Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
man sitter på huk på grusväg och matar höns

”Jag längtade hem till äppelträd och natur”

Med björkved från familjens skog, en begagnad kolugn och nyfikenhet på ett bortglömt hantverk tillverkar Jesper Ekman i Östra Deje grillkol som får stjärnkrogar långt utanför Värmland att ropa efter mer. Kolbruket Gylterud har på kort tid blivit en snackis bland landets grillnördar. Själv njuter han av att ha hittat sitt sätt att kombinera rollerna som hemmaförälder och att driva eget företag.

Gillar kopplingen hantverk och mat

– Kolvärlden är ganska speciell och jag gillar den nära kopplingen mellan hantverket och mat. Folk blir mer och mer matintresserade, de köper dyrt fint kött och vill få koll på detaljerna som gör skillnad.

Jesper och hans sambo Jenny är båda uppväxta i trakterna kring Deje och Forshaga. Som många andra unga värmlänningar flyttade de till Norge för att jobba. Deras två döttrar är födda i Oslo där familjen bodde centralt i en trång tvåa. När de bestämde sig för att hitta ett större boende var det dags att dra sig ”hemåt” igen.

En fin miljö för barn och unga

– Vi ville ha ett lugnare liv och jag längtade tillbaka till lantbruksmiljön, äppelträden och att kunna odla. Vi köpte gården här i Gylterud 2014 och nu känner jag mig hemma. Det är en fin miljö för barn och ungdomar.

Intresset för skogen, vedhantering och tillverkning av kol har han fått via sin pappa Gunnar. Före pandemin jobbade Jesper med att bygga mässmontrar, arbetsuppgifter som försvann över en natt när eventbranschen gjorde tvärstopp våren 2020.

 

Leende man visar upp ett instrument vid kolugn

Ett renoveringsobjekt - tog ett halvår fixa

Den gigantiska, elva ton tunga, kolugnen som nu står på gårdsplanen med adress Gylterud 7 köptes begagnad och fraktades hit från Pajala i Norrbotten.

– Den var ett renoveringsobjekt och tog oss ungefär ett halvår att fixa till. Kvaliteten på det kol vi efter hand lyckades tillverka blev extremt hög. Eftersom jag var arbetslös hade jag förmånen att få stöd för att starta eget från Arbetsförmedlingen. Jag tjänade mer pengar på mina tidigare jobb, men det här är mycket roligare.

Han beskriver känslan av att använda en resurs från skogen som har brukats i släkten i många generationer som ”helt oslagbar”. Dessutom gillar han att jobba hemma med möjlighet att hjälpa barnen när det behovs, steka pannkakor och få tid att sköta hus och hem utan stress.

Kol med kvalitet

Grillkolen packas i påsar om tre och fem kilo. Den säljs till konsumenter i butiker med lokalproducerade produkter i Karlstadsregionen, och direkt till flera restauranger – bland andra Ekstedt i Stockholm som lagar sina rätter över öppen eld (en stjärna i Guide Michelin), Vyn Restaurant i Simrishamn (två stjärnor i Guide Michelin), Värmlands museum i Karlstad och Kraftstationen i Deje.

– Alla som byter ut den billigare grillkolen de tidigare köpt på macken blir förvånade över hur varmt det blir, den intensiva glöden och att de slipper rök. Det gör mig glad och stolt.

Råvaran hämtas i skogen

Han kör kolugnen ungefär 25 gånger per år, främst under de varma årstiderna, vilket ger cirka ett ton färdig grillkol per år. På vintern blir det jobb i skogen för att hämta hem råvaran. Det finns en story bakom hantverket och skogsråvaran.

– Jag har aldrig drivit företag tidigare och vill fortsätta att utveckla min premiumprodukt. Varje kolning är unik och det mesta jag kan idag har jag lärt mig genom att göra fel.

 

En svart katt och två rödbruna höns i solljus
Kolugn med eld och glöd
man bär ved till skottkärra

Jesper Ekman

Bor: Lantligt i Gylterud, Östra Deje i Forshaga kommun.

Familj: Sambo Jenny och två döttrar.

Jobbar som: Egen företagare och driver Kolbruket Gylterud.

Fritiden: Matlagning och på sommaren badliv.

Det bästa med Forshaga: Lugn miljö med mycket skog och nära till vatten. Det är hemma!

Kille med hund på stor brygga.

”Den perfekta mixen av villaidyll och intressanta jobb”

Familjens charmiga sekelskiftesvilla för tankarna till Villa Villekulla. Här på Lamberget i Karlstad bor de på cykelavstånd till centrum, jobb, skolor och aktiviteter. Med bara några minuters promenad tar de sig till närmaste båtbrygga för en badutflykt på Vänern.

leende kvinna med två hästar i hästhage

”Bästa platsen för mitt hästintresse”

Hästar är livet – och det livet lever Claudia Jacobs helst på familjens gård i Grums. Här tränar och utbildar Claudia både egna och andras dressyrhästar, samtidigt som hon arbetar som deltidsbrandman, engagerar sig ideellt i flera föreningar och studerar industriell ekonomi vid Karlstads universitet. Tack vare korta avstånd och bra bussförbindelser är allt möjligt!

en leende man och kvinna sitter på en brygga med fötterna i vattnet

”Här lever vi på riktigt”

Middagar med vänner efter jobbet en tisdagskväll, byskola upp till årskurs sex, vackraste sjöutsikten från köksfönstret och svampskogen som närmsta granne. När första barnet Elsa föddes 2011 bestämde sig Lisa och Anders Gärdt för att flytta tillbaka till hembygden för att kunna leva på riktigt.

Kvinna håller upp båda händer i idrottshall

”Enkel vardag för en aktiv familj”

Föreningen Hammarö Basket samlar stadigt allt fler medlemmar. En av många krafter som får det att hända är Karolina Hjelmqvist Mattsson. Sedan hon började engagera sig i klubben 2012 har antalet aktiva ökat från cirka 60 till 450 och idag bärs den blå matchdräkten av 20 lag. Både damlaget och herrlaget spelar i division 2.

Leende kvinna i butiksmiljö med rygg på annan kvinna i förgrunden.

”Hammarö är en så levande kommun”

Den mysiga present- och inredningsbutiken Arianns är inte en vanlig affär. För många är den en viktig mötesplats i Skoghalls centrum där det är helt i sin ordning att titta in bara för att prata en stund. Katarina Skoglund älskar sina kunder, sitt jobb och sin butik – ändå var det mest en slump att hon för drygt 25 år sedan invigde butiken på nytt som stolt ny ägare.

Två ungdomar och en man promenerar på en grusväg med husvagnar i bakgrunden

”Mitt mål är att erbjuda unga Kils bästa sommarjobb”

Ett rikt föreningsliv och en enorm företagaranda. Vacker natur med skogar och sjöar. En knutpunkt med direkttåg till alla större städer – Stockholm, Göteborg och Oslo. Magnus Christoffersson är uppväxt här i Kil och tycker att livskvaliteten i Karlstadsregionen är svårslagen. Under de mest intensiva sommarmånaderna flyttar hela familjen ut från stan till Frykenbadens Camping, som han driver sedan 2016.

En kvinna med en flock med får i hage

”Jag är förälskad i den här platsen”

När hon ser ut över sjön Fryken upplever hon magi. Kikki Ahlstedt är en av de många entreprenörer och lantbrukare som gör Värmlands goda smaker och vackra upplevelser tillgängliga för fler. 2014 köpte hon Ruds gård av sina föräldrar och syskon. Gården och verksamheterna är i ständig utveckling – här förverkligas idéer varje dag.

Två kvinnor bakom kassa i butik.

”Jag vill inspirera fler med klimatsmarta idéer”

Efter äventyr runt om i världen bor Sandra Boström nu i Karlstad, omgiven av grönsaks- och örtodlingar. Kreativiteten och det stora intresset för hållbar konsumtion får stort utrymme i vardagslivet med egna second hand- och vintagebutiken i centrala Karlstad.

Leende man står framför gult hus

”Här säger vi hej och hälsar på varandra”

För över 45 år sedan blev Håkan Engmalm värmlänning när han och hans nyblivna fru Lisen flyttade in i huset på Orrvägen i Deje. Med ett liv präglat av nyfikenhet har Håkan alltid varit engagerad både i föreningslivet och näringslivet. Efter ett långt yrkesliv inom förskolan kan han nu ägna ännu mer tid åt sitt arbete i Folkets hus-föreningen och välkomna gäster till parets eget vandrarhem.

Sidan uppdaterad: 2024-10-09

Hittade du det du sökte på sidan?