Kommunikation vid större händelser eller kris
Haldor är den primära kanalen för information till vårdnadshavare, och också den kanal som används om det skulle ske en större händelse eller kris på skolan eller förskolan.
Händelser under skoltid
Det första som sker vid en större händelse eller kris är att förskolan eller skolan larmar polis och sätter barn och elever i säkerhet. Det kan göras genom bland annat utrymning, inrymning eller utestängning/inlåsning.
Information till vårdnadshavare
När något händer är efterfrågan av information stor samtidigt som personalen fokuserar på att hantera situationen och kan vara svåra att nå.
Information ges i första hand:
- Via Haldor till direkt berörda vårdnadshavare.
- Via karlstad.se till indirekt berörda vårdnadshavare och allmänhet.
De första rapporterna om att något hänt kommer oftast via media. Vi kan aldrig vara lika snabba utan fokuserar på att den information vi delar ska vara korrekt och bekräftad för att inte bidra till onödig ryktesspridning.
Vi försöker alltid att vara så transparenta, korrekta och snabba som möjligt, men vilken information som får ges, och hur snabbt, bedöms i samråd med polis eller andra myndigheter. Det innebär att informationen ibland kan dröja, och att den vid mindre händelser även kan skickas ut efter att händelsen är avslutad.
Information i sociala kanaler
De flesta elever har idag egna mobiltelefoner och kan höra av sig direkt till vänner och anhöriga samt dela information på sociala medier. Det gör att rykten och desinformation kan spridas snabbt vilket kan bidra till att förstora händelsen och skapa onödig, och ibland överdriven oro.
Respektera de instruktioner som ges
En helt naturlig reaktion vid en kris är att åka till förskolan eller skolan för att hämta sitt barn, men vi ber dig att respektera de instruktioner som ges.
Åk inte till platsen om du uppmanas att hålla dig borta. Stora folksamlingar kan försvåra både förskolans/skolans och polisens arbete, och till exempel underlätta för en eventuell gärningsperson att gömma sig. Det finns också risk att du utsätter dig själv för fara.
Vi kommer att informera så fort det är säkert att hämta ditt barn.
Exempel på större händelser eller kris kan vara:
- Brand
- Pågående dödligt våld, exempelvis en skolskjutning
Viktiga begrepp
Utrymning - innebär att barn/elever och personal lämnar lokalen för att söka skydd.
Utestängning/inlåsning - innebär att personalen låser lokalerna så att den misstänka gärningspersonen stängs ute.
Inrymning - innebär att barn/elever och skolpersonal stänger in sig i klassrum, salar eller rum. Genom att låsa dörren och/eller barrikadera den blir det svårare för en misstänkt gärningsperson att komma in.
Handlingsplaner
Varje förskola eller skola har en handlingsplan med rutiner för att hantera olyckor och kriser som kan uppstå. Om det handlar om en större olycka eller kris blir flera delar av kommunen inkopplad.
Information vid kriser | Karlstads kommun
Stöd vid händelser utanför skoltid
Även olyckor och kriser utanför skoltid kan påverka ditt och andra barns välmående under dagen i förskolan och skolan. Vi önskar därför att du informerar personalen om något hänt ditt barn eller någon i ditt barns nära omgivning. Med utgångspunkt i informationen och i samråd med dig kommer verksamheten att genomföra insatser för att ditt barn ska må så bra som möjligt.
Exempel på händelser kan vara:
- När ett barn skadas svårt eller avlider.
- När ett barns föräldrar eller syskon skadas svårt eller avlider.
- Allvarlig sjukdom hos barn eller anhörig
- En större katastrof eller olycka.
Sidan uppdaterad: 2024-11-27
Hittade du det du sökte på sidan?