Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Kommunikation vid större händelser eller kris

Haldor är den primära kanalen för information till vårdnadshavare, och också den kanal som används om det skulle ske en större händelse eller kris på skolan eller förskolan.

Händelser under skoltid

Det första som sker vid en större händelse eller kris är att förskolan eller skolan larmar polis och sätter barn och elever i säkerhet. Det kan göras genom bland annat utrymning, inrymning eller utestängning/inlåsning.

Information till vårdnadshavare

När något händer är efterfrågan av information stor samtidigt som personalen fokuserar på att hantera situationen och kan vara svåra att nå.

Information ges i första hand:

  1. Via Haldor till direkt berörda vårdnadshavare.
  2. Via karlstad.se till indirekt berörda vårdnadshavare och allmänhet.

De första rapporterna om att något hänt kommer oftast via media. Vi kan aldrig vara lika snabba utan fokuserar på att den information vi delar ska vara korrekt och bekräftad för att inte bidra till onödig ryktesspridning.

Vi försöker alltid att vara så transparenta, korrekta och snabba som möjligt, men vilken information som får ges, och hur snabbt, bedöms i samråd med polis eller andra myndigheter. Det innebär att informationen ibland kan dröja, och att den vid mindre händelser även kan skickas ut efter att händelsen är avslutad.

Information i sociala kanaler

De flesta elever har idag egna mobiltelefoner och kan höra av sig direkt till vänner och anhöriga samt dela information på sociala medier. Det gör att rykten och desinformation kan spridas snabbt vilket kan bidra till att förstora händelsen och skapa onödig, och ibland överdriven oro.

Respektera de instruktioner som ges

En helt naturlig reaktion vid en kris är att åka till förskolan eller skolan för att hämta sitt barn, men vi ber dig att respektera de instruktioner som ges.

Åk inte till platsen om du uppmanas att hålla dig borta. Stora folksamlingar kan försvåra både förskolans/skolans och polisens arbete, och till exempel underlätta för en eventuell gärningsperson att gömma sig. Det finns också risk att du utsätter dig själv för fara.

Vi kommer att informera så fort det är säkert att hämta ditt barn.

Exempel på större händelser eller kris kan vara:

  • Brand
  • Pågående dödligt våld, exempelvis en skolskjutning

Viktiga begrepp

Utrymning - innebär att barn/elever och personal lämnar lokalen för att söka skydd.

Utestängning/inlåsning - innebär att personalen låser lokalerna så att den misstänka gärningspersonen stängs ute.

Inrymning - innebär att barn/elever och skolpersonal stänger in sig i klassrum, salar eller rum. Genom att låsa dörren och/eller barrikadera den blir det svårare för en misstänkt gärningsperson att komma in.

Handlingsplaner

Varje förskola eller skola har en handlingsplan med rutiner för att hantera olyckor och kriser som kan uppstå. Om det handlar om en större olycka eller kris blir flera delar av kommunen inkopplad.

Information vid kriser | Karlstads kommun

Riksdagen har beslutat om nya bestämmelser för brottsförebyggande säkerhetsarbete i skollagen som börjar gälla den 1 juli 2025. Det nya regelverket syftar till att barn, elever och personal ska ha en säker och trygg utbildnings- och arbetsmiljö.

De nya bestämmelserna i korthet:

  • Huvudmannen ska se till att det på varje förskole- och skolenhet finns en beredskapsplan och bedrivs ett löpande arbete för att säkerställa en beredskap för att kunna hantera allvarliga våldssituationer och hot om sådana situationer.
  • Huvudmannen ska se till att åtgärder vidtas för att obehöriga personer inte ska ges tillträde till förskole- eller skolenhetens område under den tid som verksamheten pågår.
  • I skola och fritidshem får rektorn besluta att väskor eller andra föremål som elever har med sig till skolan, eller till en skolaktivitet utanför skolans område, får undersökas om det är befogat för att begränsa risken för ordningsstörningar, kränkningar eller brott, eller för att upprätthålla säkerheten. Föremål som påträffas vid en sådan undersökning av elevers väskor eller andra föremål får omhändertas om det är befogat för att begränsa risken för ordningsstörningar, kränkningar eller brott eller för att upprätthålla säkerheten.
  • Om det kan misstänkas att ett brott har begåtts av en elev i skola eller fritidshem som rektorn ansvarar för ska rektorn göra en polisanmälan, om inte övervägande skäl talar emot det.

Mer information om de nya bestämmelserna samt stöd för planering och genomförande av det brottsförebyggande säkerhetsarbetet kommer att tas fram av Skolverket och publiceras i samband med att bestämmelserna börjar gälla.

Information om lagändringarna finns här:

Lag (2025:625) om ändring i skollagen (2010:800) Länk till annan webbplats.

Lag (2025:626) om ändring i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) Länk till annan webbplats.

Proposition 2024/25:160 Skolor mot brott, Regeringens webbplats Länk till annan webbplats.

Aktuella regeländringar - Skolverket Länk till annan webbplats.

Stöd vid händelser utanför skoltid

Även olyckor och kriser utanför skoltid kan påverka ditt och andra barns välmående under dagen i förskolan och skolan. Vi önskar därför att du informerar personalen om något hänt ditt barn eller någon i ditt barns nära omgivning. Med utgångspunkt i informationen och i samråd med dig kommer verksamheten att genomföra insatser för att ditt barn ska må så bra som möjligt.

Exempel på händelser kan vara:

  • När ett barn skadas svårt eller avlider.
  • När ett barns föräldrar eller syskon skadas svårt eller avlider.
  • Allvarlig sjukdom hos barn eller anhörig
  • En större katastrof eller olycka.

Sidan uppdaterad: 2025-06-19

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida