Två elever och en lärare som spelar gitarr i ett klassrum

Kulturskolan i skolan

Utöver våra kurser har Kulturskolan många olika samarbetsprojekt med grundskolor och förskolor i kommunen. Vissa återkommer år efter år och vissa är av mer tillfällig karaktär.

Exempel på Kulturskolans samarbetsprojekt är stråkklass, blåsklass, musikal och Dans för hälsa. Vi har också teaterföreställningar för förskolan och grundkurs i årskurs två.

Är du intresserad av ett samarbete mellan grundskola och Kulturskolan är du välkommen att höra av dig till kulturskolan@karlstad.se

El Sistema Karlstad

Hösten 2021 startade Kulturskolan i Karlstad El Sistema på Fredricelundsskolan.
Verksamheten bedrivs på skoltid och består av en lektion rytmik i veckan för årskurs två och stråkundervisning två gånger i veckan för årskurs tre.

Barnen får arbeta med rörelse, röst, instrumentspel, sång och orkester. Utöver obligatorisk undervisning i fiol, cello och rytmik har vi familjeträffar, Vänsday, utvalda tisdagar med möjlighet till uppspel, musikerbesök och samvaro.

Vi i El Sistema Karlstad hoppas att verksamheten ska växa och bli en självklar del av Karlstads musikliv. Vi önskar också finna givande samarbeten med olika aktörer inom och utom kommunen.

Stråkklass

Lärare från Kulturskolan åker ut till grundskolor, årskurs 2 eller 3, för att lära klasser att spela stråkinstrument.

Grupperna träffas under skoltid en gång varje vecka och får träna sig i såväl gehörsspel som notläsning, I verksamheten ingår även framträdanden i form av lunchkonserter på skolan och en stor slutkonsert i en offentlig sal.

Blåsklass

Kulturskolans blåsklasser finns på flera olika skolor i Karlstads kommun. Våra engagerade blåsinstrumentlärare åker ut och undervisar i blåsinstrument och arbetar med en och samma klass varje vecka under en längre tid, som ett led i grundskolans musikundervisning.

Tack vare att flera pedagoger inriktade på olika instrument samarbetar kan tiden användas både till instrumentundervisning och orkesterspel.

I verksamheten ingår också konserter där eleverna besöker andra skolor och spelar för dem.

För att en orkester ska fungera och kunna repetera effektivt krävs att musikerna är disciplinerade. Därför jobbar lärarna aktivt med elevernas uppförande och lär dem att visa hänsyn, tillit och att fungera i ett socialt sammanhang.

Teaterföreställning för förskolan

Lärare från kulturskolan sätter ihop en föreställning och spelar på förskolor i kommunen.

Förställningarna riktar sig till barn i åldern 2-6 år och är cirka 30 minuter lång.
Erbjudande om föreställning skickas ut direkt till förskolan.

Grundkurs för åk 2

Varje läsår erbjuds alla elever i årskurs två i grundskolan och grundsärskolan en grundkurs i kultur. En timme per veckan under en fyraveckorsperiod kommer två kulturpedagoger tillsammans ut till skolorna med ämnena bild, dans, musik och teater.

Syftet är att:

  • utveckla och förstärka de estetiska ämnena i skolan
  • öka samarbetet mellan skola och kulturskola
  • ge barnen lust att söka till Kulturskolans frivilliga verksamhet

För kursplaner och vidare information om grundkursen, kontakta Christian Lang, christian.lang@karlstad.se

Klassens kreativa jag

Lärare från Kulturskolan åker ut till årskurs 5 i grundskolan. Tillsammans utforskar vi olika kreativa uttryck som kan användas för att beskriva vilka vi är. Vi arbetar med ämnena musik, bild och teater. Under tre lektionspass jobbar vi med bild, text och musikskapande utifrån klassens förutsättningar. Vi håller till i klassrummet.

Dans för psykisk hälsa

Lärare från Kulturskolan har dansundervisning som präglas av att dansa utan krav. Dans för psykisk hälsa riktar sig främst till elever som går på högstadiet

Dans för psykisk hälsa är ett projekt i samarbete med centrala elevhälsan.

Gröt, korv och soppa på en spik

Tre klassiska folksagor, både komiska och tänkvärda, vävs samman i denna berättarföreställning.

I en helt vanlig by, med helt vanliga människor av alla de sorter, börjar det plötsligt hända märkliga ting:

En magisk gryta dyker upp.

Man kokar soppa på en spik.

Och vad som händer med en läcker korv, det får vi nog hålla hemligt så länge... för att inte tala om gröten; gröt, gröt och mer gröt, är allt vi kan säga. Men detta är bara början på stolligheter. Vad som händer sen förtäljer sagan, som det så vackert heter.

Kulturskolan erbjuder åk 1, och nu även åk 2, att få se föreställningen gratis på tisdagsförmiddagar. Har ni möjlighet att komma till oss spelas föreställningen kl.10.00 i Klaraborgs Herrgård (Gamla Kårhuset) men vi har också möjlighet till att komma till er.

Erbjudandet om föreställning skickas ut direkt till grundskolorna.

Kortkurs i ackordspel gitarr

Lärare från Kulturskolan undervisar elever på Nobelgymnasiets Språkintroduktion. Eleverna lär sig grundläggande ackordspel för gitarr och terminen avslutas med en gitarrkonsert.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

18 Juni 2024