Ny som socialsekreterare – vår satsning för att skapa trygghet i yrkesrollen
–Efter första reflektionstillfället ser jag redan fram emot nästa. Det kan bli skillnad. Det ger mycket att vara fri att prata om vad jag behöver prata om i dag, vad jag behöver lyfta.
Det säger Saralisa Pihlajamäki och Moa Borr som deltar i programmet ”Ny som socialsekreterare” som är en del av introduktionen inom socialtjänsten i Karlstads kommun.
Ny som socialsekreterare är arbetsmarknads- och socialförvaltningens satsning för att ge medarbetaren bra förutsättningar i jobbet och känna trygghet i sin nya roll.
Moa Borr och Saralisa Pihlajamäki säger att när arbetsgivaren visar att den ser medarbetarnas behov skapar det en känsla av att känna sig sedd.
–Det är svårt och ansträngande att vara ny på vårt jobb, och vi vet att våra chefer vet om det.
De jobbar för att barn och unga vuxna ska få en trygg uppväxt och sina behov tillgodosedda. Båda har arbetat i omkring ett år och varit med i programmet nästan lika länge.
Två år med frukostmöten och reflektion
Under programmets första del har gruppen träffats på frukostmöten.
– Vi har fått information om de olika enheterna och metoder. Som ny på arbetsplatsen har det bidragit till ett sammanhang, något gemensamt som också gör att man inte känner sig ensam i den nya rollen.
Dagen vi träffar dem har de precis varit med på det första reflektionstillfället, som ingår i programmet. Båda är positiva till möjligheten att gå in i sig själv och prata om sin yrkesroll, den personliga utvecklingen och vad de har varit med om.
–Det är en form av återhämtning som det är svårt att finna tid till i sin arbetsvardag och en hjälp att hålla i längden.
Stöd i ett tufft jobb
Arbetet som socialsekreterare inom socialtjänstens myndighetsutövning innebär svåra bedömningar och beslut. Särskilt svårt är det för nya och oerfarna socialsekreterare, som behöver handledning och yrkesintroduktion för att bli rustade för att hantera de kvalificerade uppgifterna som hör till den rollen. Programmet Ny som socialsekreterare är arbetsmarknads- och socialförvaltningens satsning för att komplettera och fördjupa introduktionen för den yrkesgruppen.
Kommunens ansvar:
- Det är kommunernas socialnämnder som har ansvar för att socialsekreterarna som arbetar med myndighetsutövningen får yrkesintroduktion och handledning för att få den kompetens som behövs.
- Det finns nationellt material och program för yrkesintroduktion genom Socialstyrelsen och det pågår ett utvecklingsarbete i landet.
- Som komplement till andra introduktionsaktiviteter som pågår i verksamheten har arbetsmarknads- och socialförvaltningen också tagit fram introduktionsprogrammet Ny som socialsekreterare som startade i slutet av förra året.
- På så sätt arbetar förvaltningen aktivt för att stärka medarbetarna i sin roll, minska stress och sjukskrivning och på sätt behålla socialsekreterare.
- Programmet ska också bidra till en tydlig struktur, och ge möjlighet till reflektion i den nya rollen tillsammans med andra nya kollegor.
Sidan publicerad: 2024-10-15
Sidan uppdaterad: 2024-10-21
Hittade du det du sökte på sidan?