Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Skolavslutning och student 2023

Nu är det snart dags för skolavslutningar, student och sommarlov och vi ser fram emot härliga firanden. Här har vi samlat information om detta samt tips till dig som är vårdnadshavare.

Viktiga datum

Den 8 juni springer våra studenter ut, och den 9 juni är det avslutning för grundskolan och gymnasiets årskurs 1 och 2.

Trygg och minnesvärd skolavslutning

Under skolavslutningsveckan samverkar kommun och polis för att skapa trygghet och Ungdomar för trygghet och socialtjänstens fältare kommer att finnas ute på stan. Vi samarbetar även med andra kommuner och deras socialtjänster och fältare.

Tillsammans gör vi årets skolavslutning till minnesvärda dagar!

Gratis buss hem

I samband med skolavslutningen 9 juni erbjuder Värmlandstrafik dig en trygg hemresa genom att bjuda på hemresan med buss.

För att resa gratis hem behöver du eller din vårdnadshavare hämta ett busskort hos Värmlandstrafiks kundcenter på busstationen i Karlstad under veckorna 21 - 23.

Lots of love

Lots of Love är en gratis musikfestival som arrangeras för ungdomar, av ungdomar.

Tanken bakom festivalen är att skapa ett tryggt och kärleksfullt alternativ till en skolavslutningsdag för ungdomar, fri från alkohol och droger.

Festivalens primära målgrupp är ungdomar på högstadiet och gymnasiet men alla är välkomna!

Datum: Den 9 juni

Tid: 17.00 - 00.00

Plats: Sandgrundsudden

Mer än bara musik på festivalområdet

 • Mat- och vattenvagnar.
 • Lugna tältet dit besökare kan gå för att ta det lugnt.
 • Skapandevägg där besökare kan måla under festivaldagen.
 • Ansiktsmålning.
 • Utställare och försäljare.
 • Informationstält.

Artistuppträdanden på stora scenen

Under festivalkvällen är den stora scenen i fokus, där artistuppträdanden i en bred genre äger rum. De artister som uppträder är både nationellt kända och lokala artister.

Alla artister skriver under ett avtal där de förbinder sig till att ingen alkohol får förekomma i samband med festivalen.

Jämställd musikscen

Lots of Love strävar efter att främja en jämställd musikscen. Därför jobbar arrangörsgruppen utifrån premissen att boka hälften kvinnliga och hälften manliga artister.

Ett välkomnande och tryggt festivalområde

Arrangörsgruppen består av ett tiotal ungdomar som tillsammans med några ledamöter från ungdomsfullmäktige, projektcoacher och säkerhetsansvariga planerar och genomför festivalen.

Fokus ligger på att skapa en välkomnande, mysig och trygg festival. Festivalområdet är inhägnat och vakter och fritidsledare håller uppsikt för att säkerställa att festivalen är fullständigt alkohol- och drogfri.

På plats finns Ungdomar för trygghet, Tjejjouren och Svenska kyrkan.

Ett langningsbrott begås när någon, oavsett vem det är, köper ut alkohol åt den som är under 20 år. All alkohol som ertappas på den som är under 20 år kommer att förverkas och brottsanmälan kommer att skrivas.

Inom Karlstads innerstad så råder det alkoholförtäringsförbud. Det innebär att ingen oavsett ålder får dricka alkohol i centrum.

 • Vid misstanke om langning, ring polisens tipstelefon 114 14.
 • Köp inte ut: Om du köper ut alkohol visar du att det är okej att de dricker.
 • Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.
 • Prata om langning: Berätta för äldre kompisar och syskon att du förväntar dig att de inte köper ut.
 • Om något ändå händer ring polisen; akut 112, ej akut 114 14

Vad händer om en ungdom upptäcks berusad?

Polisen kontaktar föräldrar till de ungdomar som påträffas i samband med alkohol utan att ha uppnått rätt ålder. Det här gäller även om de själva inte bär på alkohol eller är berusade. Förälder till barn under 18 år blir uppmanad att hämta sitt barn på polisstationen. Polisen kommer även underrätta socialtjänsten.

Var tillgänglig och beredd och prata med ditt barn

För föräldrar är det extra viktigt att se till att våra tonåringars firande inte slutar på fel sätt. Prata med ditt barn om alkohol och vad de ska göra under skolavslutningsveckan. Var tillgänglig och beredd på att kunna hämta om någonting skulle hända. Samverka gärna med föräldrar till ditt barns kompisar så att ni är fler som har koll. Ta också en promenad i ditt bostadsområde, runt skolor, förskolor och lekplatser eller i centrala Karlstad.

Prata med ditt barn

 • Prata med ditt barn om var hen ska vara. Stäm av om platsen stämmer, ring till andra föräldrar – det är inte säkert att ”alla andra” får, även om ditt barn säger det!
 • Bestäm gärna en tid när ditt barn ska vara hemma. Håll kontakt med andra föräldrar och var vaken när din tonåring kommer hem.
 • Var varsam på din egen hållning i alkoholfrågan - du är förebilden. Var uppmärksam på hur du förvarar eventuell alkohol. Vi vet av tidigare erfarenheter att många ”lånar” hemifrån till sitt drickande.
 • Vid misstanke om langning, ring polisens tipstelefon 114 14
 • Om alla föräldrar och vuxna gör gemensam sak kan vi minska ungas alkoholkonsumtion.

 

Full koll

Webbplatsen hjälper och peppar vuxna att sätta tydliga gränser när det gäller alkohol och andra droger genom att bidra med konkreta tips och att ge fakta om olika preparat. När man har den kunskapen och tryggheten kan det vara lättare att säga nej, och stå fast vid det. Kom ihåg: Du är viktig. Ditt nej är viktigt.

Full koll:s webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

sommarlovswebben hittar du tips på roliga aktiviteter under sommaren

Sidan uppdaterad: 2023-06-01

Hittade du rätt information på sidan?