Kommunalt - Vandringsled och/eller naturreservat -

Jäverön

  • Bild Jäverön
    Jäverön

Jäverön strax öster om Karlstad är en ö i Vänern. Här finns iordningställda vandringsleder som går genom ett mycket vackert levande kulturlandskap. Här finns också möjlighet att låna cyklar.

Jämför med andra

Mer om oss

Jäverön bjuder på många smultronställen. Längs vandringslederna finns vindskydd, fikaplatser, toaletter och informationstavlor som berättar mer om naturen och kulturen på ön. Ön är 900 hektar stor.

Du tar dig till Jäverön med egen båt, med färja eller båtbuss. Vandringslederna utgår från färjeläget och båtbussbryggan. Du kan välja att gå den korta vandringsleden på 3 kilometer eller den längre leden på 17 kilometer. Den långa leden kan också delas av i två slingor. Varje slinga är då cirka 10 kilometer.

Natur, växter och djur
Barrskogarna på ön är ganska hårt brukade men här och var på ön finns fina hällmarkstallskogar, lövsumpskogar, aspskogar, hässlen samt ädellövskogar med en intressant kärlväxtflora.

På Jäverön drivs ett aktivt skärgårdsjordbruk. Naturbetesmarkerna och strandängarna hålls öppna med hjälp av betande nötkreatur, hästar och får. Vid färjeläget finns under sommarmånaderna cyklar att låna för den som vill ta sig fram på grusvägarna.

Hitta hit
Ut till Jäverön tar man sig via egen båt, båtbuss eller med en färja som avgår dagligen från färjeplatsen på Herröns sydspets. På färjan kan man ta både bil och cykel. Från Karlstad följ E18 österut mot Stockholm. Ta av vid avfarten mot Skattkärr och ta därefter till höger in på Herrövägen vid skylten Jäverön. Efter cirka 1,5 kilometer är du framme vid färjeläget på Herröns sydspets. Buss 501 går dagligen från Karlstads busstation, gå av vid hållplatsen Beckasinvägen och promenera de sista 1,5 kilometerna. Under juni, juli och augusti går det också båtbuss från Inre hamn i Karlstad eller från Lövnäs på Hammarö direkt till Jäverön.

Broschyr Jäverön

Folder Jäverön english

Organisationsform
Kommunalt
Typ av service
Vandringsled och/eller naturreservat
Belägen i
Skattkärr, Jäverön