”Mitt mål är att erbjuda unga Kils bästa sommarjobb”
Ett rikt föreningsliv och en enorm företagaranda. Vacker natur med skogar och sjöar. En knutpunkt med direkttåg till alla större städer – Stockholm, Göteborg och Oslo. Magnus Christoffersson är uppväxt här i Kil och tycker att livskvaliteten i Karlstadsregionen är svårslagen. Under de mest intensiva sommarmånaderna flyttar hela familjen ut från stan till Frykenbadens Camping, som han driver sedan 2016.
Koncernens yngsta VD
– Besöksnäringen är en del av vår familj. Min farfar drev en camping i Bohuslän på 1970-talet, och mina föräldrar köpte Frykenbaden av Kils kommun 1986. Min fru Hanna är delägare i och driver två hotell i Karlstad. Våra barn jobbar mer eller mindre i alla våra verksamheter.
Själv valde han dock en annan väg in på den populära campingplatsen och semesterparadiset vid Frykens strand. Redan i 20-årsåldern började han jobba på det österrikiska bolaget Skidatas dotterbolag i Skandinavien med kontor i Kil. 2003 blev han koncernens yngsta VD, ett ”otroligt roligt jobb” men också ett uppdrag med väldigt många resor och tid borta från familjen.
Vill äga sin egen tid
2016 meddelade han sina föräldrar att han gärna ville ta över campingen den dag de kände sig redo, vilket de blev glada för. Överlämningen gick snabbt.
– För dem var Frykenbaden under alla år ett säsongsjobb. Jag bestämde mig för att driva campingen året runt. Det är naturligtvis något helt annat att vara småföretagare i besöksnäringen än VD för ett internationellt bolag – men det är fantastiskt roligt! Jag gillar att äga min egen tid.
– Hemma pratar vi ofta om att vi som har förmånen att få vara en del av våra gästers resor faktiskt får energi och laddar våra egna batterier på jobbet.
Utmärkelsen Årets ledare
Sedan Magnus bytte riktning i arbetslivet har han även engagerat sig i såväl branschorganisationer som Kils kommuns näringslivsråd. För några år sedan fick han utmärkelsen Årets ledare av SCR Svensk Camping (Sveriges camping- och stugföretagare), som särskilt ville lyfta fram Magnus mål att erbjuda ungdomar ”Kils bästa sommarjobb”.
– Rekrytering är svårt och tar mycket tid. Under sommaren behöver jag ungefär 40 medarbetare för att driva campingen. Det bästa jag kan göra då är att se till att de trivs och har roligt, så att de vill komma tillbaka nästa sommar – och nästa sommar också.
Låter ungdomarna växa
Det gör han genom att låta ungdomarna växa och utvecklas med uppgiften och för varje sommar få ett större ansvar och lära sig nya delar av verksamheten. Till exempel: som 15-åring jobbar du dagtid med barnklubben, nästa sommar är du redo för jobb i receptionen och som 18-åring i restaurangen.
– Som chef finns jag alltid på plats och stöttar när det behövs, men jag har också skapat konceptet ”Unga leder unga”, vilket innebär att lite äldre medarbetare är mentorer och arbetsledare för dem som är nya.
– Jag får höra från företagare i Kil att när ungdomarna söker andra jobb och har Frykenbaden i sitt CV, då behöver de inte ens ringa för att få referenser. De anställer gärna mina tidigare medarbetare.
Magnus Christoffersson
Bor: I hus från 1924 på Sundsta i Karlstad.
Familj: Frun Hanna, två egna barn och ett bonusbarn.
Jobbar som: Driver Frykenbadens Camping & Resort i Kil. Har flera styrelseuppdrag; Kils kommuns företagarråd, Camping Värmland, Visita Mellersta, SCR Svensk Camping och SCR Klassificeringsnämnd.
Fritiden: Gillar motorsport, åker gärna till fjällen på vintern för längd, alpint och snowboard.
Det bästa med Kil: Stort nog för att kunna njuta och konsumera det mesta inom kommungränsen – men bara ett stenkast från en större stad.
”Den perfekta mixen av villaidyll och intressanta jobb”
Familjens charmiga sekelskiftesvilla för tankarna till Villa Villekulla. Här på Lamberget i Karlstad bor de på cykelavstånd till centrum, jobb, skolor och aktiviteter. Med bara några minuters promenad tar de sig till närmaste båtbrygga för en badutflykt på Vänern.
”Bästa platsen för mitt hästintresse”
Hästar är livet – och det livet lever Claudia Jacobs helst på familjens gård i Grums. Här tränar och utbildar Claudia både egna och andras dressyrhästar, samtidigt som hon arbetar som deltidsbrandman, engagerar sig ideellt i flera föreningar och studerar industriell ekonomi vid Karlstads universitet. Tack vare korta avstånd och bra bussförbindelser är allt möjligt!
”Här lever vi på riktigt”
Middagar med vänner efter jobbet en tisdagskväll, byskola upp till årskurs sex, vackraste sjöutsikten från köksfönstret och svampskogen som närmsta granne. När första barnet Elsa föddes 2011 bestämde sig Lisa och Anders Gärdt för att flytta tillbaka till hembygden för att kunna leva på riktigt.
”Enkel vardag för en aktiv familj”
Föreningen Hammarö Basket samlar stadigt allt fler medlemmar. En av många krafter som får det att hända är Karolina Hjelmqvist Mattsson. Sedan hon började engagera sig i klubben 2012 har antalet aktiva ökat från cirka 60 till 450 och idag bärs den blå matchdräkten av 20 lag. Både damlaget och herrlaget spelar i division 2.
”Hammarö är en så levande kommun”
Den mysiga present- och inredningsbutiken Arianns är inte en vanlig affär. För många är den en viktig mötesplats i Skoghalls centrum där det är helt i sin ordning att titta in bara för att prata en stund. Katarina Skoglund älskar sina kunder, sitt jobb och sin butik – ändå var det mest en slump att hon för drygt 25 år sedan invigde butiken på nytt som stolt ny ägare.
”Jag vill inspirera fler med klimatsmarta idéer”
Efter äventyr runt om i världen bor Sandra Boström nu i Karlstad, omgiven av grönsaks- och örtodlingar. Kreativiteten och det stora intresset för hållbar konsumtion får stort utrymme i vardagslivet med egna second hand- och vintagebutiken i centrala Karlstad.
”Jag är förälskad i den här platsen”
När hon ser ut över sjön Fryken upplever hon magi. Kikki Ahlstedt är en av de många entreprenörer och lantbrukare som gör Värmlands goda smaker och vackra upplevelser tillgängliga för fler. 2014 köpte hon Ruds gård av sina föräldrar och syskon. Gården och verksamheterna är i ständig utveckling – här förverkligas idéer varje dag.
”Jag längtade hem till äppelträd och natur”
Med björkved från familjens skog, en begagnad kolugn och nyfikenhet på ett bortglömt hantverk tillverkar Jesper Ekman i Östra Deje grillkol som får stjärnkrogar långt utanför Värmland att ropa efter mer. Kolbruket Gylterud har på kort tid blivit en snackis bland landets grillnördar. Själv njuter han av att ha hittat sitt sätt att kombinera rollerna som hemmaförälder och att driva eget företag.
”Här säger vi hej och hälsar på varandra”
För över 45 år sedan blev Håkan Engmalm värmlänning när han och hans nyblivna fru Lisen flyttade in i huset på Orrvägen i Deje. Med ett liv präglat av nyfikenhet har Håkan alltid varit engagerad både i föreningslivet och näringslivet. Efter ett långt yrkesliv inom förskolan kan han nu ägna ännu mer tid åt sitt arbete i Folkets hus-föreningen och välkomna gäster till parets eget vandrarhem.