Boende vid vattnet.
Foto: Johan Eklund / Karlstads kommun

Texter om Karlstad

Här hittar du texter om Karlstad som du fritt kan använd dig av när du ska berätta om vår vackra region.

Staden med den glada solen

Sol, vatten och värmländsk gästfrihet - på toppen av Vänern hittar du Karlstad. Här möts Sveriges längsta älv och Sveriges största sjö - hela stadskärnan ligger vackert mitt i deltat. Vi älskar att ha gäster och vågar påstå att människorna här är lite öppnare och soligare, men så är vi ju också staden med den glada solen som symbol.

Kopplingen till solen är stark! Sola i Karlstad – så kallades vår glada, välkomnande och driftiga värdshusvärdinna Eva Lisa Holtz som drev sitt eget värdshus i Karlstad på 1700-talet. Numera står hon staty intill Klarälven och har även gett namn till Europas tredje största inomhusarena för friidrott – Eva Lisa Holtz Arena - en nybyggd arena helt i trä och med solceller på taket.

Sola i Karlstad är fortfarande en stark symbol för Karlstadsbornas glada sinne, framåtanda och driftiga entreprenörskap.

Ett bättre liv i solstaden

I Karlstad finns alla möjligheter till ett bra liv. Här finns alla typer av boende – vid vattnet, på landet eller i staden. Du kan välja mellan befintliga bostäder och ett expansivt nybyggande. Det byggs rekordmycket i Karlstad just nu. Skolor, förskolor, idrottsarenor och infrastruktur. Var du än väljer att bo har du nära till naturliv, fritidsliv, arbetsliv, bostad och skola.

Nya Sundsta-Älvkullegymnasiet är en av Sveriges största och mest moderna gymnasieskolor med hypermodern teknik och plats för 2 000 elever och 250 lärare. Toppmoderna idrottsarenorna på Solstadens sportcenter, Resecentrum med nya Trädgårdslänken, Färjestadsskolan och Fredricelundsskolan är exempel på andra större investeringar som nyligen gjorts eller är på gång.

Korta fakta om Karlstad

Invånare: Över 97 000 i Karlstad och 150 000 i hela regionen. I Karlstadsregionen ingår de fem kommunerna Forshaga, Grums, Hammarö, Karlstad och Kil.

Läge: 22 mil från Oslo, 25 mil från Göteborg och 30 mil från Stockholm. Det går daglig trafik med buss, tåg eller flyg till de tre storstäderna.

Grundad: 1584 av Hertig Karl.

Världen som arbetsfält

Tre personer fikar, text som står "I Karlstad doftar det kaffe. Bara ett stenkast från centrum i Inre hamn ligger det familjeägda Karlstadsföretaget Löfbergs som producerar 10,5 miljoner koppar kaffe - om dagen!"

Världsunik kompetens och strategiskt läge! I Karlstad kan du arbeta i spännande branscher med hela världen som arbetsfält. Här finns ett näringsliv som är världsledande inom bioekonomi, en global spelindustri och här finns Sveriges ledande kompetenscentrum inom samhällssäkerhet.

Världsledande exportinriktad industri

I vår region är vi bra på att nätverka och i våra kluster samverkar vi mycket inom branscherna ICT (IT & Telekom) och skogsindustrin. Paper Province räknas som Europas främsta kluster. Här finns världsunik kompetens samlad inom bioekonomi. I regionen finns fler än 250 företag som samarbetar inom branschen. Vill du arbeta med att utveckla framtidens hållbara lösningar? Då är det i Karlstad du ska vara! Här finns både de världsledande företagen, forskningen och de nya start up-företagen.

Compare är ett kluster där de flesta största ICT-företagen finns tillsammans med många små specialiserade konsulter. Det är ett av Sveriges största nätverk inom IT och kommunikation.

Här finns också en global spelindustri och stora möjligheter att utveckla de nya spelen via innovationsmiljön The Great Journey.

Kompetenscentrum inom samhällssäkerhet

Karlstad har en lång erfarenhet av myndigheter inom försvars- och säkerhetsområdet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har sin största arbetsplats i Karlstad med 450 medarbetare.

Här finns också Myndigheten för psykologiskt försvar, Plikt och prövningsverket och Försvarshögskolan vars ledarskapscentrum bedriver forskning och utbildningar inom ledarskap under påfrestande förhållanden.

Även Karlstads universitet har, med forskningscentrum och relaterade magister-, master och forskarutbildningar, en tydlig profilering inom klimatsäkerhet och riskhantering. Centrum för klimat och säkerhet forskar om risker som hör samman med extremt väder- exempelvis skyfall, översvämningar och stormar. Samhällets sårbarhet och samhällets förmåga att hantera riskerna ligger i fokus. Centrum för personsäkerhet forskar bland annat om risker i arbetsmiljö, brandsäkerhet, patientsäkerhet, trafiksäkerhet, barnsäkerhet, äldresäkerhet samt vålds- och suicidprevention.

Stora arbetsgivare

Karlstad erbjuder spännande och utmanande jobb inom många olika branscher. Här är några av regionens största arbetsgivare:

 • Karlstads kommun
 • Karlstads universitet
 • Region Värmland
 • Coop Värmland
 • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
 • Valmet
 • Nobina Sverige
 • Tieto
 • Nya Wermlands-Tidningen
 • Konsumentverket.

Stark handelsstad

Karlstad är känd för att vara en stark handelsstad med ett brett utbud av shopping. Här finns ett stort utbud av ekologiska, rättvise-märkta varor och second hand-butiker. Karlstad har två gånger utsetts till Årets Fairtrade ​City.​

Här finns även IKEA och Bergviks köpcentrum med cirka 80 olika butiker. I centrum hittar du många mysiga små butiker blandat med större gallerior.

Universitetsstaden - din plats att skina

En tjej och kille går med sina cyklar.


Karlstad är en av landets bästa studentstäder, här är det kul att vara student! Karlstads universitet är ungt och modernt och uppmanar till att tänka fritt, nytt och stort. Med ett växande och nytänkande universitet rankas Karlstad som en av landet bästa studentstäder. I Karlstad läser var tionde invånare vid universitetet. Karlstad är en av Sveriges mysigaste studentstäder om man frågar studenterna själva. En stad och region med cykelavstånd och med ett utbud som en storstad!

Universitetet har växt sig stort snabbt och har i dag 16 000 studerande och
1 200 anställda. Här finns 80 utbildningsprogram, 700 kurser, 250 forskare.
Några av forskningsområdena är:

 • värdeskapande tjänster,
 • skogsbaserad bioekonomi,
 • klimat och säkerhet,
 • digitalisering av välfärdstjänster,
 • platsens digitaliserade upplevelser,
 • systemlösningar med solel,
 • IT-säkerhet.

Populära utbildningar är: civilingenjör, jurist, projektledning, lärare, sjuksköterska, civilekonom, psykolog och socionom.

Ett bättre liv

Båt i vatten med bostäder bakom.

I Karlstadsregionen finns många typer av boende – vid vattnet, på landet eller i staden. Du kan välja mellan befintliga bostäder eller ett expansivt nybyggande. Var du än väljer att bo har du nära till arbete, bostad och skola.

Du har dessutom alltid nära till vatten och de värmländska skogarna – inom en timme når du resten av länet med kultur och magisk natur. Pendlingsmöjligheterna är goda, kollektivtrafiken har Sveriges nöjdaste kunder och hela staden är mycket cykelvänlig.
Karlstad växer och i tätorten finns det i dag ett 40-tal olika bostadsområden. Hur vill du bo – mitt i stan eller med en känsla av livet på landet? Valmöjligheterna många.

Här finns gott om grönområden för dig som gillar att vandra, cykla eller bara njuta av en picknick i solen!

Hållbart så klart

Kvinna och man med eld framför sig.

I en region med en stor glad sol som symbol är det naturligt och självklart att vara hållbar. Karlstad är en av landets främsta miljökommuner och Karlstadsborna tar gärna bussen eller cykeln till jobbet. Karlstad har 25 mil cykelvägar och cykelresorna har ökat med 30 procent de senaste tio åren. Vi rankas som en av Sveriges bästa cykelkommuner.

Vårt mål är att göra både Karlstad och planeten lite grönare och skönare! Karlstad blev den första staden i Sverige att utses till Fairtradehuvudstad och vi har blivit Årets Fairtrade City två gånger. I våra butiker och på våra restauranger hittar du ett stort utbud av Fairtrade-märkta varor.

Solstaden för besökare

Solastatyn i cenrtala Karlstad.

Välkommen till staden med sol i sinnet! I Karlstad har du alltid nära till vatten, inte så konstigt då staden ligger där Sveriges längsta älv, Klarälven, möter Sveriges största sjö, Vänern. Här finns också gott om grönområden för dig som gillar att vandra, cykla eller bara njuta av en picknick i solen. Ett pulserande nattliv, mat från världens alla hörn och ett brett kulturutbud.

Alsters herrgård

På denna natursköna 1700-tals herrgård med utsikt över Vänern föddes Gustaf Fröding. Här finns utställningar, butiker, konstgalleri samt kafé och restaurang. Utöver detta kan du ta del av visningen Berättelsen om Fröding som visas dagligen under högsäsong.

Artscape

Sju spännande konstnärer har förvandlat sju tråkiga husväggar till storslagna konstverk. Artscape - Skandinaviens största gatukonstfestival - har satt färg på Karlstad och ändrat stadsbilden. Upplev de storskaliga muralmålningarna runt om i staden.

Bomstadbaden

Bomstadbaden brukar kallas Värmlands riviera med sin 400 meter långa sandstrand. Den långgrunda stranden samlar människor i alla åldrar som vill njuta av sol och bad. Här finns camping, stugor och flera aktiviteter.

Brattforsheden

Brattforsheden är ett av Sveriges mest välbevarade isälvsdeltan med geologiskt intressanta områden som dödisgropar, åsar, raviner, dyner och meandrande vattendrag. Inom området Brattforsheden finns cirka 75 km vandringsleder. Heden ligger mellan Molkom och Filipstad och området sträcker sig över Karlstads, Filipstads och Hagfors kommuner. Det går att utgå från till exempel Mangenbaden där det finns busshållplats och parkering, eller från Kittelfältets södra parkering.

Brigadmuseum

Brigadmuseum är ett militärt upplevelsemuseum för alla! Utställningen handlar om kalla kriget, alltså tiden 1945–1991. Hos oss finns få montrar och det mesta får man röra vid och utforska med alla sina sinnen. Behöver du en paus är det bara att slå dig ned i kafé med en hembakad bulle och en nybryggd ekokaffe.

Båtbussarna

Upplev Karlstad från vattnet. Ta en sväng på Klarälven eller slussa mitt i stan. Du kan även åka längre turer i vår vackra Vänerskärgård med sina 20 000 öar och skär. Packa fikakorgen och badkläder och njut av vår vackra stad från vattnet. Alla linjerna i Karlstad utgår från Inre Hamn och det finns även en guidad rundtur för dig som vill lära dig mer om Karlstad.

Gamla stenbron

Östra bron, eller gamla stenbron som den kallas av Karlstadsborna, började användas 1765 och är ett vackert inslag i Karlstad. Det är dessutom Sveriges längsta stenvalvsbro med häftig belysning i valven.

Jäverön

Jäverön är en ö i Vänern strax öster om Karlstad som du kan nå med båtbuss, egen båt eller en kostnadsfri färja. Här finns café och iordningställda vandringsleder som går genom ett vackert levande kulturlandskap. Vandringslederna utgår från färjeläget och båtbussbryggan och du kan välja mellan leder på 3 kilometer, 10 kilometer eller 17 kilometer.

Klarälvsbanan – 9 mil cykelväg

Klarälvsbanan är en 90 kilometer lång cykelled på den gamla banvallen längs Klarälven i Värmland. Den asfalterade leden startar vid Kroppkärrssjön öster om centrum. Klarälvsbanan går via Edsgatan genom vackra gamla kulturlandskap upp till Forshaga och Deje där den löper längs med älven, vidare till Munkfors, Råda och slutligen Uddeholm i Hagfors.

Längs Klarälvsbanan finns mycket sevärt, fina naturupplevelser och flera rastplatser med informationstavlor.

Mariebergsskogen – Karlstads stadspark

Upplev djur och natur på nära håll i Naturum Värmland och djurparken Lillskogen. Gå på upptäcktsfärd i lekträdgården, friluftsmuseet och delta i härliga evenemang för alla åldrar. Här finns restaurang och kafé med tydlig ekoprofil. Fri entré, fri parkering, öppet året om.

Kajak: Morbrors ådra, Vänern, Klarälven

Karlstad runt i kajak ger dig en skön blandning mellan stad och vildmark. Tack vare Klarälvsdeltats möte med Vänern kan du få många olika naturupplevelser på en liten yta och det finns många platser som stannar kvar i minnet. En favorit är Morbrors ådra, en smal förgrening av älven med frodig växtlighet och bäverlämningar tätt inpå. Det finns flera företag som hyr ut kajaker och du kan hyra både på egen hand och delta i guidade turer.

Sandgrund Lars Lerin

Hela Sveriges älsklingskonstnär hittar du i Karlstad! Lars Lerin är en av Nordens främsta akvarellister och har sin konsthall på Sandgrund - här kan du njuta av hans storslagna målningar. I konsthallen finns också en museibutik, ett kafé och plats för speciellt inbjudna konstnärer att visa upp sina verk.

Segerstads skärgård

Segerstadhalvön, 2,5 mil väster om Karlstad, är känd för sitt varierande landskap och som utpost mot Vänern. Hit kan du komma utan båt men ändå få uppleva en skärgårdsmiljö med öar, hällmarktallskogar, granskogar, lövskogar, öppna gläntor och kulturlämningar. I detta naturreservat finns vandringsleder upp till 3,5 kilometer långa, vindskydd, grillplatser och sandstränder. Hela området har också en medveten satsning på tillgänglighet. Det finns därför handikappanpassade leder, spänger som är rullstolsanpassade och lättillgängliga vindskydd och toaletter.

Skutbergets friluftsområde

Skutberget ligger vackert beläget vid Vänerns strand och har ett stort utbud av aktiviteter. Ta ett dopp från de solvarma klipporna eller njut på någon av de två sandstränderna. Här finns flera fina motionsspår med varierande längder och kupering, discgolf i naturskönt landskap, mountainbikebana i skiftande terräng och volleybollplaner. Är du sugen på en längre vandring så kan du gå en 22 kilometer lång led till Kil genom tre naturreservat av skilda karaktärer.

Solastatyn

Karlstads koppling till solen är stark! Här levde och verkade värdshusvärdinnan Eva-Lisa Holtz (1739–1818) - mer känd som Sola i Karlstad. Numera står Herman Reijers staty av Sola vid Klarälvens strand i centrala Karlstad. En stark symbol för Karlstadsbornas glada sinne och driftiga entreprenörskap.

Stadsträdgården

I vackra Stadsträdgården växer runt 800 olika arter av buskar, träd och blommor. Det är en stor och vacker park med intressant växtlighet, fina gångstråk, sittplatser, café och fontän. Parken ligger centralt i stadsdelen Viken, söder om Karlstad järnvägsstation.

Vildaparken

I Väse strax utanför Karlstad, ligger alla barnfamiljers favorit. Här finns Vildaparken, en spontanidrottsplats med skatepark innehållande bowl och street/flowsektion med rail och curb. Gillar du att cykla finns en downhillbana eller så ger du dig ut i låghöjdsbanan med roliga hinder där du får klättra, hoppa, balansera och ha kul. Motionsspår, grillplatser och toalett finns också i parken som är öppen året om.

Wermland Opera

Upplev opera- musikal- och orkesterproduktioner av hög konstnärlig kvalité på Wermland Opera. Det är ett av sex operahus i Sverige och är vackert beläget vid Klarälven i centrala Karlstad. Uppsättningarna är kända för att vara djärva och nyskapande.

Värmlands Museum

Mitt på Sandgrundsudden i centrala Karlstad, bland lekparker, badbryggor och vackra promenadstråk hittar du Värmlands Museum. 2019 öppnade museet dörrarna igen efter en stor ombyggnad med nya utställningar, ny butik och restaurang, barnutställning, skaparverkstad, ett framtidslabb och mycket mer.

Framgångsrika sportiga Karlstad

Springlopp i Eva Lisa Holtz Arena.

Karlstad är en av Sveriges främsta idrottsstäder. Här arrangeras årligen cirka tio - femton SM-tävlingar samt en lång rad idrottsevenemang och motionstävlingar. Här finns ett brett föreningsliv och moderna idrottshallar.

Varje år arrangeras ett fyrtiotal travtävlingar på Färjestadstravet. Hit kommer varje år cirka 100 000 personer för att uppleva Långfredagstravet, Unionstravet och V75-dagarna.

Friidrottsföreningen IF Göta bildades 1904. Föreningen arrangerar årligen friidrottsgalan Grand Prix Karlstad, numera på nya toppmoderna utomhusarenan Sola Arena, och löparloppen Karlstads Stadslopp, Vårruset och Tjurruset.

Sedan starten 1932 har hockeylaget Färjestad BK vunnit tio SM-guld. Lagets hemmaplan heter Löfbergs Arena.

Carlstad Crusaders är det amerikanska fotbollslaget som de senaste 20 åren tagit 19 SM-guld sammantaget för herrar, damer och U19 samt tre Europacup-guld

Karlstads curlingsklubbs meritlista är lång, med EM-, VM- och OS-placeringar i både dam och herrklassen.

Kultur, nattliv och spännande arrangemang

Bild från scen ut mot publikhav.

Ett pulserande nattliv, mat från alla världens hörn och ett brett kulturutbud. Kolla in den nya utställningen på Värmlands museum, avnjut den senaste musikalen på Wermland Opera och missa inte Sandgrund Lars Lerins konsthall!

Hela Sveriges älsklingskonstnär hittar du i Karlstad! Lars Lerin har en egen konsthall som heter Sandgrund Lars Lerin och hit vallfärdar besökare från när och fjärran för att beundra hans vackra akvareller.

Här finns något för alla smaklökar. Grekiskt, italienskt, indiskt, thailändskt, svensk husmanskost, japanskt, koreanskt, kinesiskt, libanesiskt – välj, vraka och ät!

Wermland Opera är kända långt utanför Värmlands gränser för sina fantastiska
uppsättningar. Skalden Gustaf Frödings minnesgård ligger vackert åtta kilometer öster om Karlstad. På 1700-talsherrgården blickar du ut över Vänern och alldeles i närheten finns vandringsleder, strandbad och fågeltorn.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

29 Maj 2024