Att studera inom vuxenutbildningen

Det är aldrig försent att börja studera. På vuxenutbildningen i Karlstad kan du studera på olika sätt, hos flera olika skolor. Här hittar du information om vad som gäller och vad som erbjuds.

Kontaktuppgifter

Vem får studera?

Du får studera vuxenutbildning från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Är du yngre får du studera på vuxenutbildningen förutsatt att du har gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasieskolan. Sfi kan du läsa från och med 16 år.

Ansök till vuxenutbildningen

Din ansökan skickar du in själv via en webbansökan. Tänk på att vara så tydlig som möjligt när du fyller i syfte och mål med dina studier.

Vuxenutbildningen i Karlstad har fem olika ansökningsperioder och starter under ett år. Mer specifik information om när en utbildning eller kurs är öppen för ansökan hittar du under respektive utbildning- och kurssida. Läs mer om våra utbildningar och kurser.

Ansökningsperioder och starter

Ansökningsperiod

Start

P1: 15 oktober - 15 november

Januari, V.3

P2: 15 januari - 15 februari

Mars, V.13

P3: 15 mars - 15 april

Juni, V.23

P4: 15 maj - 15 juni

Augusti, V.33

P5: 15 augusti - 15 september

Oktober, V.43

Utbildningar och kurser inom vuxenutbildningen

Läs mer om vardera utbildning eller kurs på respektive sida. Vuxenutbildningen i Karlstad erbjuder studier inom:

Det finns olika sätt att studera på

På vuxenutbildningen kan du studera på olika sätt och du kan anpassa dina studier utefter dina behov. Nedanför kan du läsa om de olika studieformerna.

Studieformer inom vuxenutbildningen

Klassrumsundervisning innebär schemalagda lektioner varje vecka på plats i klassrum tillsammans med lärare. Kursplanering finns på en digital lärplattform och du förväntas att vara närvarande och aktivt delta i lektionerna som är en del av utbildningen.

Flexundervisning innebär studier via en lärplattform på distans i kombination med kontinuerlig uppföljning på plats i skolan med obligatoriska moment. Tillsammans med lärare planerar ni upp dina studier och gör upp i vilken omfattning du behöver delta i lärarledda lektioner. Du behöver ha tillgång till en egen dator och vara aktiv på skolans lärplattform.

Distansundervisning innebär att man studerar självständigt via en lärplattform och därmed behöver ta mer eget ansvar för sina studier. Fokus ligger på självstudier men beroende på vad du valt att studera kan det ingå obligatoriska moment på plats. Det är viktigt kunna strukturera, planera och prioritera dina studier på egen hand, eftersom kontakten med lärare är begränsad. Du behöver ha tillgång till egen dator och vara aktiv på skolans lärplattform.

Nivåtest

Nivåtest görs för att du ska få veta på vilken nivå du ska börja dina studier. Du kan göra nivåtesten på både grundläggande- och gymnasial nivå inom engelska, matematik, svenska, svenska som andraspråk och sfi.

Så här anmäler du dig till ett nivåtest

Innan du anmäler dig till nivåtest behöver du skapa ett konto i webbansökan. Efter att du har gjort ditt konto i webbansökan kan du anmäla dig till nivåtest och följa stegen från punkt 2.

 1. Skapa ett konto i webbansökan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
 2. Gå in på länken för att göra din anmälan till nivåtest Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
 3. Välj ett ämne: ska du göra test i fler ämnen får du anmäla dig igen
 4. Välj dag och tid i kalendern (välj rätt tid och dag till ditt test!).
 5. Skriv in namn, telefon och mejl.
 6. Skriv in en kod du får på sms för att bekräfta att det är du som bokar.
 7. Klicka på boka ditt test.
 8. Du får ett mail om din bokade tid.

Om du vill avboka ditt test klickar du på länken i mejlet. Använd din kod för att logga in och bekräfta sedan din avbokning. Nu kan någon annan använda din plats istället.

Resultatet av ett genomfört nivåtest är giltigt i sex månader och det är inte möjligt att göra om ett nivåtest i samma ämne förens giltighetstiden av testet har gått ut (sex månader). När du gör ditt nivåtest är det viktigt att alla delar i testet blir genomförda för att testet ska kunna bedömas och du ska få ett resultat.

Nivåtest:

 • visar aktuell kunskapsnivå - värdefullt när formell behörighet saknas
 • kan användas för att ge en behörighetsnivå inför studier
 • visar rekommenderad startnivå inför studier
 • kan utgöra grunden för en studieplan
 • styrker behörighet för den som saknar dokument
 • visar personens styrkor och svagheter i ämnet.

Planera dina studier

Vill du ha hjälp med att planera dina studier? Vuxenutbildningen i Karlstad erbjuder studie- och yrkesvägledning för vuxna som är folkbokförda i Karlstads kommun.

Olika utbildare att välja på

I Karlstads kommun kan du välja flera olika utbildare för dina studier. Hitta vilken utbildare som passar dig och dina studier på knappen nedanför.

Handledning och stöd i dina studier

Som studerande inom vuxenutbildningen har du möjlighet att få handledning och stöd i dina studier. Lärcenter erbjuder en lugn studiemiljö där du även kan få hjälp av lärare med olika ämnesutbildningar oavsett på vilken nivå du läser.

Aktiviteter och händelser - Kalender

Här kan du se kommande aktiveteter och händelser inom vuxenutbildningen.

Inläsningstjänst

Vuxenutbildning i Karlstad erbjuder inlästa läromedel som ett komplement till tryckta läromedel i undervisningen. Genom vår leverantör ILT Inläsningstjänst har du möjligheten att lyssna på dina läromedel. Deras inläsningsverktyg har fokus på elever med läs- och skrivsvårigheter samt nyanlända elever.

När du påbörjar dina studier får du inloggningsuppgifter till vår inläsningstjänsten på din mejl. Där loggar du in för att få tillgång till tjänsten och din litteratur.

Studieekonomi under dina studier

Du kan ansöka om studiemedel hos CSN under din studietid på vuxenutbildningen. Om du läser på sfi kan du inte få bidrag eller lån från CSN.

Som studerande på vuxenutbildningen kan du ansöka om studiemedel hos CSN för dina studier. I ditt antagningsbesked framgår poäng och kurstid. Kom även ihåg att skicka in studieförsäkran till CSN i samband med kursstarten.

OBS! Du kan inte söka studiestöd för studier på sfi.

Läs mer på CSN om hur du ansöker om studiemedel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studiestartsstödet är ett bidrag som man kan få i högst 50 veckor om man studerar på heltid. Stödet är till för dig som har en kort tidigare utbildning och som behöver utbilda dig på grundskole- eller gymnasienivå för att kunna få ett arbete.

OBS! Du kan inte söka studiestöd för studier på sfi.

Läs mer på CSN om studiestartstöd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

E-post: vuxenutbildningen@karlstad.se

Om du vill avbryta dina studier ska du meddela dina lärare på den skola som du utbildar dig på. Du behöver även kontakta oss på vuxenutbildningen.

E-post: vuxenutbildningen@karlstad.se

Har du studiemedel är du även skyldig att meddela CSN eftersom dina kommande utbetalningar kan stoppas. Du kan avbryta dina studier när du vill men det kan påverka dina möjligheter att få studiemedel nästa gång du ansöker om detta.

Läs mer på CSN om hur du avbryter dina studier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Försäkring, skadeanmälan och sjukskrivning

Som studerande är du försäkrad genom Karlstads kommun. Försäkringen gäller för ordinarie verksamhet i skolan eller motsvarande, samt resa till och från skolan.

Skadeanmälan görs direkt till Länsförsäkringar Värmland.

Telefon: 054-775 15 00
Mejl: personskada@LFvarmland.se
Postadress: Länsförsäkringar Värmland, Box 367, 651 09 Karlstad.

Försäkringsnummer: 437635

Om du blir sjuk under dina studier och inte kan delta meddelar du dina lärare på den skola du utbildar dig på. Detta gäller även om ditt barn skulle bli sjuk och du har vård av barn under dina studier. Om du har studiemedel och blir sjuk eller om ditt barn blir sjukt och du har vård av barn under dina studier, behöver du även anmäla det till CSN.

Läs mer på CSN vad som gäller när du eller ditt barn blir sjukt och hur du anmäler det Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du är sjuk mer än en vecka och har studiemedel ska du sjukanmäla dig till Försäkringskassan och skicka läkarintyg till vuxenutbildningen. Det är viktigt att du anmäler till Försäkringskassan för att du ska få behålla ditt studiemedel. Det kan också innebära att kravet om studieresultat minskar.

Läs mer på Försäkringskassan om hur du sjukanmäler dig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

E-post: vuxenutbildningen@karlstad.se

Taggar för sidan

Komvux
Vuxenutbildning

Sidan uppdaterad: 2023-09-27

1 Oktober 2023