm värmlänning när han och hans nyblivna fru Lisen flyttade in i huset på Orrvägen i Deje. Med ett liv präglat av nyfikenhet har Håkan alltid varit engagerad både i föreningslivet och näringslivet. Efter ett långt yrkesliv inom förskolan kan han nu ägna ännu mer tid åt sitt arbete i Folkets hus-föreningen och välkomna gäster till parets eget vandrarhem.
Håkan är ett välkänt ansikte i Deje och Forshaga och han älskar att träffa och arbeta tillsammans med andra. Så har det alltid varit.
– Jag är intresserad av så mycket och vill gärna prova på nya saker, säger han.
Musik är en mycket viktig ingrediens i Håkans liv. Han spelar gitarr, bas och sjunger i olika sammanhang och konstellationer.
– Bland annat i gubbrockbandet Blood Pressure Boys. Det som förenar oss förutom musiken är att vi alla äter blodtrycksmedicin.
Kreativiteten kommer också till uttryck i Håkans konstnärskap och måleri. Sommaren 2024 är han en av utställarna på Gamla Kraftstationen i Deje, som är en av Värmlands spännande konstarenor.
– Nu för tiden målar jag främst akvarell – det är en utmaning eftersom man inte riktigt bestämmer själv över färgen. Det är det jag gillar, att det är den svåraste tekniken.
Håkan föddes i Småland och under uppväxten flyttade familjen ofta vidare till nya platser när hans pappa, som var pastor, bytte jobb. När han och Lisen gifte sig 1978 fick de möjlighet att ta över hennes mormors hus och här bor de fortfarande. Han utbildade sig till förskollärare och har jobbat som pedagog och rektor i både Kils och Forshaga kommun.
– Nu har jag fyllt 70 år och de senaste åren har jag jobbat halvtid i förskolan. Inför höstterminen tyckte jag att det var dags att sluta, men det tog bara några dagar innan jag fick en första förfrågan om att komma tillbaka som vikarie.
Håkan och Lisen driver sedan 2011 Deje vandrarhem med fem gästrum mitt i centrum. Förutom turister är gästerna ofta långpendlare med tillfälliga jobb i området.
– Det roligaste är att vi får träffa så många trevliga människor. Det är alltid lika viktigt att bjuda på ett bra bemötande och se till så att alla gäster trivs.
För den permanenta Deje- eller Forshagabon är dock Håkan mest känd för sitt engagemang i Folket husföreningen med hemvist i Deje Kulturhus. Här pågår alltid aktiviteter och föreningen har långvariga samarbeten med både PRO och de lokala kyrkorna. Lokalerna är populära och hyrs ut till evenemang och jubileum samt privata bröllopsfester och födelsedagsfiranden. Då är det Håkan och Lisen som tillsammans skapar menyer och lagar all mat som serveras.
– När man bor på en ort som Deje och i en kommun som Forshaga finns många möjligheter att utvecklas och engagera sig. Det är viktigt för ett samhälle att ha bra mötesplatser, och här har vi två fungerande Folkets hus och en Folkets park.
– Värmland är ett fantastiskt landskap, människorna är öppna och dialekten gör mig glad. Jag har faktiskt tänkt speciellt på att det är lite unikt att alla säger ”hej” och hälsar när man möts, oavsett om vi känner varandra. Det sprider glädje!
Bor: I en villa i Deje.
Familj: Frun Lisen, två barn och två barnbarn.
Engagemang: Driver Deje vandrarhem, ordförande i Deje Folkets husförening, verksamhetsledare Kulturhuset Deje, ordförande i Deje dragspelsklubb samt är vigselförrättare.
Fritiden: Lyssnar på och utövar musik, spelar flera instrument, bland annat bas i rockbandet Blood Pressure Boys, målar akvarell och älskar matlagning.
Det bästa med Forshaga: Välkomnande och inkluderade, vi säger ”hej” till varandra när vi möts, mitt i Värmland med nära till naturen och många aktiviteter.
Familjens charmiga sekelskiftesvilla för tankarna till Villa Villekulla. Här på Lamberget i Karlstad bor de på cykelavstånd till centrum, jobb, skolor och aktiviteter. Med bara några minuters promenad tar de sig till närmaste båtbrygga för en badutflykt på Vänern.
Hästar är livet – och det livet lever Claudia Jacobs helst på familjens gård i Grums. Här tränar och utbildar Claudia både egna och andras dressyrhästar, samtidigt som hon arbetar som deltidsbrandman, engagerar sig ideellt i flera föreningar och studerar industriell ekonomi vid Karlstads universitet. Tack vare korta avstånd och bra bussförbindelser är allt möjligt!
Middagar med vänner efter jobbet en tisdagskväll, byskola upp till årskurs sex, vackraste sjöutsikten från köksfönstret och svampskogen som närmsta granne. När första barnet Elsa föddes 2011 bestämde sig Lisa och Anders Gärdt för att flytta tillbaka till hembygden för att kunna leva på riktigt.
Föreningen Hammarö Basket samlar stadigt allt fler medlemmar. En av många krafter som får det att hända är Karolina Hjelmqvist Mattsson. Sedan hon började engagera sig i klubben 2012 har antalet aktiva ökat från cirka 60 till 450 och idag bärs den blå matchdräkten av 20 lag. Både damlaget och herrlaget spelar i division 2.
Den mysiga present- och inredningsbutiken Arianns är inte en vanlig affär. För många är den en viktig mötesplats i Skoghalls centrum där det är helt i sin ordning att titta in bara för att prata en stund. Katarina Skoglund älskar sina kunder, sitt jobb och sin butik – ändå var det mest en slump att hon för drygt 25 år sedan invigde butiken på nytt som stolt ny ägare.
Ett rikt föreningsliv och en enorm företagaranda. Vacker natur med skogar och sjöar. En knutpunkt med direkttåg till alla större städer – Stockholm, Göteborg och Oslo. Magnus Christoffersson är uppväxt här i Kil och tycker att livskvaliteten i Karlstadsregionen är svårslagen. Under de mest intensiva sommarmånaderna flyttar hela familjen ut från stan till Frykenbadens Camping, som han driver sedan 2016.
När hon ser ut över sjön Fryken upplever hon magi. Kikki Ahlstedt är en av de många entreprenörer och lantbrukare som gör Värmlands goda smaker och vackra upplevelser tillgängliga för fler. 2014 köpte hon Ruds gård av sina föräldrar och syskon. Gården och verksamheterna är i ständig utveckling – här förverkligas idéer varje dag.
Med björkved från familjens skog, en begagnad kolugn och nyfikenhet på ett bortglömt hantverk tillverkar Jesper Ekman i Östra Deje grillkol som får stjärnkrogar långt utanför Värmland att ropa efter mer. Kolbruket Gylterud har på kort tid blivit en snackis bland landets grillnördar. Själv njuter han av att ha hittat sitt sätt att kombinera rollerna som hemmaförälder och att driva eget företag.
Efter äventyr runt om i världen bor Sandra Boström nu i Karlstad, omgiven av grönsaks- och örtodlingar. Kreativiteten och det stora intresset för hållbar konsumtion får stort utrymme i vardagslivet med egna second hand- och vintagebutiken i centrala Karlstad.
Sidan uppdaterad: 2024-10-14