Fransmannen som skulle till Fiji men hamnade i Karlstad

Alain är kostchefen som ser till att kommunens gymnasielever serveras en näringsrik skollunch. Men att han jobbar i just vår kommun, och inte på en ö i Stilla havet, är något av en slump.

Intresset för mat har alltid varit Alains drivkraft. Med många års erfarenhet av kockyrket jobbar han idag som kostchef för kommunens gymnasieskolor. Här får han och hans kollegor i köken bidra till elevernas välmående, vilket enligt honom själv är det bästa med hans jobb.

”Skollunchen är elevernas viktigaste lektion”

För Alain är skolmåltiden mycket mer än bara ett avbrott mellan elevernas föreläsningar, prov och läxförhör. Enligt honom finns det en tydlig koppling mellan lunchen och elevernas studieresultat.

– Vi jobbar varje dag för att eleverna ska förstå att ju bättre mat de äter desto mer orkar de prestera under sin skoldag. Vi säger gärna att lunchen är elevernas viktigaste lektion och en bidragande del i att eleverna når sina studiemål.

Och när eleverna ska äta är inte bara maten, utan hela måltidsupplevelsen, en viktig faktor.

– Målet är såklart att eleverna ska vilja gå till restaurangen, och då är det inte alltid maten som serveras som är avgörande. Att vi har en lugn och trivsam miljö med trevliga kockar som ger ett gott bemötande är minst lika viktigt.

Mat i magen – inte i soptunnan

Men att maten som lagas också äts upp är inte alltid en självklarhet. Alain och hans kollegor jobbar ständig med att minska tallrikssvinnet, det vill säga den mat som eleverna slänger från sin tallrik.

– Våra skolrestauranger strävar hela tiden efter att synka elevernas önskemål med kökets kapacitet och möjligheter. Genom att ha en kontinuerlig dialog med eleverna, och göra dem mer delaktiga i skolmåltiden, kan vi minska tallrikssvinnet och därmed vår miljöpåverkan. När det väl kommer till kritan är det faktiskt inte maten vi lagar som är det viktigaste, utan maten eleverna äter.

Från Frankrike till Sverige av misstag

Trots att Alain idag stortrivs i sin roll som kostchef var det inte självklart att kocken från Frankrike skulle få en karriär inom Karlstads kommun. Man kan till och med säga att det var något av en slump att han hamnade just i Sverige.

– När jag arbetade som kock fick jag två olika jobberbjudanden – ett på Fiji och ett i Filipstad. Jag tänkte att ”Fiji låter härligt” och tackade med glädje ja till platsen. När flytten närmade sig ringde telefonen. Det var chefen från Filipstad som frågade när jag hade tänkt komma. Där och då insåg jag att jag hade tackat ja till fel plats.

Men Alain är inte den som skräms av en utmaning. Väskan var packad så det var bara att ge sig av. Med facit i hand säger han att det måste ha varit ödet. Nu har han bott i Sverige sedan 1986 och har både fru, barn och barnbarn. Vad äts det hemma hos familjen Grenard?

– Både jag och min fru är kockar så det är alltid gnabb i köket – båda vill laga mat men ingen vill diska. Men när vi kommer överens lagar vi gärna svensk husmanskost, raggmunk och fläsk är en favorit. Det blir inte så mycket fransk mat, det gör jag bara till barnbarnen.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

29 Mars 2024