Två personer monterar solcellspaneler på ett hustak.

Solcellsmontör

Som solcellsmontör arbetar du tillsammans i grupp med att installera solceller på tak, markanläggningar och industrier. Utbildningen passar dig som vill jobba både fysiskt och tekniskt.

Studietakt
Heltid

Längd
32 veckor

Studieform
Klassrum

Nivå
Gymnasienivå

Utbildningsform
Lärlingsutbildning

Utbildare
Nobelgymnasiet

Person arbetar med en elcentral för solceller

Om utbildningen

Utbildningen till solcellsmontör är en av få i sitt slag i Sverige. Den har tagits fram och genomförs i nära samarbete med arbetsgivare i branschen och Glava Energy Center.

Som solcellsmontör arbetar du med att installera solceller på tak, markanläggningar och industrier. Arbetet är tungt och genomförs på höga höjder. Du behöver ha god fysik för att kunna klättra, bära och hantera maskiner. Det är viktigt att du kan samarbeta med andra men också följa instruktioner på egen hand. Som montör är du företagets kontakt med kunderna och du behöver kunna bemöta andra på ett professionellt sätt.

Certifieringar

I utbildningen ingår certifieringar inom

  • ställning
  • säkra lyft/fallskydd
  • mobila plattformar
  • heta arbeten.

Utbildningsform

Det här är en lärlingsutbildning. Det innebär att utbildningen innehåller både teori i skolan och arbetsplatsförlagt lärande (APL) på en arbetsplats. En lärlingsutbildning består av minst 70 procent APL där du lär dig yrket med stöd av en handledare. Här får du den yrkeskompetens som krävs för att bli anställningsbar.

Tre personer monterar solcellspaneler på ett hustak.

Efter utbildningen

Fler och fler väljer att montera solceller på sina fastigheter och solenergibranschen slår rekord år efter år. Det råder idag brist på arbetskraft inom branschen vilket gör att det finns goda chanser till jobb efter utbildningen.

Ansökan

Just nu finns ingen planerad start för utbildningen. När utbildningen planeras att starta kommer information om ansökan att finnas här.

Förkunskaper

  • Kunskaper i svenska motsvarande svenska som andraspråk delkurs 2 på grundskolenivå.
  • B-körkort är en rekommendation då arbetsplatserna varierar.

Kurser i utbildningen

Kurs

Poäng

Husbyggnad 1100
Husbyggnad 2
200
Husbyggnad 3 – ombyggnad200
Specialyrken 1100
Specialyrken 2200

Totalt

800

Vill du veta mer?

Inte rätt utbildning för dig?

Taggar för sidan

Vuxenutbildning

Sidan uppdaterad: 2024-03-18

21 Maj 2024