restaurang- och livsmedelsprogrammet Bar
Jeanette Dahlström

Marcus är länken mellan skolan och näringslivet

Karlstads teknikcenter (KTC) är en plats där tekniken flödar runt om i klassrummen. Eleverna lär sig allt ifrån att löda kretskort till att koppla elledningar och mycket mer. Som verksamhetsutvecklare på KTC är Marcus länken mellan skolan och näringslivet.

Marcus Blomqvist är i grunden utbildad designingenjör inom innovation och produktutveckling. Han har tidigare erfarenheter inom stålindustrin som teknisk säljare och som egenföretagare inom tillverkningsindustrin. Sedan tre år tillbaka har han tagit sig an rollen som verksamhetsutvecklare och trivs väldigt bra med allt som det innebär.

Mer fokus på näringslivet

När man hör namnet Karlstads teknikcenter går tankarna direkt till att det är en verksamhet där fokus ligger på teknik och så har det länge varit, men under tiden har verksamheten utvidgats.

– Mycket är fortfarande inriktat på teknik men vi breddar oss mer och mer. Vårt fokus ligger på vad näringslivet behöver och skapa utbildningar därefter. Man skulle kunna förklara det som att jag är länken mellan oss som skola och näringslivet.

Som verksamhetsutvecklare på KTC utvecklar Marcus verksamheten på olika sätt både smått och stort. Han förklarar att hans huvudfokus ligger på att hitta nya utbildningar utifrån de behov som efterfrågas men även på att förbättra utbildningarna som dom har.

­– Det kan handla om att ta in spetskompetens utifrån det behovet som finns på marknaden. Exempelvis om vi behöver ta in en specialist på ett konsultuppdrag för en utbildning där vi ser att det finns ett behov av att göra utbildningen ännu bättre. Då blir min uppgift att få tag på en person som kan stötta oss i detta.

Karlstads teknikcenter har börjar tittat mer mot näringslivet och vilka behov som finns ute på marknaden. Marcus förklarar att det är viktigt att involvera näringslivet tidigt när det kommer till att forma nya utbildningar.

– Det gäller att identifiera behovet och tänka några år framåt i tiden. Eftersom det ofta är först då vi kan leverera färdigutbildade personer ut på marknaden. Det är även viktigt att väga in olika aspekter och se på vilket sätt man kan göra utbildningar så attraktiva som möjligt även för de studerande.

Påverkas av omvärlden

Världen förändras och utveckling går ju hela tiden framåt på olika sätt. Det händer saker runt oss hela tiden och Karlstads teknikcenter påverkas såklart av hur omvärldsbilden ser ut. Marcus berättar att efter pandemin blev det ett tydligt ökat intresse för distansutbildningar. I och med detta såg dom att det fanns en möjlighet att kunna göra utbildningar mer attraktiva genom att skapa fler hybridutbildningar eller distansutbildningar med närträffar.

– En egen tankeställning som finns är att framöver eventuellt kunna erbjuda mer och bredare utbildningar men med mindre antal platser. Är de en nischad utbildning så kan de vara så att rekryteringsbehovet för regionen endast är några stycken per år. Man skulle då kunna samarbeta med andra Yrkeshögskolor och hänga på deras befintliga utbildning i satellitutbildning för att lösa regionens rekryteringsbehov.

Avslutningsvis tillägger Marcus att det inte är helt säkert att alla vet vart dom håller hus här i Karlstad eftersom platsen inte är något som man åker förbi till vardags. Han förklarar att dom befinner sig precis intill Valmet på Lamberget. Vilket ger dom en möjlighet att vara ännu närmare näringslivet framöver.

Taggar för sidan

Anpassad gymnasieskola
Gymnasieskola

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

22 Juli 2024